Pexels/Nicole Michalou
Volledig scherm
PREMIUM
© Pexels/Nicole Michalou

Van “Je bent precies bijgekomen” tot omgaan met dronken tantes: 7 lezers delen hun kerstergernissen, experten geven advies

“Een discussie over politiek liep ooit zo uit de hand, dat we om 22 uur de deur van het kerstfeest achter ons toetrokken. Zonder nog maar één cadeau te hebben aangeraakt.” Kerstmis, het is de gezelligste tijd van het jaar. Althans, dat zou het moeten zijn, maar achter die mooi gepoetste kerstschoenen, schuilen ook vaak gekrulde tenen. Kerstergernissen zijn nu eenmaal een dingetje. Denk maar aan al die smartphones aan tafel of de vraag “En, nog geen lief?” Zeven lezers delen hun (veelvoorkomende) ergernis aan de feesttafel, verschillende experten bieden een oplossing.

  1. Als 3 weken kerstvakantie er 3 te veel zijn: zo herken en voorkom je een parentale burn-out. “Je hebt een korter lontje”
    PREMIUM

    Als 3 weken kerstvakan­tie er 3 te veel zijn: zo herken en voorkom je een parentale burn-out. “Je hebt een korter lontje”

    Bijna twee jaar corona en nu nog eens drie weken kerstvakantie erbovenop: bij heel wat Belgische ouders zit het mentale emmertje daardoor overvol. 1 op de 12 worstelt zelfs met een ‘parentale burn-out’, volgens internationaal onderzoek. “En dat heeft negatieve gevolgen voor het hele gezin”, zegt gezinstherapeut Tim Verleyzen. Hij legt uit hoe je zo’n burn-out herkent en wat je kan doen om je ervoor te behoeden. “Als ouder merk je de waarschuwingssignalen vaak niet op.”