Grote wasjes, kleine wasjes: zo maak je jouw favoriete winteraccessoires schoon
Uit recent onderzoek blijkt dat je warme winterwanten vijf keer meer bacteriën bevatten dan de gemiddelde toiletbril. Ging jij ook bijna over je nek bij het lezen van de vorige zin? Denk dan vooral even na wanneer jij je wanten, sjaal of muts voor het laast gewassen hebt? Juist.
Grote wasjes, kleine wasjes, handwasjes of machinewasjes… dit is jouw ultieme wasgids voor schone winteraccessoires en -jassen.
Wollen wanten en sjaals en mutsen
Wollen wanten, mutsen en sjaals was je bij voorkeur met de hand. Vul een emmertje met water en voeg een wasmiddel voor fijne was toe. Laat vervolgens je sjaal, muts of wanten vijf minuutjes in het sopje weken. Spoel daarna grondig uit met lauwwarm water. Wil je alles toch in de wasmachine steken? Let er dan op dat je alles in een wasnetje steekt en je wasmachine op een programma voor delicate was zet.
Let er wel op dat je wollen sjaals, muts of wanten nooit stevig mag uitwringen. Probeer het meeste vocht te verwijderen door er zachtjes op te duwen en leg ze vervolgens op een handdoek die het water kan absorberen. Tot slot hang je de sjaal of wanten op een droogrek te drogen.
Lederen wanten
Om lederen wanten schoon te maken gebruik je best een zeep op oliebasis. Je kan het sop hiervan gebruiken om vlekken op de buitenkant van de wanten schoon te maken. Neem vervolgens een microvezeldoek om het overtollige vocht weer weg te nemen, om zo te voorkomen dat je vlekken maakt.
Is de buitenkant weer volledig droog? Dan kan je de binnenkant schoonmaken. Dit doe je door een mengsel te maken van bakpoeder en maïzena. Het bakpoeder helpt bij het absorberen van vieze geurtjes, de maïzena neemt de vettigheid die in je wanten achterblijft weg. Je kan de binnenkant van je wanten eventueel ook desinfecteren door er wat ontsmettingsalcohol op te verstuiven.
Skihandschoenen
Dat paar witte skihandschoenen zag er in de winkel misschien een goed idee uit, maar na een weekje op ski- of snowboardvakantie te vertoeven, zien ze er vast een pak minder liefelijk uit. Sommige skiwanten komen met soort van ‘binnenwant’ die je kan verwijderen. Is dat bij jou het geval, doe het dan zeker voor je je wanten in de wasmachine gooit. Was je skihandschoenen op een zo mild mogelijk programma en maak bij voorkeur gebruik van een wasmiddel speciaal voor skikledij.
Laat je skihandschoenen op een warme plek drogen. Hang je ze omhoog aan de waslijn? Doe dat dan bij voorkeur met de vingertoppen naar boven, zodat deze niet verstopt raken door het water. Eens alles goed droog is kan je de wanten opnieuw behandelen met een middel om ze waterdicht te maken. Let wel: dit doe je alleen langs de buitenkant.
Suède handschoenen
Om handschoenen uit suède schoon te maken gebruik je bij voorkeur een suèdespray. Heb je daarna nog vlekken op je handschoenen? Dan kan je deze verwijderen met behulp van wat witte azijn.
Laat de handschoenen vervolgens op kamertemperatuur drogen en hang ze vooral niet met wasspelden aan de waslijn. Trek suède handschoenen ook niet aan wanneer ze nog vochtig zijn, want dit zal ervoor zorgen dat de stof uitrekt.
Wollen jassen
Verrassing: je kan een wollen jas gewoon in je wasmachine smijten. Het is eigenlijk exact hetzelfde als een trui wassen. Heb je een vlek gemaakt? Ga dan op zoek naar een vlekverwijderaar die je ook op wol mag gebruiken. Vervolgens draai je de jas binnenstebuiten en steek je hem in een wasnetje (ja hoor, er bestaan ook uit de kluiten gewassen exemplaren speciaal voor je jas), dan ben je zeker dat de rits of knopen nergens blijven hangen. Was hem op een koude temperatuur of op een speciaal wol- of delicaat programma. Opnieuw: hou er zeker rekening mee dat je wasmiddel gebruikt dat geschikt is voor wol of kasjmier.
Is de was gedaan? Laat de jas dan al liggend drogen en vermijd direct zonlicht of andere warmtebronnen (die kunnen de wol laten krimpen). Eens de jas droog is, kan je te werk gaan met een wolkam om eventuele pluisjes te verwijderen.
Puffers
Een puffer wassen, is wat gelijkaardig met een wollen jas: eerst verwijder je vlekken dan draai je hem binnenstebuiten, doe je hem in een netje en de wasmachine. Zorg dat er nooit nog een bont of nepbont stukje aan de jas hangt.
Het enige verschil met wol: deze jas mag gedroogd worden in de droger, op een lage temperatuur. Door zeker te zijn dat de stof vanbinnen volledig droog is, voorkom je schimmel en onfrisse geurtjes. Daarnaast raden we aan de jas tijdens het programma uit de droger te nemen om hem op te schudden om zo de vulling goed te verspreiden.
Sportjassen
Als je regelmatig gaat skiën of wel eens op een ander avontuur trekt, dan zijn vlekken op je sportjas geen vreemde voor jou en weet je hoe moeilijk die soms te verwijderen zijn. Ook daarvoor bestaat gelukkig een oplossing. De jas eerst even in een sopje laten weken voor je hem echt grondig wast, bijvoorbeeld. Neem een vlekverwijderaar en wrijf die op de vlekken, laat de jas vervolgens 30 minuten in een warm badje liggen.
Zit er een soort netje in je jas? Dan kan je hem beter met de hand wassen met wat wasmiddel en achteraf nog 30 minuten laten weken waarna je hem tenslotte afspoelt met koud water.
Neppe bontjas
Gemorst op je favoriete neppe bontjas? Dat betekent niet meteen het einde van de wereld. Om hem zo goed als nieuw te maken, ga je best aan de slag met een vlekverwijderaar die je mag gebruiken op het materiaal waaruit je jas gemaakt werd. De jas kan daarna handgewassen worden in koud water met een wolvriendelijk wasmiddel. Nadat je de jas hebt ingezeept met je handen, laat je hem nog even weken en spoel je hem af met koud water.
Hang de jas op of leg hem neer om te drogen, en steek hem nooit, maar dan ook nooit in de droger. Gebruik een kam met grote tanden om het haar opnieuw te kammen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Kan je nu nog een airco laten plaatsen voor de zomer? Zo zit het met de wachttijden
Wie deze zomer niet wil puffen in een veel te warm huis, kan investeren in een airco of lucht-luchtwarmtepomp. Dat is een effectieve manier om de temperatuur binnenshuis het hele jaar door comfortabel te houden. In de zomer worden de kamers gekoeld en ontvochtigd en tijdens de winter doet de lucht-luchtwarmtepomp dienst als energiezuinige elektrische bijverwarming. Maar hoe zit het met de wachttijden voor die aircotoestellen? Ben je hopeloos te laat als je er nog eentje wil voor de zomer? Bouwsite Livios vroeg het aan Lieven Verstaen van Daikin. -
Gouden Giro
1+1 actie: schrijf je Gouden Giro-ploeg in voor de start van de volgende etappe en krijg er een gratis team bij
Arnaud Démare heeft de dertiende etappe in de Ronde van Italië op zijn naam geschreven. Ook jij kunt in deze Giro het zegegebaar maken door deel te nemen aan de Gouden Giro. Schrijf voor morgen om 13u15 jouw Gouden Giro-ploeg in en krijg er gratis een team bij. -
Oeps! 11 mama’s over het moederschap zoals het écht is. “Ik stond op het werk met de rugzak van mijn dochter”
Het moederschap, dat is liefde krijgen en geven. Dat is ploeteren en zwoegen. Vallen en opstaan. Je rol als mama loopt nu eenmaal niet altijd even perfect, hoe graag je dat ook wil. Dat bewijzen ook deze elf quotes van Belgische mama’s. Ze ploeteren elk op hun manier lekker verder en tonen hoe het moederschap écht is. “Ik snap niet hoe andere mama’s het doen: hun kleintje proper houden.” -
-
12 trendtassen die je lentegarderobe een instant stijlupgrade geven
Is je kleerkast toe aan een lente-update? Met een hippe handtas geef je zelfs de meest eenvoudige outfit een makkelijke stijlboost. Een tas in maanvorm, met opvallende schakels, in een verrassend vierkant formaat of met een flinke portie blingbling? Deze handtassentrends sieren de catwalks en kan je zo kopiëren. -
PREMIUM
Na een vechtscheiding voedt Jan (46) zijn dochter alleen op: “Ik heb geen moment rust als ze uitgaat, maar ik wil haar niet verstikken”
-
Reizen Britten met kinderen straks massaal naar België af? Grote Britse krant tipt ons land als perfecte gezinsbestemming
De paasvakantie staat voor de deur: nog op zoek naar een leuk gezinsuitje? De Britse mama’s Laura Riley en Jane Grove got your back. Het duo richtte samen ‘Little Clogs Holidays’, een reisplatform dat hun landgenoten warm maakt voor gezinsvakanties in ónze contreien. Met succes, want Britse krant The Guardian verspreidt mee hun boodschap. “België is divers. Prachtige steden, indrukwekkende natuur en zo’n kindvriendelijk gevoel.” -
PREMIUM
“Papa en mama moesten er apart wonen en we konden het rusthuis ook niet betalen”: Adeline en Danny (beiden 57) namen haar ouders in huis
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerFRANCOIS LEMMENS