Getty Images/iStockphoto
Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images/iStockphoto

Het huishouden anno 2020: “Huisman zijn? Ik had het zwaar onderschat”

Vrouwen werken meer dan ooit. Terwijl twintig jaar geleden 50 procent van de vrouwen aan de slag was, is dat nu 61 procent volgens cijfers van Statbel. Ter vergelijking: bij de mannen ligt dat percentage al een hele tijd op 68. En toch draaien nog altijd vooral vrouwen op voor de was, de plas en de zorg voor de kinderen, blijkt uit een onderzoek van De Morgen naar de rolverdeling in het huishouden. Met een onmogelijke spreidstand tot gevolg. “We willen aan beide verwachtingspatronen voldoen, en daarom doen we alles.” Hoe komt dat toch, hoe staan we er anno 2020 voor en is er eindelijk – mede dankzij corona – beterschap in zicht? “Ik heb mijn vriend moeten leren hoe je een toiletborstel gebruikt.”

8 reacties

 • Catherine MISTIAEN

  1 jaar geleden
  In de huidige opvoeding, moeten meisjes niets meer doen in het huishouden. De jongens wel, en ze doen dat zonder morren. Mijn 4 broers kunnen uitstekend koken, kuisen, wassen en strijken. Spontaan, want mijn moeder was 'van de oude stempel'. Het huishouden runnen, dat kùnnen meisjes tegenwoordig niét meer! Noch spontaan, en noch opgevoed: want dat màg niet, hoor, meisjes het huishouden en handwerk laten doen!.
 • Nico Herbots

  1 jaar geleden
  Veel begint bij de opvoeding. Wij hebben 2 zoons en die kregen al heel jong kleine taakjes. Tafel klaarzetten en afruimen, afdrogen, lakens van het bed halen, wc proper achterlaten, gestreken kleren zelf op de juiste plek in de kast leggen … Is voor hun eigen goed, ze moeten op eigen benen kunnen staan. Niemand wil na zijn uren in zijn uppie opdraaien voor het hele huishouden en niemand vindt een mamaskindje een aantrekkelijke partner. Goeie afspraken en elementair respect zijn een must.
 • Geert Van de Moortele

  1 jaar geleden
  huisman = huisvrouw.Onbezoldigd en opboksen tegen vooroordelen en een gebrek aan respect vanwege  de oudere mannelijke generatie in de (schoon)familie.
 • Tommy Goethals

  1 jaar geleden
  De jonge vrouwen die weinig van het huishouden kunnen of willen kunnen zijn ook groter dan vroeger. Niet steeds afgeven op de mannen aub!? Ik ben alleenstaande vader van 3 tieners en mijn huis is niet een ontplofte vuilnisbelt. Kinderen opvoeden kan al veel doen en voor en na je fulltime job je huishouden stukje per stukje doen.
 • YORICK DAUWE

  1 jaar geleden
  Klagen kunnen ze omdat ze te weinig hulp krijgen maar andersom wil ik nu niet klagen. Wat ikzelf doe doe ik meestal beter!