Getty Images
Volledig scherm
© Getty Images

Studie doorbreekt taboe: bewust kinderloze mensen hebben geen spijt van hun keuze

‘Heb je geen schrik dat je ooit spijt zult krijgen?’ Wie bewust beslist om geen kinderen te krijgen, kan op tegenwind en een heleboel vervelende vragen rekenen. Een onderzoek van de VUB voorziet nu een antwoord: néén. Uit de studie blijkt dat mensen die geen groot gezin willen stichten, daar zelden of nooit spijt van hebben. 

14 reacties

 • Charel De Kromhe

  3 jaar geleden
  Als 56 jarige bewust kindervrij en vrijgezel ,krijgen we van veel mensen uit mijn omgeving en leeftijd te horen.Als we het opnieuw zouden doen,doen we het zoals jij .
 • Tina Colpaert

  3 jaar geleden
  Altijd bewust gekozen om geen kinderen op deze wereld te zetten terwijl er veel beweerden dat ik egoistisch was heel veel spijt ging hebben later als ik oud ben etc ben nu 51jaar en super gelukkig geen zorgen of gedoe vind enkel dat wij daarvoor gestraft worden en moeten meebetalen vooral voor die dat er een hele nest op de wereld zetten!
 • Hanne Vlaeminck

  3 jaar geleden
  Dat gezeur over kindergeld hangt mij zwaar mijn strot uit - Ik wil geen zorgverzekering meer betalen. Ik heb namelijk geen hulpbehoevende ouders! Ik wil niet dat mijn belastingsgeld daar naar toe gaat! Ook goed?
 • Els P

  3 jaar geleden
  Maakt niet uit wat je kiest, maar méér dan 1 is niet meer van deze tijd. Het wordt tijd dat het eens veranderd, je merkt elke dag de gevolgen van de overbevolking. Maar ja, religies (leden) en politici (stemmen) maken helaas nog indruk.
 • lauren van eupen

  3 jaar geleden
  Bewust geen kids. En altijd commentaar gekregen. Altijd uitleg waarom niet. En nu ik 50 ben hoor ik steeds meer mensen klagen over kids. Dat ze me groot gelijk geven en velen spijt hebben dat ze wel kids hebben. Als ze opnieuw mochten kiezen zouden er geen komen. Dat zegt genoeg hé.... Ik prijs me gelukkig zonder kids. Heb wel een hondje die alle liefde krijgt.
 1. Duik het weekend in met ‘Thuis’-actrice Leah Thys (en lees morgen haar interview in NINA)
  Play

  Duik het weekend in met ‘Thuis’-actrice Leah Thys (en lees morgen haar interview in NINA)

  Chardonnay of champagne? Geen moeilijke vraag voor Leah Thys. “Champagne!”, antwoordt ze volmondig. Of ze dat glaasje liever thuis drinkt, of in haar vakantiehuis aan de Franse Opaalkust? Daar heeft ze het wat moeilijker mee. De ‘Thuis’-actrice vertelt morgen in NINA meer over die speciale plek aan de kust. Een plek waar ook Jos De Man, haar echtgenoot die ze een jaar geleden verloor, zich volledig thuis voelde. Maar voor nu beantwoordt ze eerst enkele dilemma’s.
 2. "Wekelijks je gras maaien is achterhaald": expert verklapt hoe je je gazon verantwoord laat stralen
  Livios

  "Wekelijks je gras maaien is achter­haald": expert verklapt hoe je je gazon verant­woord laat stralen

  De lente is al even in het land en de gazons in Vlaamse tuinen groeien aan sneltempo. Tijd om de grasmaaier uit het tuinhuis te halen dus. Of niet, want de maand mei werd omgedoopt tot ‘Maai Mei Niet’-maand. Je gras even laten groeien is namelijk goed voor de biodiversiteit. Maai je het gazon liever toch? Of wil je alvast de eerste maaibeurt voorbereiden? Bouwsite Livios vroeg Bart Verelst van Groen Groeien om praktische maaitips.
 1. COLUMN. De Oekraïense Vera en haar zoontje schuilen in België: “David lijkt al zijn halve leven weg van huis”

  COLUMN. De Oekraïense Vera en haar zoontje schuilen in België: “David lijkt al zijn halve leven weg van huis”

  Vera Gruzova (34) is een alleenstaande mama en mindfulnesstrainer uit het Oekraïense Odesa. Begin maart vluchtte ze met haar zoontje David (bijna 5) naar België, haar moeder en broer bleven achter. Deze week spendeert ze met haar zieke zoontje in bed, en geniet ze van de weinige kleine dingen die haar nog aan haar thuisland verbinden. “Ik kan over de toekomst nadenken en dat lijkt een nieuw soort statussymbool. Al wie in Oekraïne leeft, kan geen plannen maken.”
 2. Twee redacteurs schrijven emotionele brieven aan hun verloren mama’s: “In de spiegel zie ik jou steeds vaker”

  Twee redacteurs schrijven emotionele brieven aan hun verloren mama’s: “In de spiegel zie ik jou steeds vaker”

  Vandaag vieren we moeders over het hele land. Maar wat als je mama er niet meer is? Wat zou je haar willen vertellen? Wat kreeg je nooit eerder gezegd? Stefan Voet, coördinator bij Dag Allemaal, en Anke Michiels, journaliste bij onze NINA, kropen in hun pen voor een brief, recht uit het hart, aan hun overleden moeder. “Er bestaat één video maar ik durf niet te kijken: als ik jou terug hoor, wil ik nooit nog op ‘stop’ duwen.”