Getty Images/Image Source
Volledig scherm
© Getty Images/Image Source

Kotstudent kost bijna 14.000 euro per jaar: met deze tips druk je kosten

De kostprijs van een student die op kot gaat, bedraagt gemiddeld 13.792 euro. Dat bedrag omvat alle studiekosten en de leefkosten van een heel jaar, zo berekende het Centrum voor Budgetadvies en -onderzoek (CEBUD) van de Thomas More-hogeschool vorig jaar. Voor studenten die thuis blijven wonen, bedraagt de rekening gemiddeld 9.189 euro. Benieuwd hoe je de kosten kan drukken? Wij vroegen het aan CEBUD en Brik, de servicedesk voor studenten in Brussel.

16 reacties

 • Emi Hergersberg

  9 maanden geleden
  Bij mij was het de keuze : ofwél studeren, ofwél niks. Studeren is een full-time bezigheid. Ik ben voorstander van numerus clausus en het vervangen van alle studiebeurzen door studieleningen. Drastisch misschien maar besparend en het niveau van ons onderwijs zal er op vooruitgaan :-)
 • Andre Vermeylen

  9 maanden geleden
  Als dat werkelijk zoveel zou kosten zouden er veel minder studenten zijn waar halen ze het vandaan.
 • Anne Onsia

  9 maanden geleden
  Neen, als ze niet studeren moet je niet 'eten en kledij en vrije tijd ook allemaal betalen', want dan gaan ze gaan -hopelijk- werken en verdienen ze hun eigen geld. Dus het kost wél 14k om ze op kot te laten studeren, alleen kost het geen 14k extra tov ze gewoon thuis te hebben. Maar als ze hun eigen inkomen hebben dan heb je wel 6 à 7k extra over elk jaar.
 • Marcus Vadis

  9 maanden geleden
  Dat is wel erg overdreven. Bepaalde zaken moet je daar niet gaan bijtellen he.
 • Katrien Dewit

  9 maanden geleden
  Op kot of thuis, ze moeten toch eten, drinken en gekleed zijn. Studentenjob ok maar niet ten koste van je studie, zoveel mogelijk studeren om zo snel mogelijk je diploma te halen.