"De toekomst lijkt weer gitzwart, terwijl een positief toekomstbeeld voor jongeren erg belangrijk is”, zegt pedagoge Marijke Bisschop.
Volledig scherm
PREMIUM
"De toekomst lijkt weer gitzwart, terwijl een positief toekomstbeeld voor jongeren erg belangrijk is”, zegt pedagoge Marijke Bisschop. © Getty Images

Na de vrijheid komen nieuwe maatregelen bij jongeren extra hard aan: hoe houd je ze als ouder gemotiveerd? Een pedagoog en psycholoog geven raad

“De lockdown weegt op jongeren” schreef onze krant in april. Toen moesten ze hun kostbare sociale contacten en autonomie tijdelijk vaarwel zeggen. Nu, na een periode van vrijheid en vrienden zien, moeten jongeren hun bubbel opnieuw inperken. Hoe kan je hen daar als ouder nog beter in bijstaan en toe motiveren? “Behandel ze als volwassenen”, zeggen onze experts. 

23 reacties

 • Mi Janssens

  1 jaar geleden
  Gaat men deze generatie eens gaan behandelen zoals normale mensen en niet zoals pubers die niets aankunnen. Het is tijd dat deze mentaliteit gaat veranderen of ze zijn niet bestand tegen hun eigen leven opbouwen. Er moet discipline ingebracht worden en levensdoelen zij moeten leren uit hun fouten.
 • Emi Hergersberg

  1 jaar geleden
  Veel jongeren zijn verslaafd aan voortdurend "entertainment". Ze kunnen zichzelf niet bezighouden en verdoen hun tijd met "leuke dingen" gamen, shoppen, een pint gaan pakken enz. Zij vervelen zich liever dan hun kamer op te ruimen of een handje toe te steken in het huishouden. Tijd dat ze wakker geschud worden om zelfredzaam te worden voor de toekomst.
 • Annie Vancauteren

  1 jaar geleden
  De experts beweren. Er komen nog meer golven. ( eerst waren er geen golven. Covid 19 , volgens de virologen is er altijd). Zo kunnen ze niemand meer motiveren. Het lijkt het einde. Het nieuwe normaal.
 • Rayan El Arami

  1 jaar geleden
  Wie nog thuis en op de kap van de ouders woont zou zich moeten schamen als ze vinden dat ze het moeilijk hebben. Wat gaan die doen als ze op eigen benen staan en zonder werk komen te zitten terwijl ze heel waarschijnlijk een huis inclusief een hoop overbodige luxe moeten afbetalen? Kweek een ruggengraat verdorie.
 • Elise Van Damme

  1 jaar geleden
  Je zal maar geboren worden nu, of jongere zijn nu. Neen, je moet jezelf maar eens inbeelden hoe jij nu in dergelijke maatschappij zou functioneren en denken. Allemaal makkelijk om het vingertje te wijzen op jongeren. Toen wij 50 jaar terug ook jongere waren golden er andere regels en was het ook een totaal andere tijdsgeest. Ik ben blij dat ik zo oud al ben want sorry ik zou nu geen jongere meer willen zijn. Dus geef niet telkens af op de jeugd.