Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images

Jong lijf, oude ziekte: steeds meer kinderen met obesitas, diabetes of artrose. “Eén peuter op de tien is te zwaar, een op de honderd obees”

Diabetes. Artrose. Vette lever. Hoge bloeddruk. Obese kleuters. Artsen zien steeds vaker kinderen met ‘grotemensenziektes’, of klachten die normaal volwassenen treffen. Dat bevestigt een grootschalig BMI-rapport van Kind en Gezin. Een schrijnende evolutie, die we volgens experts alleen kunnen bevechten door nog meer te hameren op goede voeding, slaap en beweging. En daar kan je niet vroeg genoeg mee beginnen. “Weegt je peuter nu al te veel? Dat heeft een levenslang effect op zijn metabolisme.”

9 reacties

 • Hans Oomen

  2 maanden geleden
  Wat wil je nu kinderren mogen niet meer buitenspelen hebben geen immuunsysteem meer zitten hele dagen achter hun spelconsoles wat te snoepen en ongezond te leven . En dit allemaal met dank aan onze goede vrienden de wereldleiders Danku om onze mooie wereld naar de kloten te doen !
 • An De Potter

  2 maanden geleden
  Kinderen sporten en bewegen véél te weinig! Wat wordt er als eerste vak afgeschaft op school bij het minste dat er is? Juist! Lichamelijke Opvoeding! En thuis doen ze ook niets. Computer, PlayStation,...
 • Martina Geluk

  2 maanden geleden
  Dit heeft niets met sport te maken , kinderen hebben gezond eten nodig en niet de rommel waar de winkels vol mee liggen, de meeste mensen die hun kinderen gezond eten zouden moeten geven kunnen het niet betalen dus kopen ze rommel omdat ze geen keus hebben dus misschien eerst gezond eten goedkoper maken en dan pas ouders de schuld geven
 • Bart Dekort

  2 maanden geleden
  De ouders dragen de grootste verantwoordelijkheid, maar ook de huidige cultuur laat toe dat kinderen na school meteen een broodje curryworst of andere rommel beginnen te eten. Geef ze geen geld voor tijdens de week, maar dan zal de andere ouder het wel geven zeker. Instabiliteit leidt tot desinteresse voor de eigen gezondheid. De jeugd is de toekomst, maar ach, als ze zelfs in het leger te dik zijn ...
 • Ward Berden

  2 maanden geleden
  Nochthans geen één die zijn jaar moet overdoen wegens gebuisd op lichamelijke opvoeding.Dikke kinderen mogen best gestraft worden voor dergelijk zelfvernietigend gedrag.
 1. Langeafstandskoppels nog altijd gedwarsboomd door corona. Nane (25) en Hedy (25): “Belgen mochten op reis, ik mocht mijn verloofde nog altijd niet zien”
  PREMIUM

  Langeaf­stands­kop­pels nog altijd gedwars­boomd door corona. Nane (25) en Hedy (25): “Belgen mochten op reis, ik mocht mijn verloofde nog altijd niet zien”

  Eind juni deden de Belgische Nane (25) en Hedy (25) hun relaas in onze krant: ze hebben elk een vriend in Amerika, maar hun relatie was door corona volledig uitzichtloos geworden. “De toekomst met onze partners staat voor onbepaalde tijd on-hold." Ondertussen hebben ze, door creatieve oplossingen en daarna door versoepelingen, allebei hun vriend terug kunnen zien. Maar de situatie blijft absurd. Om herenigd te worden met een partner buiten de EU, moet je als koppel je relatie ‘bewijzen’ en aan andere voorwaarden voldoen. En dan is er nog de angst dat we binnenkort weer in lockdown kunnen gaan. Hedy en Nane lijden er mentaal onder, maar blijven vechten voor hun relatie. “Veel langeafstandskoppels maken er uit hopeloosheid gewoon een einde aan.”
 1. Verveelde baby amuseert zich met mondmasker van mama
  Play

  Verveelde baby amuseert zich met mondmasker van mama

 2. Een 300 jaar oude eik verplaatsen door een stad? Dat doe je zo
  Play

  Een 300 jaar oude eik verplaat­sen door een stad? Dat doe je zo