Foto ter illustratie.
Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie. © Getty Images

Hoe overleef je je schoonfamilie? Therapeut geeft tips: “Je schoonmoeder ‘mama’ noemen? Begin er niet aan”

De Bikermoord en de Kasteelmoord blijven gelukkig uitzonderingen, maar haat en nijd tussen schoonfamilies zijn van alle tijden. Hoe komt dat toch? Therapeut Ard Nieuwenbroek legt uit hoe je het best omgaat met je schoonfamilie, en waarom vooral de band met schoonmoeders gevoelig ligt. “Nergens anders in het dierenrijk zie je dat verwanten van een koppeltje erbij betrokken worden, alleen bij mensen gebeurt dat”, vertelt hij aan Dag Allemaal.  

 1. Van vetes over de erfenis tot jaloerse grootouders: lezers delen hun familieruzie, experten geven advies
  PREMIUM

  Van vetes over de erfenis tot jaloerse grootou­ders: lezers delen hun familieru­zie, experten geven advies

  “Mijn ex is samen met de neef van mijn vriendin en loopt dus plots rond op onze familiefeesten.” De zomer is het perfecte moment om nog eens samen te komen met de hele familie. Helaas loopt dat niet bij iedereen van een leien dakje. Negen lezers deelden met ons hun familievetes. Van grootouders die vechten om de aandacht van hun kleinkind, tot schoonbroers die elkaar liever niet zien. Experten in gezins-, relatie- en familietherapie geven raad. “Kruip als ‘bonus’-oma in de rol van best supporting actress. Laat de echte oma maar schitteren.”
 2. Hoe koester je je schoonfamilie, wat met ‘framily’ en hoe ga je om met die ene lege stoel? Tips om te verbinden aan de feesttafel
  PREMIUM
  Goed Gevoel

  Hoe koester je je schoonfami­lie, wat met ‘framily’ en hoe ga je om met die ene lege stoel? Tips om te verbinden aan de feesttafel

  Corona stelt ons danig op de proef. Sommige van ons zijn vrienden en familie extra gaan koesteren, anderen hebben dan weer gesnoeid in hun dichte relaties. Socioloog Ignace Glorieux en familietherapeut Else-Marie van den Eerenbeemt vertellen aan de hand van verschillende scenario’s hoe we het te allen tijde gezellig houden tijdens de feesten, en wat potentiële valkuilen zijn. “Elke familie heeft zijn eigen pincode. En daar kom je als partner nooit achter.”
 1. "Een extra verificatie is niet altijd nodig": dit riskeer je wanneer je kredietkaart gestolen wordt
  Spaargids.be

  "Een extra verifica­tie is niet altijd nodig": dit riskeer je wanneer je krediet­kaart gestolen wordt

  Een betaalkaart kwijtspelen kan je heel wat stress bezorgen. Zeker als het een kredietkaart is, houd je best je hart vast. Heel wat belangrijke info is immers direct op je kaart te vinden. Daardoor bestaat de mogelijkheid dat een dief je kaart -zelfs zonder pincode- kan gebruiken. Wat zijn nu precies de risico’s en wat moet je absoluut doen wanneer je je kredietkaart verliest? Spaargids.be zocht het voor je uit.
 2. Is het verantwoord om luxecadeaus aan je kids te geven? Pedagoog: “Verwende kinderen zijn minder weerbaar”

  Is het verant­woord om luxeca­deaus aan je kids te geven? Pedagoog: “Verwende kinderen zijn minder weerbaar”

  Realityster Kylie Jenner ging afgelopen week op pad met dochtertje Stormi, aan wiens arm een roze Prada-tas bengelde. De vierjarige heeft een handtassencollectie waar de meesten onder ons alleen van kunnen dromen. Leuk als je je kind zulke mooie geschenken kan geven, maar wanneer is trop te veel? Bestaat er zoiets als té verwend? Pedagoog Pedro De Bruyckere legt uit waar ouders de grens kunnen leggen. “Je moet het goede voorbeeld geven.”
 3. Met gevelisolatie kan je jouw verwarmingskosten met 30 procent verlagen: voor wie is het interessant? En wat kost het?
  Livios

  Met gevelisola­tie kan je jouw verwar­mings­kos­ten met 30 procent verlagen: voor wie is het interes­sant? En wat kost het?

  Je gevel isoleren aan de buitenzijde van je woning kan je verwarmingskosten met 30% verlagen. Dat zegt xthermo, de Belgische federatie van fabrikanten van systemen voor buitengevelisolatie. “Buitengevelisolatie is de volgende logische stap nadat je je dak en ramen hebt geïsoleerd.” Maar wat komt daar precies bij kijken? Wat kost het en kan je er een premie voor opstrijken? Livios.be zocht een antwoord.