Thinkstock
Volledig scherm
© Thinkstock

Van speelgoed opruimen tot de was doen: deze klusjes zou je kind moeten kunnen

"Zet je bord in de vaatwasser," of "Dat speelgoed ruimt zichzelf niet op." De herinnering aan de klusjes uit onze eigen jeugd zit nog vers in het geheugen. Niet leuk, maar wel noodzakelijk. Kinderen worden er niet alleen verantwoordelijker door, maar zouden ook gelukkiger en succesvoller zijn. Maar mag je aan een tweejarige vragen al om de poppen weer netjes weg te leggen? (Antwoord: ja.)

2 reacties

 • Lies De Vuyst

  5 jaar geleden
  Mijn dochter heeft hier jaren op gevloekt en is verschrikkelijk boos op mij geweest voor al die klusjes maar nu ze zelf een huishouden heeft is ze me zo ontzettend dankbaar!
 • Marc Spandel

  5 jaar geleden
  Mooie richtlijnen, maar ik denk dat er op dit gebied toch nog een merkelijk verschil bestaat tussen jongens en meisjes hoor.
 1. Hoogrendementsglas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?
  Livios

  Hoogrende­ments­glas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?

  Willen we de klimaatdoelstellingen halen, zullen we allemaal in actie moeten schieten. Jij kan onder meer je steentje bijdragen door je verouderde woning energiezuinig te renoveren, denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je dak of gevel of plaatsen van hoogrendementsglas. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar óók voor je portemonnee. Bouwsite Livios zocht uit hoeveel je kan besparen door je oude ramen te vervangen en welke premies je daarvoor kan aanvragen.
 2. De kans dat je tienerdochter zichzelf verminkt is maar liefst 1 op de 5. Expert geeft advies
  PREMIUM

  De kans dat je tienerdoch­ter zichzelf verminkt is maar liefst 1 op de 5. Expert geeft advies

  “Omdat een klasgenootje het deed, wilde mijn dochter het ook proberen.” Het aantal meisjes dat aan zelfmutilatie doet — van snijden tot haren uittrekken — is in de afgelopen twintig jaar explosief gestegen: van 6 procent in 2000 naar 20 à 30 procent anno nu. Waarom treft het meisjes meer, wat zijn de alarmsignalen en hoe grijp je als ouder in? Mama Bianca vertelt hoe zij het deed, een psychologe geeft advies.
 3. Wat als je kind anderen vaak plaagt of zelfs teistert? Expert: "Vraag je eens af waaróm je kind dat doet"
  PREMIUM

  Wat als je kind anderen vaak plaagt of zelfs teistert? Expert: "Vraag je eens af waaróm je kind dat doet"

  Waarom pesten kinderen? Het wrede fenomeen bracht enkele jongeren zelfs al tot zelfdoding. Als ouder lijk je machteloos te staan. Wat als jóúw kind de pester blijkt te zijn? Orthopedagoog Steven Gielis leert ons tijdens deze Week tegen Pesten dat je wel degelijk kan ingrijpen. “Mensen denken dat vooral tieners en adolescenten pesten. Dat klopt niet. De piek vindt plaats op deze leeftijd.”
 1. Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”
  Tweakers

  Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”

  De bedenkers van de laptop hadden destijds een helder doel: computers makkelijk overal mee naartoe nemen. In bepaalde omstandigheden wil je zo’n ding dan ook gebruiken op plaatsen waar niet meteen een stopcontact in de buurt is. En dat liefst zo lang mogelijk. Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers tipt daarom, binnen drie prijsklassen, de laptops met een langgerekt batterijleven.