Getty Images/Image Source
Volledig scherm
© Getty Images/Image Source

Kotstudent kost bijna 14.000 euro per jaar: met deze tips druk je kosten

De kostprijs van een student die op kot gaat, bedraagt gemiddeld 13.792 euro. Dat bedrag omvat alle studiekosten en de leefkosten van een heel jaar, zo berekende het Centrum voor Budgetadvies en -onderzoek (CEBUD) van de Thomas More-hogeschool vorig jaar. Voor studenten die thuis blijven wonen, bedraagt de rekening gemiddeld 9.189 euro. Benieuwd hoe je de kosten kan drukken? Wij vroegen het aan CEBUD en Brik, de servicedesk voor studenten in Brussel.

16 reacties

 • Emi Hergersberg

  1 jaar geleden
  Bij mij was het de keuze : ofwél studeren, ofwél niks. Studeren is een full-time bezigheid. Ik ben voorstander van numerus clausus en het vervangen van alle studiebeurzen door studieleningen. Drastisch misschien maar besparend en het niveau van ons onderwijs zal er op vooruitgaan :-)
 • Andre Vermeylen

  1 jaar geleden
  Als dat werkelijk zoveel zou kosten zouden er veel minder studenten zijn waar halen ze het vandaan.
 • Anne Onsia

  1 jaar geleden
  Neen, als ze niet studeren moet je niet 'eten en kledij en vrije tijd ook allemaal betalen', want dan gaan ze gaan -hopelijk- werken en verdienen ze hun eigen geld. Dus het kost wél 14k om ze op kot te laten studeren, alleen kost het geen 14k extra tov ze gewoon thuis te hebben. Maar als ze hun eigen inkomen hebben dan heb je wel 6 à 7k extra over elk jaar.
 • Marcus Vadis

  1 jaar geleden
  Dat is wel erg overdreven. Bepaalde zaken moet je daar niet gaan bijtellen he.
 • Katrien Dewit

  1 jaar geleden
  Op kot of thuis, ze moeten toch eten, drinken en gekleed zijn. Studentenjob ok maar niet ten koste van je studie, zoveel mogelijk studeren om zo snel mogelijk je diploma te halen.
 1. Een vijfde van de vrouwen die openbaar borstvoeding geeft, krijgt negatieve commentaar of wordt zonder toestemming gefotografeerd. “Dat moet veranderen”

  Een vijfde van de vrouwen die openbaar borstvoe­ding geeft, krijgt negatieve commentaar of wordt zonder toestem­ming gefotogra­feerd. “Dat moet veranderen”

  Het is de Internationale Week van de Borstvoeding. Maar vrouwen die in het openbaar borstvoeding geven, worden steeds vaker lastiggevallen, en voelen zich er sinds de pandemie nog ongemakkelijker bij dan voorheen. Dat blijkt uit een studie van Elvie. “In een wereld waarin moeders het gevoel hebben dat ze zich moeten bedekken wanneer ze borstvoeding geven, is het helaas nodig om aan te geven waar borstvoeding welkom is.”
 2. Contracten van onbepaalde duur pieken: wat zijn de voor- en nadelen?
  Jobat

  Contracten van onbepaalde duur pieken: wat zijn de voor- en nadelen?

  Belgische bedrijven sluiten weer volop nieuwe contracten van onbepaalde duur af. Het aantal zit opnieuw op het niveau van vóór corona. Van januari tot en met augustus werden er zelfs 1,7% meer nieuwe arbeidscontracten getekend. Dat blijkt uit gegevens van Acerta bij 260.000 werkende Belgen. Jobat.be somt samen met het hr-dienstenbedrijf de verschillen op tussen een contract van bepaalde en onbepaalde duur. Wat is nu het interessantst als werknemer, en is er een verschil qua loon?
 3. 4 professionele fotografen over hun familiealbums: “Vraag nooit aan je kinderen om te lachen. Alle emoties zijn toegestaan, zolang het niet gespeeld is”
  PREMIUM

  4 professio­ne­le fotografen over hun familieal­bums: “Vraag nooit aan je kinderen om te lachen. Alle emoties zijn toegestaan, zolang het niet gespeeld is”

  Handig, zo’n smartphone, maar het resultaat is meestal een overvolle fotorol met momentopnames die we amper nog bekijken. Jammer, want fysieke familiefoto’s hebben een pak meer charme en zorgen voor gedeelde herinneringen. Vandaag is het Internationale Dag van de Fotografie, daarom vroegen we aan vier bekende fotografen hoe zij met de nieuwe manieren om foto’s te maken en bewaren omgaan. “Herinneringen kleuren de werkelijkheid zodanig dat foto’s een goede realitycheck zijn.” Lang leve de (niet-digitale) kiekjes!