Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Getty Images

Geen sciencefiction: onderzoekers ontwerpen kunstbaarmoeder voor prematuurtjes

Elk jaar worden zo’n 15.000 baby’s te vroeg geboren in ons land. Dat zijn 700 klassen vol kinderen die vanaf het begin moeten vechten voor hun plek op deze wereld. Onderzoekers werken daarom aan een ‘kunstbaarmoeder’, een soort couveuse 2.0 die de overlevingskansen en levenskwaliteit van extreem vroeggeboren baby’s moet vergroten. “Binnen acht jaar willen we de eerste extreem vroeggeboren baby’s helpen.”

 1. ‘Gossip Girl’ bezorgde de originele cast een rijke carrière: hoe gaat het nog met hen?
  TV

  ‘Gossip Girl’ bezorgde de originele cast een rijke carrière: hoe gaat het nog met hen?

  Het geluk van rasechte ‘Gossip Girl’-fans kan niet op sinds dé Georgina Sparks haar opwachting maakt in het tweede seizoen van de reboot, die verschijnt 2 december op Streamz. Actrice Michelle Trachtenberg (37) kruipt dus opnieuw in de huid van haar personage uit 2007. Maar hoe gaat nog het met de rest van de originele cast? De ene bombardeerde tot een superster, de andere ging failliet of kwam in het oog van de storm te staan sinds de #MeToo-beweging.
 2. Vaders in de verloskamer: experts over de voor- en nadelen. “Sommige mannen kunnen niet goed tegen bloed”

  Vaders in de verloska­mer: experts over de voor- en nadelen. “Sommige mannen kunnen niet goed tegen bloed”

  Een man die geëmotioneerd zijn vrouw bijstaat tijdens de bevalling en de navelstreng doorknipt: we beschouwen het als een vanzelfsprekendheid. Maar dat geldt niet overal, ondervond sportjournalist Ruben Van Gucht (35). Zijn vrouw beviel in een Kroatisch ziekenhuis en hij mocht er níét bij zijn. Een achterhaald idee of komt een papa naast het kraambed echt met ongewenste nadelen?
 3. Spotgoedkope telefoon bij je abonnement? Deze providers pakken uit met de strafste eindejaarskortingen (en zo interessant zijn ze écht)
  Mijntelco

  Spotgoedko­pe telefoon bij je abonnement? Deze providers pakken uit met de strafste eindejaars­kor­tin­gen (en zo interes­sant zijn ze écht)

  We bevinden ons in de laatste weken van 2022 en dat betekent dat er interessante kortingen te scoren zijn bij de telecomproviders, onder meer op abonnementen en smartphones. Vanaf Black Friday tot na het einde van het jaar loont het de moeite om een kijkje te nemen. Mijntelco.be ging op zoek naar de strafste deals en vertelt je waar je best rekening mee houdt.
 1. 3 ouders blikken terug op de vroeggeboorte van hun vechtertje(s). “We moesten Jorne aankleden met poppenkleedjes, omdat hij zo klein was”
  PREMIUM

  3 ouders blikken terug op de vroegge­boor­te van hun vechtertje(s). “We moesten Jorne aankleden met poppen­kleed­jes, omdat hij zo klein was”

  Elk jaar worden zo’n 15.000 baby’s te vroeg geboren. Dat zijn 700 klassen vol kinderen die vanaf het begin moeten vechten voor hun plek op deze wereld. En ook hun ouders voeren die strijd. Tegen de onzekerheid, tranen en angst. Maar een periode op neonatologie kan ook z’n mooie kantjes hebben, bewijzen ouders Ludwig, Lieze en Shauni op Internationale Prematurendag. Ze vertellen over de intense hoogtes en laagtes die ze doorstonden. “Je mag je hand wel bij je baby in de couveuse leggen, maar je komt nog altijd terug in een lege kamer. Ik voelde me geen mama toen.”
 2. De stoute kantjes van comedian Lukas Lelie. “Als ik dronken ben stuur ik liefdevolle sms’en naar mijn vriendin”
  PREMIUM

  De stoute kantjes van comedian Lukas Lelie. “Als ik dronken ben stuur ik liefdevol­le sms’en naar mijn vriendin”

  Uitblazen van ‘De ideale wereld’ kan comedian Lukas Lelie (32) als kersverse papa niet. Bovendien loopt zijn theatertour ‘Kwestie van smaak’ volop en moet hij als familieman dringend op zoek naar een (peperdure) auto. En naar een dieet, want de laatste maanden liet Lelie het hangen, vertelt hij. “In geslaagde dieetperiodes geef ik mezelf een zeven op tien. Nu geef ik mezelf een zes.”