Onder meer de smartphone houdt onze jongeren wakker.
Volledig scherm
PREMIUM
Onder meer de smartphone houdt onze jongeren wakker. © Getty Images

Waarom zoveel jongeren last hebben van slaapproblemen en wat je er aan kan doen

Vlaamse jongeren zijn over het algemeen gezond en vrij tevreden met hun leven. Ze roken minder, eten gezonder en hebben minder overgewicht dan 4 jaar eerder. Minder gunstig evolueert hun psychologische gezondheid, met opvallend meer slaapproblemen. 1 op 3 meisjes heeft moeite om in slaap te geraken. Dat alles blijkt uit het vierjaarlijkse onderzoek ‘Jongeren en Gezondheid’ van de UGent bij meer dan 11.000 Vlaamse tieners.

 1. Oei, ik groei (niet): de gevaren van een kind dat te vroeg of te laat pubert. “Je wil niet dat je tiener zich geïsoleerd voelt of een lager zelfbeeld ontwikkelt”
  PREMIUM

  Oei, ik groei (niet): de gevaren van een kind dat te vroeg of te laat pubert. “Je wil niet dat je tiener zich geïsoleerd voelt of een lager zelfbeeld ontwikkelt”

  Puberen tussen Barbie en K3, of op je vijftiende nog steeds tevergeefs speuren naar dat eerste snorhaar: een tiener die qua ontwikkeling voor- of achterloopt op leeftijds­genoten voelt zich meestal een vreemde eend in de bijt. Maar is er ook echt reden tot paniek? “In de meerderheid van de gevallen is er lichamelijk niets mis, maar het kan natuurlijk wél zorgen voor psychologisch ongemak”, zegt kinderendocrinologe Inge Gies.
 2. Vlamingen eerlijk over de verdeling van het huishouden: “De meeste mannen blijken nog steeds gemakzuchtige luieriken”
  PREMIUM
  De Morgen

  Vlamingen eerlijk over de verdeling van het huishouden: “De meeste mannen blijken nog steeds gemakzuch­ti­ge luieriken”

  Wanneer het op het huishouden aankomt, zijn vrouwen wereldwijd nog altijd de pineut, blijkt uit een onderzoek van de krant De Morgen. Hoe zit dat bij Vlamingen thuis? Zijn de taken netjes tussen de partners verdeeld of niet? Deze zes getuigenissen tonen dat het een hot topic is in elk gezin. “Mannen zijn van goede wil, maar veeleer domme krachten in het huishouden.”