Tijdens de lockdown namen meer mannen huishoudelijke taken op zich. Vanwaar kwam die 'nieuwe man' opeens?
Volledig scherm
Tijdens de lockdown namen meer mannen huishoudelijke taken op zich. Vanwaar kwam die 'nieuwe man' opeens? © Getty Images

Halleluja, door de lockdown doen (sommige) mannen meer huishoudelijk werk

Het was een bijzonder sociaal experiment, de lockdown. We ontdekten dat thuiswerken best efficiënt is, leerden trager te leven en stelden onze relatie op de proef. En de mooiste bijwerking van allemaal: mannen gingen thuis meer huishoudelijk werk doen, volgens recente studies. Mogelijks kan dat op lange termijn zelfs tot een shift in traditionele genderrollen leiden.

5 reacties

 • Wouter Verhelst

  12 maanden geleden
  400 jaar de pest heeft niets veranderd aan het gedrag van de mensheid. Waar men het idee vandaan haalt dat enkele maanden semi-lockdown iets zal veranderen is mij een raadsel.
 • Ken Van Nylen

  12 maanden geleden
  Catherine, vrouwen zijn inderdaad beter geschikt om thuis het huishouden te runnen en voor de kinderen te zorgen. Maar dat mag je in deze wereld niet meer hardop zeggen. Bij ons thuis is de verdeling momenteel 50-50, maar het zou een gezondere, minder stressvolle situatie zijn - voor iedereen - als mijn vrouw het huishouden volledig zou runnen (net zoals vroeger). Ze kan dit ook beter dan ik; dan zou ik de mannelijke taken ook beter kunnen uitvoeren. #tradwife
 • Emi Hergersberg

  12 maanden geleden
  Bij een goed team maakt het niet uit wie wat doet.
 • Annie Vancauteren

  12 maanden geleden
  Ik heb liever een echte man. Een , die voor de veiligheid van zijn gezin zorgt, Die zelf onderzoekt en zich niet alles laat wijs maken door de zogenaamde experts. En ene die zich bewust is wat er echt gebeurt, in plaats van de afwas te doen en het stof af te vegen. en voor de tv zit zich te vervelen.
 • Catherine MISTIAEN

  12 maanden geleden
  Laat mannen wat meer met rust, aub. Al meer dan 35 jaar merk ik dat mannen uitstekend het huishouden doen: koken, kuisen, wassen, strijken en opruimen brengen mannen tot een goed einde, zonder klagen. Als mama op reis is, kunnen ze werk en gezin perfect combineren, zonder klagen. Maar mannen zijn ook buitenshuis op het werk onmisbaar. Terwijl vrouwen niet. De beste verdeling is dus: vrouwen thuis, bij kind en gezin. Mannen 100% geconcentreerd, op het werk.
 1. Bijna Moederdag: deze 3 vrouwen zijn voor het eerst zwanger, bevallen of werden oma. “Het perfecte moment om een kindje te krijgen bestaat niet”
  PREMIUM

  Bijna Moederdag: deze 3 vrouwen zijn voor het eerst zwanger, bevallen of werden oma. “Het perfecte moment om een kindje te krijgen bestaat niet”

  “Wij zijn superfier, maar kunnen dat niet delen.” Speciaal voor Moederdag blikken drie vrouwen terug op hun unieke mijlpaal van het afgelopen jaar: een zwangere buik, een bevalling of grootmoeder worden. Een eerste keer die zo bijzonder is, maar deels werd gekaapt door corona. En dat ging gepaard met up’s en down’s, vertellen ze. “Ik word niet overstelpt door goedbedoelde adviezen. Zonder corona zouden mensen zich sowieso meer moeien.”
 2. Susan (35) over het racisme waarmee haar dochter Loïs (6) te maken krijgt: “Ze kwam huilend thuis nadat vriendjes haar ‘vuil’ of ‘zwarte piet’ hadden genoemd”

  Susan (35) over het racisme waarmee haar dochter Loïs (6) te maken krijgt: “Ze kwam huilend thuis nadat vriendjes haar ‘vuil’ of ‘zwarte piet’ hadden genoemd”

  “Ik schrik ervan hoeveel mensen racisme rechtvaardigen of ontkennen”, zegt visagiste Susan (35). Als mama van de zesjarige Loïs moet ze haar kind constant tegen discriminatie beschermen. “Dat diezelfde mensen mijn dochter een aai over haar krullen geven en zeggen dat ze zo leuk is, maakt me bang.” Hoe ga je als ouder om met discriminatie als je kind een andere huidskleur heeft? Vandaag, op de Internationale Dag ter Bestrijding van Racisme en Discriminatie, vertelt Susan hoe zij en Loïs dat doen, noodgedwongen, dag in dag uit.