Tuinman vindt emotioneel ballonkaartje voor overleden baby
Een Nederlandse tuinman heeft deze week een wel heel opmerkelijke ontdekking gedaan. In een haag zag hij een leeggelopen ballon met een kaartje eraan, waarop de ouders van een overleden baby vroegen de vondst te melden. Dat deed de vinder via Facebook, tot grote vreugde van het ouderpaar. "Na twee jaar wordt er eindelijk weer eens over Wietse gesproken", zegt Riet Nuyts (30) uit het Vlaamse Zandhoven ontroerd tegen het AD.
Delen per e-mail
Tuinman Bart Abrahams (38) ontdekte de ballon met kaartje dinsdag in de tuin van een klant in Tilburg. Hij was de haag aan het knippen en zag plots een geplastificeerd blauw kaartje hangen. Er hingen restjes aan van een leeggelopen ballon.
"Aangrijpend"
"Een of andere wedstrijd, dacht ik eerst, maar uit de tekst bleek dat het voor Wietse was, een baby was die maar negen dagen had geleefd en in augustus 2012 overleed. De tekst greep me aan, en daarom besloot ik te reageren", vertelt de kinderloze Brabander.
Omdat het mailadres op het kaartje onleesbaar was geworden, vermoedelijk omdat het met pen op het geplastificeerde laagje werd geschreven, meldde Abrahams de vondst op zijn Facebookpagina. Dat leverde meteen reacties op. "Ik kreeg de woonplaats van de ouders door en het mailadres van de vader. Ik stuurde hem een bericht maar vraag me af of het wel is aangekomen, want een reactie kwam er niet."
"Intens gelukkig"
Het AD wist de ouders van de overleden baby vandaag echter te traceren en vroeg om een reactie op het heuglijke nieuws van het gevonden ballonkaartje. "Geweldig. Dit doet me enorm veel. Sinds het overlijden van Wietse heb ik me niet meer zo gelukkig gevoeld", zegt moeder Riet Nuyts (30) hoorbaar ontroerd.
Ze vindt het niet erg dat het ballonkaartje van hun overleden zoontje nu rondgaat op Facebook en inmiddels al ruim 9.500 keer werd gedeeld. "We krijgen van alle kanten reacties. Heel overweldigend", aldus de Zandhovense.
Taboesfeer
Ze is dolblij dat er 'eindelijk' weer eens wordt gesproken over Wietse. "De dood van een baby ligt nog altijd in de taboesfeer, zo stellen wij vast. Mensen verwachten dat je doorgaat met je leven. Terwijl mijn man en ik nog dagelijks het gemis om Wietse voelen. Ook na ruim twee jaar."
Nuyts, tevens moeder van zoontje Finn (3), vindt het moment van de vondst van het ballonkaartje heel speciaal. "In de aanloop naar Allerheiligen beleefde ik moeilijke dagen. Het wordt tijd dat Wietse weer een teken geeft, zei ik tegen mijn man. Uitgerekend nu is het ballonkaartje dan gevonden. Na ruim twee jaar. Als dat geen teken is..."
Laten inslapen
Wietse werd op 25 juli 2012 geboren en overleed negen dagen later. Zijn ouders lieten hem inslapen in overleg met artsen, die hem hadden geopereerd aan een bloedklonter in de toevoer naar zijn hersentjes. "Wietse bleek hersenletsel te hebben opgelopen en zou als een plantje verder geleefd hebben", slikt de moeder.
Om de herinnering aan hun overleden zoontje levend te houden, lieten haar man en zij op zijn eerste sterfdag 8 ballonnen op met kaartjes. "Ze dreven allemaal richting Nederland. In de loop van de maand augustus ontvingen we welgeteld twee reacties van Nederlandse vinders. Teleurstellend, vonden mijn man en ik. Daarom pakten we het dit jaar grootser aan en lieten we 45 ballonnen op. Daarop kwamen veel reacties, vrijwel allemaal van mensen uit de omgeving. Door het onweer na het oplaten dreven de ballonnen niet zo ver."
"Onbeschrijflijk"
De ouders van Wietse zijn blij met elke reactie. Dat laten ze de vinders ook weten, zegt Riet Nuyts. "We zijn iedereen ontzettend dankbaar. Het gevoel na zo'n reactie laat zich niet beschrijven. De dood van een pasgeboren kind evenmin."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Vlaamse vrouwen die als baby te vondeling werden gelegd, praten voor het eerst samen: “Je kind als een vuilniszak buitenzetten: ik blijf dat onvergeeflijk vinden”
-
HLN Drive
Elektrisch rijden duur? Te weinig laadpalen en modellen? Deze beweringen houden (geen) steek
Elektrisch rijden is duur, het laden neemt veel tijd in beslag,… er heersen heel wat vooroordelen over EV’s. Maar vaak zijn die gebaseerd op conclusies die enkele jaren geleden waarheid waren. Welke vooroordelen over elektrisch rijden houden vandaag nog steek? HLN Drive zocht het uit. -
PREMIUM
Je kinderen goed opvoeden, hoe doe je dat? Diedrik (42) en Sofie (39) hebben twee zonen, eentje met autisme: “Alle maaltijden liggen 3 weken op voorhand vast”
-
-
Energie
Wassen op 30 graden of je koffiezet uitschakelen: zo bespaar jij op je energiefactuur
Vele kleintjes maken één groot. En dat geldt zeker voor je energiefactuur. Een doorsnee Vlaams gezin (van 2,2 personen) betaalt jaarlijks zo’n 2000 euro aan energie. Die prijs kan je niet alleen onderdrukken met grote investeringen, zoals zonnepanelen of dakisolatie, maar ook met kleine gewoontes zoals wassen op lagere temperatuur of het stopcontact van je computer uittrekken. Wat is daar nu het precieze effect van? Mijnenergie.be zocht het uit. -
PREMIUM
Hebben je kinderen het ook moeilijk met de huidige situatie? Psychologe geeft advies: “Benadruk dat iedereen in hetzelfde schuitje zit”
-
4 op de 10 Vlamingen in een samengesteld gezin ergeren zich aan hun pluskind(eren), maar vrouwen ergeren zich sneller dan mannen
Anno 2020 komen niet-klassieke gezinsindelingen steeds vaker voor. Ongeveer een kwart van de Vlamingen maakt deel uit van een nieuw samengestelde familie: minstens een partner heeft met andere woorden een kind uit een vorige relatie. En dat brengt de nodige polariteiten met zich mee, zo blijkt uit een onderzoek. -
Amerikaanse tv-spot geeft borstvoedende vrouwen voor het eerst realistisch en ongecensureerd weer
Veel memorabele outfits en speeches tijdens de Golden Globes zondagavond, maar nog het opvallendst van al was een tv-spot die tijdens de awardceremonie uitgezonden werd. De spot van het mamamerk ‘Frida Mom’ toonde borstvoedende vrouwen zonder censuur en met veel aandacht voor alle moeilijkheden die borstvoeding met zich meebrengt. Een realistisch plaatje, voor het eerst.