Getty
Volledig scherm
PREMIUM
Getty © Getty Images

‘Quarantainekinderen’: Wat doet dit pandemiejaar met een kind dat volop in ontwikkeling is?

Dat de coronacrisis en de bijhorende maatregelen op iedereen zwaar doorwegen, staat buiten kijf. Maar hoe zit het met jonge kinderen bij wie de hersenen volop in ontwikkeling zijn? Zullen de isolatie, thuislessen en toegenomen schermtijd op latere leeftijd voor nadelige effecten zorgen? Volgens een Amerikaans onderzoek wel. Wij vroegen het aan Belgische opvoedingsdeskundige Steven Gielis. “Veel jonge kinderen herinneren zich nu al niet meer dat er ook een periode zonder mondmaskers was.”

4 reacties

 • Hassan Oussehmine

  2 maanden geleden
  Mijn beide schoonouders waren toen kind en de papa van mijn vrouw vertelde dat het voor de kinderen ok was tijdens die oorlog. Ze konden spelen en ravotten. Nu mogen ze niks meer doen en dat is veel erger. En wat betreft die enquetes die zijn altijd en worden altijd ingevuld door de rijkere middenklasse en/of door mensen met hogere studies. Dus die zijn nooit representatief. 
 • Suzy Wann

  2 maanden geleden
  Wat met de kinderen die in de oorlog 40-45 geleefd hebben?
 • Mirra Me

  2 maanden geleden
  Kijk, enerzijds is het erg, agreed. Anderszijds wat moest het echt oorlog zijn? Die generatie is ook niet verloren gegaan hoor. Men moet eens content leren zijn met minder. Eveneens het zogenaamde sociale leven. Sta eens stil bij het feit dat er meer is dan feesten alleen, en dat ergernissen vaak voortkomen uit mankementen bij jezelf. Leer kinderen dankzij deze maatregelen heb je je familie nog. En kindermishandeling partnermishandeling eens allemaal opsluiten effectieve celstraffen verdorie!
 • Patrick Kelchtermans

  2 maanden geleden
  Het zal voor een groot deel van de thuissituatie afhangen ook. De gezinnen waarin er weinig tot geen aandacht is voor de kroost, of waar ze verwaarloosd, mishandeld of misbruikt worden, die gaan dat niet braaf zitten invullen voor een of ander onderzoek. Die vragenlijsten worden toch altijd maar ingevuld door dezelfden, een hele groep bereik je nooit, dus 't is zoals steeds weer met een korrel zout te nemen.
 1. Verveelde baby amuseert zich met mondmasker van mama
  Play

  Verveelde baby amuseert zich met mondmasker van mama

 2. Een 300 jaar oude eik verplaatsen door een stad? Dat doe je zo
  Play

  Een 300 jaar oude eik verplaat­sen door een stad? Dat doe je zo