Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images

“Mama, ik heb een soa”: zo praat je met je tiener over veilig vrijen

Een mondmasker dragen tegen Covid-19 is een kwestie van gezond verstand. Maar beschermen onze jongeren zich even gedisciplineerd tegen seksueel overdraagbare aandoeningen? Hebben ze naast mondmaskers ook condooms op zak? En wat doe je als tienerzoon-of dochterlief thuiskomt met vervelende klachten down under? “Jongeren hebben een grotere angst om zwanger te worden dan om een soa op te lopen”, zegt Sandra Van den Eynde van Sensoa. 

 1. Bongobon-bedenker Bruno Spaas (53) en kunstenares Ellen Pil (38) zijn openhartig over hun droomliefde in NINA: “Bruno geeft me alle ruimte om mezelf te zijn”

  Bongobon-bedenker Bruno Spaas (53) en kunstena­res Ellen Pil (38) zijn openhartig over hun droomlief­de in NINA: “Bruno geeft me alle ruimte om mezelf te zijn”

  Het is een bijzonder koppel. Allebei creatievelingen, maar op een heel andere manier. Al negen jaar kennen ze elkaar, maar omdat Ellen toen een relatie had, werden ze gewoon goede vrienden. “Ik was vaak op stap met jou en legde telkens verantwoording af aan anderen: ‘Nee, Bruno en ik zijn geen koppel, hoor.’ Waarom deed ik dat? Omdat het míj bezighield, omdat het in míjn hoofd zat. Het móést iets worden tussen ons, anders had ik ook onze vriendschap moeten laten voor wat het was. En kijk. We zijn nu bijna vier jaar verder”, vertelt Ellen. En toch weet het powercouple nog niet alles over elkaar, ontdekken we. “Mijn perfecte dag moet een stuk mét en een stukje zónder jou zijn”, zegt Ellen. “Maar je mag zeker 30 van de 48 uur bij mij zijn. Valt mee, toch?”
 2. Gaat je kind morgen voor 't eerst alleen te voet of met de fiets naar school? Zo bereid je hen voor
  PREMIUM

  Gaat je kind morgen voor 't eerst alleen te voet of met de fiets naar school? Zo bereid je hen voor

  De helft van de Vlamingen is er niet gerust op wanneer hun kinderen alleen het verkeer in moeten. Begrijpelijk, maar je zoon of dochter met de wagen naar school brengen, vergroot de verkeersdrukte alleen maar. De oplossing? Je kroost de nodige verkeersvaardigheden bijbrengen. En daar kan je al vanaf de kleuterleeftijd mee beginnen! Verkeersexpert Werner De Dobbeleer helpt je een handje.
 1. Kotstudent kost bijna 14.000 euro per jaar: met deze tips druk je kosten

  Kotstudent kost bijna 14.000 euro per jaar: met deze tips druk je kosten

  De kostprijs van een student die op kot gaat, bedraagt gemiddeld 13.792 euro. Dat bedrag omvat alle studiekosten en de leefkosten van een heel jaar, zo berekende het Centrum voor Budgetadvies en -onderzoek (CEBUD) van de Thomas More-hogeschool vorig jaar. Voor studenten die thuis blijven wonen, bedraagt de rekening gemiddeld 9.189 euro. Benieuwd hoe je de kosten kan drukken? Wij vroegen het aan CEBUD en Brik, de servicedesk voor studenten in Brussel.
 2. Tweederangsouder of méér? Expert licht toe welke rol de vader speelt tijdens de eerste maanden van een kindje
  PREMIUM

  Tweede­rangs­ou­der of méér? Expert licht toe welke rol de vader speelt tijdens de eerste maanden van een kindje

  Het krijgen van een kind zet je leven op z'n kop. Behalve als je Elon Musk (49) heet. Hij en zangeres Grimes (32) werden ouders van een zoontje, maar de oprichter van Tesla houdt zich niet zo bezig met de opvoeding. “Ik laat dat over aan m’n vriendin. Ik kan toch niet veel doen nu.” Terecht, of valt de rol van de papa tijdens de eerste maanden niet te onderschatten? We vroegen het aan opvoedingsexpert Steven Gielis.