Relaties met een onevenwichtige verdeling overleven niet, zegt relatietherapeute Rika Ponnet. Soms ziet ze vrouwen die een soort vergelding zoeken, bijvoorbeeld door samen te spannen met de kinderen en de man zo steeds meer uit het gezin te sluiten.
Volledig scherm
PREMIUM
Relaties met een onevenwichtige verdeling overleven niet, zegt relatietherapeute Rika Ponnet. Soms ziet ze vrouwen die een soort vergelding zoeken, bijvoorbeeld door samen te spannen met de kinderen en de man zo steeds meer uit het gezin te sluiten. © Getty Images/iStockphoto

Hoe groot is de impact van een onevenwichtige verdeling van het huishouden? Een prof en therapeut lichten toe

De MorgenNiets lijkt zo banaal als een echtelijke ruzie over de afwas of het vers brood waar alweer niemand aan dacht. Toch is de huishoudelijke kloof geen onbeduidend probleem: als het werk thuis niet eerlijk verdeeld is, leidt dat tot uitgeputte moeders, ongelukkige koppels en gefnuikte carrières. “Een man die het huishouden aan zijn vrouw overlaat en denkt dat hij daar geen prijs voor betaalt, slaat de bal mis”, waarschuwt relatietherapeut Rika Ponnet. 

6 reacties

 • nicole desseyn

  1 jaar geleden
  Sinds m’n man op pensioen is doe ik niets meer in de tuin gras afrijden ,wieden is nu voor hem hij buiten en ik binnen 
 • San Pauwels

  1 jaar geleden
  De meeste vrouwen hebben eigenlijk meerdere jobs in te vullen: 'poetsvrouw', 'strijkster'... Vaak worden deze taken onderschat, totdat de man zelf de handen uit de mouwen moeten steken. Huishoudelijke taken zijn een job op zich en poetsvrouwen, strijksters... zijn vaak te moe (fysieke klachten: rugpijn...) om nog zelf hun huishouden onder handen te nemen.
 • YORICK DAUWE

  1 jaar geleden
  Ik doe mijn best bij veel zaken in het huishouden, bv 9/10 keer koken. Maar behalve ne keer kruid wieden zie ik de mijne mij niet helpen met mijn klussen in en rond het huis.
 • Christien De Waele

  1 jaar geleden
  Ja meestal is het wel degelijk zo. De boodschap is niet toeren vanaf begin. En als je iemand treft die dit wel uit zichzelf doet waardeer het dan. Loopt het mis er zijn zoveel andere zaken. Je kan ook gewoon niet samen passen hé. Heeft er dan niks mee te maken.
 • Emi Hergersberg

  1 jaar geleden
  Spontane taakverdeling is een vanzelfsprekendheid bij een goed werkend team. Zonder teamgeest heb je pech als het op lange termijn van dezelfde kant moet blijven komen om naast de job ook nog voor gezin en kinderen te zorgen...Dan is het kiezen  : blijven of weggaan...