Meer leerlingen met leerachterstand
Het aantal leerlingen dat in de loop van de schoolloopbaan leerachterstand oploopt, neemt licht toe. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Ann Brusseel (Open Vld) opvroeg bij minister van Onderwijs Pascal Smet. Brusseel noemt de cijfers verontrustend.
Delen per e-mail
De leerachterstand, of schoolse vertraging, wordt gemeten aan de hand van het al dan niet halen van de leerdoelen die vastgelegd zijn in de eindtermen. Het niet halen van de eindtermen betekent niet noodzakelijk dat de leerling zijn of haar schooljaar moet overdoen. Over de zittenblijvers worden aparte cijfers bijgehouden, maar die heeft Brusseel niet ontvangen.
Jongens
In het schooljaar 2008-2009 werd bij 15,5% van de kinderen in de lagere school leerachterstand vastgesteld, tegenover 14,5% in 2000-2001. Er zijn iets meer jongens dan meisjes met leerachterstand, zowel in het lager als in het secundair onderwijs. In de middelbare school ligt de schoolse vertraging een pak hoger, met 29,4% in 2008-2009. Dat is ongeveer hetzelfde percentage als in 2000-2001.
Allochtonen
Opvallender is de leerachterstand bij niet-Belgen. In het basisonderwijs is er een positieve evolutie. De schoolse vertraging bedraagt in 2008-2009 40,8% ten opzichte van 45,8% in 2000-2001. Die positieve trend zet zich echter niet door in het middelbaar. Daar bedraagt de vertraging bij niet-Belgen in 2008-2009 68,7% tegenover 67,9% in 2000-2001.
Volgens Brusseel ligt de schoolse achterstand nog steeds veel te hoog en is er geen kentering merkbaar. "Het is hoog tijd dat hier structureel iets aan gedaan wordt", stelt ze. (belga/lvl)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Vlaamse vrouwen die als baby te vondeling werden gelegd, praten voor het eerst samen: “Je kind als een vuilniszak buitenzetten: ik blijf dat onvergeeflijk vinden”
-
PREMIUM
Oei, ik groei (niet): de gevaren van een kind dat te vroeg of te laat pubert. “Je wil niet dat je tiener zich geïsoleerd voelt of een lager zelfbeeld ontwikkelt”
Puberen tussen Barbie en K3, of op je vijftiende nog steeds tevergeefs speuren naar dat eerste snorhaar: een tiener die qua ontwikkeling voor- of achterloopt op leeftijdsgenoten voelt zich meestal een vreemde eend in de bijt. Maar is er ook echt reden tot paniek? “In de meerderheid van de gevallen is er lichamelijk niets mis, maar het kan natuurlijk wél zorgen voor psychologisch ongemak”, zegt kinderendocrinologe Inge Gies. -
PREMIUM
Wilt u een Zwarte Piet, roetpiet of iets daartussenin? Dit Belgische pietengezelschap moet wel erg creatief zijn dit jaar. “Piet zijn is meer dan de kleur van je gezicht”
-
-
Geen zin in een huis dat naar frietvet ruikt? Dit kan je allemaal doen met een airfryer
De airfryer is in steeds meer keukens te vinden. De naam doet vermoeden dat je er enkel mee kan frituren, maar niets is minder waar. Je kan er heel wat verschillende bereidingen mee maken. We leggen je graag uit wat de mogelijkheden zijn. -
Multimedia Tijd voor een nieuwe smartphone? Dit zijn momenteel de best beoordeelde (van 150 tot 650 euro)
Er verschenen in eerste twee maanden van 2021 vooral budgettoestellen, in afwachting van de grote golf aan nieuwe high-end smartphones die dit voorjaar weer zal uitkomen. Het is dus de vraag of dit een goed moment is om een nieuwe telefoon te kopen, maar je kunt wel je voordeel doen met een model van vorig jaar tegen een lagere prijs. Onze techredacteur tipt de toestellen die de beste reviews kregen, in stijgende volgorde van prijs. -
OPROEP. NINA zoekt getuigen (G/L/T/B/Q) – Hoe verliep jouw coming-out tegenover je kinderen?
Voor een artikel op Nina.be zoeken we mensen (G/L/T/B/Q) die willen getuigen over hoe zij hun outing naar hun – jonge of al iets oudere - kinderen toe hebben aangepakt. Hoe formuleerde je je verhaal? Hoe moeilijk vond je het om het openbaar te maken? Waar had je schrik voor? Welke reactie kreeg je? Welke vragen stelden ze? Welke emoties kwamen hierbij naar boven? Heeft de bekentenis een kloof veroorzaakt of bracht het jullie net dichter bij elkaar? -
PREMIUM
Jong lijf, oude ziekte: steeds meer kinderen met obesitas, diabetes of artrose. “Eén peuter op de tien is te zwaar, een op de honderd obees”