Hoedenmakers waren vaak écht gek en Alice bestond echt: 5 wonderlijke weetjes over ‘Alice in Wonderland’
De Efteling blaast dit jaar 70 kaarsjes uit, en dat moet gevierd worden! Daarom trakteert het wonderlijke park bezoekers op een tijdelijk sprookje: ‘Efteling Wonderland’. Geïnspireerd door ‘Alice in Wonderland’ beland je via een konijnenhol op het maffe theepartijtje van de Gekke Hoedenmaker. Om je klaar te stomen voor dit bijzondere feest toveren we 5 te gekke feiten over het iconische sprookje uit onze hoed.
1. Hoedenmakers waren vaak écht gek
De excentrieke Hoedenmaker oftewel ‘The Mad Hatter’ uit ‘Alice in Wonderland’ brengt kleur op maffe theefeestjes dankzij z’n flamboyante uitspattingen. In het sprookje waarschuwt de Kolderkat Alice al vroeg dat de Hoedenmaker gek is en dat blijkt niet eens ver van de waarheid … Toen auteur Lewis Carroll halfweg de 19e eeuw het verhaal schreef, was het alom bekend dat hoedenmakers wel eens waanzinnig waren. Ze gebruikten kwik bij het vervaardigen van vilten hoeden en langdurige blootstelling aan deze stof had bizarre bijwerkingen zoals geheugenverlies.
2. Alice Liddell was een echt meisje
Alice, het nieuwsgierige en onschuldige karakter dat Carroll leven inblies, is gebaseerd op een echt meisje. Carroll was een begeesterde wiskundige aan het Christ Church College in Oxford. In die tijd was het een traditie dat professoren op de campus woonden. Zo leerde hij al snel decaan Henry Liddell en zijn gezin goed kennen. Liddell had drie dochters van wie Alice de middelste was. Leuk detail: de echte Alice had geen blond, maar wel kastanjebruin haar.
3. Queen Victoria was fan van het eerste uur
Na het lezen van ‘Alice in Wonderland’ was Queen Victoria verknocht aan het sprookje. Zo deed er zelfs een gerucht de ronde dat ze Caroll naar de eerste editie van zijn volgende boek zou hebben gevraagd. Toch is dat een broodjeaapverhaal: Carroll zelf weerlegde dat hij de koningin een primeur zou hebben bezorgd. En zo wordt opnieuw gespeeld met de dunne grens tussen fictie en realiteit.
4. Het originele script zit achter slot en grendel in Londen
Het handgeschreven originele manuscript met eigen illustraties gaf Carroll als kerstcadeau aan Alice. Zij koesterde dit jarenlang tot ze het na de dood van haar man uit geldnood moest verkopen. Intussen heeft het manuscript uit de duizend zijn permanente thuisbasis in The British Library in hartje Londen. Het sprookje verlaat zelden Groot-Brittanië en kent extreme veiligheidsmaatregelen wanneer het toch een reis voor de boeg heeft.
5. Het bekendste mysterie uit de literatuur komt uit ‘Alice in Wonderland’
Wanneer Alice in het sprookje op het maffe theepartijtje van de Maartse Haas arriveert, belandt ze in een hallucinante situatie waarin niets is wat het lijkt. Wordt er wijn of thee gedronken? Is de tafel groot genoeg of net veel te klein? Ten slotte stelt de Hoedenmaker een vraag die een eigen leven is gaan leiden in de Angelsaksische literatuur: ‘waarom lijkt een raaf op een schrijftafel?’ Het raadsel werd nooit helemaal opgelost: het antwoord van Carroll zelf kon nooit eenduidig worden vertaald of gereconstrueerd. Tot op vandaag zijn verschillende hypothesen in omloop. Zo zou Carroll met de zin verwijzen naar Edgar Allan Poe, die twintig jaar eerder het beroemde gedicht ‘The Raven’ (1845) schreef, over een raaf, geschreven op een schrijftafel. Nog een gelijkenis zijn de inktzwarte (pennen)veren. Wat het antwoord ook is, de rode draad doorheen ‘Alice in Wonderland’ is duidelijk: ‘We’re all mad here’, ‘we zijn allemaal gek hier’. De Gekke Hoedenmaker wijst ons op de absurditeit van sommige sociaal wenselijke etiquettes. Kortom: vier gerust je eigenaardigheden, want wat is tenslotte normaal?
Wil je zelf te gast zijn op het maffe theefeestje van de Gekke Hoedenmaker in Efteling Wonderland? Bezorg de Efteling je mooiste herinnering aan het park en maak kans op tickets voor het hele gezin!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
“Pas toen Ninthe zei dat ze levensmoe was, werd er eindelijk naar ons geluisterd”: Evi's dochter kreeg de diagnose autisme 5 jaar te laat
-
TV
STREAMINGTIP. ‘H4Z4RD’: Dimitri Vegas ruilt de beats voor het witte doek
Hij werd wereldberoemd als de helft van dj-duo Dimitri Vegas & Like Mike, maar sinds een tijdje slaat eerstgenoemde z’n vleugels uit. Na enkele kleinere filmrollen draait het in ‘H4Z4RD’ - vanaf nu op Streamz - volledig rond de oudste van de Thivaios-broertjes. -
PREMIUM
Je tiener is kwetsbaarder voor mentale problemen dan je denkt: expert legt uit wanneer en hoe je best ingrijpt
-
-
PREMIUM
“Verdriet kan 40 jaar later weer opduiken.” Jeroen en Rani rouwen om hun overleden broer en zus
De dood van zijn broer heeft er zwaar ingehakt bij Jeroen Meus (44). Om te weten hoe dat moet, rouwen, maakte hij het tv-programma ‘Dagen zonder broer’. Ook Rani De Coninck (52) mist haar overleden zus. Experts Manu Keirse en Ann Costermans geven advies: ze leggen uit waarom het verlies van een broer of zus zo veel pijn doet en het oké is dat tijd niet alle wonden heelt. “Kinderen worstelen vaak met uitgestelde rouw.” -
PREMIUM
Wanneer is het een goed idee om te breken met je familie? Expert: “Ik wil niet in de schoenen van Harry staan”
-
Tweakers
Een topsmartphone voor amper 175 euro: onze techexpert toont waar je kwaliteit krijgt voor een beperkt budget
Niet iedereen wil of kan zomaar 1.000 euro of meer ophoesten voor een nieuwe smartphone. Donovan Kerssenberg, expert in het segment smartphones bij technologiesite Tweakers, tipt zijn drie absolute aanraders van het moment voor een kleiner budget: minder dan 250 euro, 250 à 500 euro en meer dan 500 euro. -
PREMIUM
Diana (52) en Bart (58) hebben een samengesteld gezin met 6 kinderen: “We praten open over alles, zelfs over zelfdoding”
Diana en Bart hebben het als ouders soms zwaar te verduren doordat zij en meerdere van hun kinderen ADHD en/of autismespectrumstoornis (ASS) hebben. Samenleven is daardoor niet altijd evident, maar dankzij communicatie, voldoende rust en af en toe hulp van buitenaf lijken ze elk probleem de baas te kunnen. “ Elke diagnose was in zekere zin een opluchting, omdat ze veel verklaren en ons helpen de juiste keuzes voor onze kinderen te maken.”