To post or not to post: mag ik foto’s van mijn kinderen zonder toestemming online zwieren?
Een beroemde ouder hebben mag dan wel heel leuk lijken in theorie, Apple Martin, de 14-jarige dochter van Gwyneth Paltrow ondervindt er nadelen van. Paltrow postte een foto van haar en Apple op Instagram, iets wat bij de tiener niet in goede aarde viel en ze heeft een punt.
Delen per e-mail
De 46-jarige actrice postte een selfie van haar en Apple in een skilift. “Mama we hebben dit besproken. Je mag niets posten zonder mijn goedkeuring”, klonk het bij Apple. Waarop Gwyneth reageerde dat je Apple’s gezicht niet eens ziet. En ook al is Apple’s gezicht vrijwel volledig bedekt met een grote skibril, ze heeft het aan het rechte eind. Is het oké om foto’s van je kinderen te posten op sociale media zonder iets te vragen?
Volgens een studie van de University of Michigan bezondigt zowat de helft van alle moeders en een derde van de vaders zich aan ‘Sharenting’, ofwel: heel veel kiekjes van je kroost op sociale media delen. Dat is niet per se fout, maar je bent toch best voorzichtig, redeneert Victoria Nash, directeur van het onderzoekscentrum Oxford Internet Institute.“Eigenlijk mag je nooit te veel informatie meegeven”, waarschuwt Nash in The Guardian. “De geboorteplaats, geboortedatum en de volledige naam van je kind hou je best voor jezelf. Je weet maar nooit wie er aan de haal wil gaan met de identiteit van je kind.”
“Voor veel ouders zijn Facebook en Instagram gelukkige media, een manier om in contact te blijven met vrienden die ze jammer genoeg minder zien”, zo gaat ze verder. “De ideale tussenweg is dan een koosnaampje te gebruiken voor hun uk en de kinderen niet te taggen.”
Privacy
Een experiment van het Nederlandse journalistieke platform De Correspondent wees uit dat ouders soms wel degelijk een wake-up-call nodig hebben. Onder de naam ‘Koppie Koppie’ verkochten zij koffiemokken met een kinderfoto naar keuze op. Niet van hun eigen kroost of uit de oude doos: al het beeldmateriaal werd op onlineplatformen geoogst. Daarmee deden ze niks verkeerd. De fotografen van dienst hadden hun werk namelijk zelf beschikbaar gesteld op Flickr, onder een licentie die commercieel hergebruik toestaat. Instagram hanteert overigens hetzelfde beleid, stipt moraalfilosofe Katleen Gabriels aan. Ze is gespecialiseerd in computerethiek en kent de valkuilen van het internet als geen ander. “Heel wat ouders bekommeren zich niet om de privacyinstellingen, want dat kost tijd. Bovendien zijn ze zich onvoldoende bewust van de gevaren: die schattige foto van je peuter in bad is voor om het even wie beschikbaar en kan ook op malafide websites opduiken.”
Voormalig Vlaams kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen: “Zodra iets online staat, gaat het al snel een eigen leven leiden, en dan heb ik het niet alleen over foto’s van kindjes in luier of badpak. Zo gooien ouders soms in hun verontwaardiging pestsituaties waarvan hun kind het slachtoffer werd het web in, vaak gedocumenteerd met foto’s of video’s. In het verleden zagen we al dat die beelden maar al te vlug viraal gaan. Goedbedoeld, maar niet prettig voor het kind. Zelfs een onschuldig familietafereel kan misbruikt worden. Ik herinner me nog die foto van een gezin op bezoek bij de sint. Dat de moeder een hoofddoek droeg, was een doorn in het oog van een extreemrechtse groep. De foto werd honderden keren gedeeld, niet zelden voorzien van kwetsende commentaar. Dergelijke voorbeelden bewijzen hoe cruciaal privacyinstellingen zijn. En dan nog moet je steeds afwegen wat je online deelt en wat niet.”
Het is belangrijk om in je achterhoofd te houden dat die kleintjes ook ouder worden, en tieners zijn nogal gesteld op hun privacy. Net zoals ze zich misschien ongemakkelijk voelen bij het doorbladeren van oude fotoalbums, zullen jongeren zich ook schamen bij gênante kiekjes op Facebook. Stel jezelf de vraag of je het leuk zou vinden of een gelijkaardige plaatje van jou verschijnt voor het wereldwijde web. Is het antwoord eerder neen? Dan hou je de foto beter bij voor je privécollectie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Opvoeden is maatwerk: zo maak jij volgens de kinderpsychologe van jouw kind een krachtige volwassene
Opvoeden is een van de meest persoonlijke trajecten die er bestaan. Toch valt er volgens kinderpsychologe Klaar Hammenecker een lijn te trekken in hoe kinderen kunnen opgroeien tot krachtige volwassenen. In haar boek ‘Wat elk kind nodig heeft’ schetst ze een krachtig opvoedingsmodel. “Het belangrijkste is dat je vertrekt vanuit de socio-emotionele ontwikkeling én de specifieke behoeften van het kind.” -
PREMIUM
Cardi B verbiedt haar eigen dochter om naar haar song WAP te luisteren: hoe ga je als ouder om met een kind dat luidkeels expliciete lyrics meebrult?
-
Livios
Val jij voor de charme van een tiny house? Zoveel kost het je
Om een woning te kopen of te (ver)bouwen heb je al snel een grote som geld nodig waar je jaren voor afbetaalt. Dat verklaart de populariteit van meer alternatieve woonvormen, zoals tiny houses. Daarbij woon je op kleiner en met minder spullen, maar wel met meer financiële vrijheid. Hoeveel betaal je voor zo’n tiny house? Bouwsite Livios vroeg het aan Tiny House Belgium. -
-
PREMIUM
Els Hoebrechts, een half jaar na het overlijden van haar vader Johny Voners: “Ooit, ergens, drink ik weer een glas wijn met hem’’
Els Hoebrechts (49), enig kind van acteur Johny Voners (74), verloor haar vader op 17 maart. Net in die week hadden ze samen op het vliegtuig naar Zuid-Afrika moeten zitten, met alle kleinkinderen en partners op een rij. Hij had de tien tickets een jaar vooraf geboekt, in het geloof dat hij zijn ziekte onder de duim zou krijgen. Kaapstad kwam er niet. Dochter Els, copywriter van beroep, krabbelde recht en schrijft nu ‘De Reis Van Je Leven’, een reisblog voor de niet té avontuurlijke 45-plusser. Vlak voor Allerzielen praat ze over het verlies van haar vader. -
Twitteraccount geeft kinderen het ultieme argument om ouders te overtuigen een kat in huis te halen
Je bent jong en je wilt wat. Een snoezig, aaibaar katje, alsjeblieft. Maar hoe hard je je ouders ook probeert te overtuigen – “ik zal áltijd de kattenbak verversen!”, “ik zal elke dag stofzuigen!”, “ik zal zonder kat nooit gelukkig zijn!” – toch slagen sommige ouders erin om volhardend ‘nee’ te blijven zeggen. Geen probleem: deze geniale twitteraccount reikt je de winnende argumenten aan. -
PREMIUM
Geen Noah of Olivia, wel Paloma en Artémise: deze 4 mama’s gaven hun kind een unieke naam. “Soms krijgen we gekke reacties. ‘Heh, hoe heet ze juist?’”
-
Sparen
Lukt het u maar niet om meer te sparen? Waarschijnlijk trapt u in een van deze valkuilen
Een wereldreis (als dat ooit weer mag), de keuken in het nieuw, een spaarpot voor noodgevallen: er zijn redenen genoeg om een stevige spaarboek aan te leggen. Toch vinden veel mensen het aartsmoeilijk om hun spaarvoornemens vol te houden. Spaargids.be zocht uit wat sparen zo lastig maakt.
2 reacties
Ramon Simon
Ibn Marouf