Anneleen (links), Xanthe (rechts) en de kleine Maëlle.
Volledig scherm
PREMIUM
Anneleen (links), Xanthe (rechts) en de kleine Maëlle. © Elien Van den Brande

Moederdag met 2: zo vieren lesbische mama’s Xanthe en Anneleen. “In de crèche knutselt Maëlle voor maar 1 van ons een cadeautje”

Twee mama’s: voor de kleine Maëlle is het de normaalste zaak van de wereld. Anneleen (30) is ‘mama’, Xanthe (25) is ‘mams’. De vrouwen ontmoetten elkaar vijf jaar geleden en wisten snel dat ze samen kindjes wilden. “Maar dat het proces zo heavy zou zijn, hadden we niet verwacht.” Talloze ziekenhuisbezoeken, duizenden euro’s en tientallen haatberichten: dat moesten ze voor een kindje over hebben. Reden te meer om Moederdag te vieren voor de twee mama’s. “Maëlle noemt ons na een dag in de crèche soms ‘papa’. Voor haar betekent dat woord gewoon ‘ouder’.”

  1. Bijna Moederdag: deze 3 vrouwen zijn voor het eerst zwanger, bevallen of werden oma. “Het perfecte moment om een kindje te krijgen bestaat niet”
    PREMIUM

    Bijna Moederdag: deze 3 vrouwen zijn voor het eerst zwanger, bevallen of werden oma. “Het perfecte moment om een kindje te krijgen bestaat niet”

    “Wij zijn superfier, maar kunnen dat niet delen.” Speciaal voor Moederdag blikken drie vrouwen terug op hun unieke mijlpaal van het afgelopen jaar: een zwangere buik, een bevalling of grootmoeder worden. Een eerste keer die zo bijzonder is, maar deels werd gekaapt door corona. En dat ging gepaard met up’s en down’s, vertellen ze. “Ik word niet overstelpt door goedbedoelde adviezen. Zonder corona zouden mensen zich sowieso meer moeien.”