Instagram @tatyanabeloy
Volledig scherm
© Instagram @tatyanabeloy

Tatyana Beloy (36) lanceert kinderboek over sociale media.“We hebben allemaal nood aan duidelijke afspraken rond schermtijd, ook ouders”

De dag van vandaag kunnen we ons geen leven meer voorstellen zonder sociale media. Wij hebben het nog anders gekend, maar wat met kinderen die opgroeiden met likes, selfies en hashtags? Hoe maak je hen als ouder wegwijs in het vinden van een goeie balans tussen de on- en offline wereld? Tatyana Beloy (36) goot het antwoord op die vraag in een doe-boek voor kinderen, getiteld ‘What the #?!’. Ze leert kinderen onder andere hoe ze kunnen reageren op online pestgedrag, hoe ze zichzelf graag leren zien, en hoe ze tot rust komen na alle online prikkels. “Kinderen hebben soms een duwtje in de rug nodig om terug offline te leren spelen.”

 1. Van ‘Queer Eye’ tot ‘Queer as Folk’: met deze titels kijkt u helemaal Pride-proof
  TV

  Van ‘Queer Eye’ tot ‘Queer as Folk’: met deze titels kijkt u helemaal Pri­de-proof

  Brussel hing in mei al trots de vlaggen uit, de rest van de wereld volgde in juni en in augustus beleeft de Scheldestad met ‘Antwerp Pride’ traditioneel haar LGBTQ+-hoogmis. Maar een 15-jarige jubileum-editie met alle toeters, bellen, binders en pailletten is niet compleet zonder een even kleurrijk en inclusief tv-lijstje. Want ook vanop de bank kunt u zich vergapen aan op en top queer reeksen die beroeren, ontroeren, entertainen en informeren. Dat de optocht niet zomaar een bandeloos feestje is, maar begon als een opstand voor gelijke rechten en vrijheden leert u in de documentairereeks ‘Pride’ op Disney+. Waarna shows als ‘Queer as Folk’ op STARZPLAY, ‘Our Flag Means Death’ op Streamz en ‘It’s a Sin’ op VRT NU u met een lach en een traan de mensen achter het acroniem tonen.
 2. Gemiddelde hypotheekrente bedraagt al 2,48%: kan je je tarief nu vastleggen om verdere stijging te slim af te zijn?
  Spaargids.be

  Gemiddelde hypotheek­ren­te bedraagt al 2,48%: kan je je tarief nu vastleggen om verdere stijging te slim af te zijn?

  De rentevoeten voor woonleningen zitten de laatste maanden stevig in de lift. En nu de Europese Centrale Bank beslist heeft om voor het eerst in 11 jaar tijd de rente te verhogen, lijkt er ook geen beterschap op komst. Is het dan een goed idee om nu nog snel een lening vast te leggen en nadien pas een woning te kopen? Spaargids.be onderzoekt de mogelijkheden.
 3. Een frietje na de schooluren, kan dat kwaad? Studie toont effect van fastfood in de buurt van scholen

  Een frietje na de schooluren, kan dat kwaad? Studie toont effect van fastfood in de buurt van scholen

  Waar een school is, is vaak ook een fastfoodrestaurant, zo blijkt uit recent onderzoek. Volgens de jongsten alleen maar leuk, maar het gevolg ervan is veel minder positief. Als er fastfoodketens bij een school liggen, leidt dat namelijk tot een hogere BMI bij jonge Vlaamse kinderen. Diëtist Michaël Sels (UZA) licht toe wat we fout doen. “Niet alleen de aanwezigheid van die ketens speelt een rol.”
 1. Fluostift of e-sigaret? Nieuwste vapes zijn duidelijk gericht op tieners, en dat is onrustwekkend

  Fluostift of e-sigaret? Nieuwste vapes zijn duidelijk gericht op tieners, en dat is onrustwek­kend

  Zijn het stiften of vapes? Moeilijk te zeggen: de nieuwste generatie wegwerp-e-sigaretten is zo ontworpen dat ze bijna niet opvallen in de pennenzak of boekentas. Dat maakt het voor schoolgaande jongeren een gemak om ze te verbergen voor ouders en leerkrachten. Kom Op Tegen Kanker reageert. “Een 50-jarige man die wil stoppen met roken gaat niet voor een paarse e-sigaret met een bubblegumsmaak kiezen. Het is duidelijk gericht op jongeren.”
 2. Veel ouders zijn vergroeid met hun telefoon, professor waarschuwt: “Dan krijg je kinderen die eerst kunnen swipen en dan pas stappen”
  PREMIUM

  Veel ouders zijn vergroeid met hun telefoon, professor waarschuwt: “Dan krijg je kinderen die eerst kunnen swipen en dan pas stappen”

  Ouders die zo veel over hun smartphone gebogen zijn, dat hun kinderen er ambetant van worden: het is een miskend fenomeen. “We zitten met een jonge generatie ouders die vergroeid is met hun telefoon, en zich onvoldoende bewust is van hun voorbeeldfunctie. Misschien moeten we onszelf als ouders op dat vlak wat gaan opvoeden”, zegt professor Lieven De Marez.
 3. Ja, ik wil (je achternaam): daarom gebruiken sommige vrouwen de naam van hun man

  Ja, ik wil (je achternaam): daarom gebruiken sommige vrouwen de naam van hun man

  Nu ze getrouwd is, gebruikt Jennifer Lopez de achternaam van Ben Affleck. J.Lo is niet meer, hallo J.Aff. Een keuze waar ze veel commentaar op krijgt. De een vindt het romantisch, de ander compleet achterhaald. Ook de Vlaamse Stephanie (26) draagt sinds haar huwelijk de familienaam Jageneau-Ruysschaert. Ze licht haar keuze toe en een advocate bespreekt de wettelijke consequenties. “In België draait alles rond het gebruiksrecht.”