Vertommen
Volledig scherm
© Vertommen

Kotstudent kost bijna 14.000 euro (en dat is fors meer dan student die thuis blijft wonen)

De kostprijs van een student die dit schooljaar op kot gaat, bedraagt gemiddeld 13.792 euro. Dat bedrag omvat alle studiekosten en de leefkosten van een heel jaar, zo berekende het Centrum voor Budgetadvies en -onderzoek (CEBUD) van de Thomas More-hogeschool. Voor studenten die thuis blijven wonen, bedraagt de rekening gemiddeld 9.189 euro.

17 reacties

 • Gino Denil

  2 jaar geleden
  Bestudeer eerst eens de lesroosters van universiteiten. Dan zal je beseffen dat pendelen met het openbaar vervoer of in de file staan met de wagen ook geen optie is. Dan is het kot vaak nog de meest praktische en soms ook de goedkoopste keuze. En het heeft je dan nog de mogelijkheid om studentenjobs te doen. Wat in de andere gevallen niet mogelijk is.
 • Jessica Haesevoets

  2 jaar geleden
  Ik heb 5 jaar op kot gezeten en 6 jaar gestudeerd aan de hogeschool, en ben er 100% zeker van dat ik mijn ouders zoveel geld niet gekost heb. Zelfs voor een gemiddelde is dit serieus overdreven.
 • Raoul Rouma

  2 jaar geleden
  Een beetje overdrijven mag maar waar ze zulke bedragen halen is wat overdreven. Natuurlijk goede bladvulling en reden om hier eens bij stil te staan.
 • Saar Caron

  2 jaar geleden
  Waarschijnlijk beetje overdreven. Dan nog vind ik dat er te veel studenten op kot zitten en is vaak niet eens echt nodig. Zeker eerste jaar laat ze eens wat moeite doen en kijk eerst of ze ook slagen.
 • Piet Van Buggenhout

  2 jaar geleden
  En hoe zit het met de slagingspercentages? De kost wordt nog een stuk groter als blijkt dat de kotstudenten minder slagen