Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images/Westend61

Opvoeden is maatwerk: zo maak jij volgens de kinderpsychologe van jouw kind een krachtige volwassene

Opvoeden is een van de meest persoonlijke trajecten die er bestaan. Toch valt er volgens kinderpsychologe Klaar Hammenecker een lijn te trekken in hoe kinderen kunnen opgroeien tot krachtige volwassenen. In haar boek ‘Wat elk kind nodig heeft’ schetst ze een krachtig opvoedingsmodel. “Het belangrijkste is dat je vertrekt vanuit de socio-emotionele ontwikkeling én de specifieke behoeften van het kind.”

 1. Staycation met de kids? Expert deelt tips om samen de zomer door te komen (en structuur is niet altijd de beste oplossing)
  PREMIUM

  Staycation met de kids? Expert deelt tips om samen de zomer door te komen (en structuur is niet altijd de beste oplossing)

  Met de kids in quarantaine was een ferme uitdaging. En ook in de vakantie gaan we misschien wat meer thuis zijn dan normaal. Hoe belangrijk is structuur voor kinderen? En hoe strak moet je de ­teugels houden? Deze 7 tips van de ­kinderpsychologe ­helpen je de zomer door. “Structuur is alleen zinvol als je kind daarmee geholpen wordt, niet als je daar vooral als ouder behoefte aan hebt.”
 2. Tweederangsouder of méér? Expert licht toe welke rol de vader speelt tijdens de eerste maanden van een kindje
  PREMIUM

  Tweede­rangs­ou­der of méér? Expert licht toe welke rol de vader speelt tijdens de eerste maanden van een kindje

  Het krijgen van een kind zet je leven op z'n kop. Behalve als je Elon Musk (49) heet. Hij en zangeres Grimes (32) werden ouders van een zoontje, maar de oprichter van Tesla houdt zich niet zo bezig met de opvoeding. “Ik laat dat over aan m’n vriendin. Ik kan toch niet veel doen nu.” Terecht, of valt de rol van de papa tijdens de eerste maanden niet te onderschatten? We vroegen het aan opvoedingsexpert Steven Gielis.
HLN gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement