Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Pexels

Starten de scholen beter wat later? Onderzoekers stellen van wel na nieuwe studie

Krijg jij je tiener niet op tijd wakker om naar school te gaan? Volgens een nieuwe studie is dat niet zo gek, want die stelt dat langer slapen een bijzonder positieve impact heeft op het welzijn van jongeren. De onderzoekers suggereren dan ook dat het wijs zou zijn om de schooluren wat te verlaten. Slaapexpert Annelies Smolders licht toe. 

 1. Mentale zorg wordt broodnodig, maar wachttijden zijn ellenlang: “Zelfs voor een suïcidale jongere is er nergens plaats”
  PREMIUM

  Mentale zorg wordt broodnodig, maar wachttij­den zijn ellenlang: “Zelfs voor een suïcidale jongere is er nergens plaats”

  Terwijl corona verder woedt, gaan steeds meer alarmsignalen af. Want het aantal Belgen met mentale problemen neemt toe, maar onze mentale zorg kan niet volgen. Dat kan het al een hele tijd niet: hulpbehoevende jongeren en volwassen kwamen al voor de pandemie op lange wachtlijsten terecht. Met het gevolg dat hun problemen verergeren of ze elders suboptimale hulp zoeken. “Zelfs voor een ernstig suïdale jongere is er nergens plaats. ‘Probeer volgende week nog eens’, krijgt dat gezin te horen.”
 2. Als 3 weken kerstvakantie er 3 te veel zijn: zo herken en voorkom je een parentale burn-out. “Je hebt een korter lontje”
  PREMIUM

  Als 3 weken kerstvakan­tie er 3 te veel zijn: zo herken en voorkom je een parentale burn-out. “Je hebt een korter lontje”

  Bijna twee jaar corona en nu nog eens drie weken kerstvakantie erbovenop: bij heel wat Belgische ouders zit het mentale emmertje daardoor overvol. 1 op de 12 worstelt zelfs met een ‘parentale burn-out’, volgens internationaal onderzoek. “En dat heeft negatieve gevolgen voor het hele gezin”, zegt gezinstherapeut Tim Verleyzen. Hij legt uit hoe je zo’n burn-out herkent en wat je kan doen om je ervoor te behoeden. “Als ouder merk je de waarschuwingssignalen vaak niet op.”