Geen naam voor je pasgeboren baby? 2 mama’s getuigen: “Zelfs na de geboorte kwamen mijn man en ik niet overeen”
Wekenlang ligt het geheim op je tong. Kriebelen je vingers om het te schrijven. Trillen je stembanden om het uit te roepen. En dan, na negen maanden, breekt dat gloriemoment aan. Je sluit je baby in je armen en roept luidkeels: Ella-June! Tobias! Lima! De meeste ouders weten al lang op voorhand hoe hun kleine spruit zal heten. Al gebeurt het soms dat een baby’tje zonder naam aan het prille leven begint. Mama’s Anita en Bieke getuigen. “Omdat mijn dochter pas na vier dagen een naam kreeg, werden zelfs de geboortekaartjes uitgesteld.”
Ouders die bij de geboorte van hun kind nog geen naam hebben? Het overkomt op dit moment Amerikaans Olympisch skiër Body Miller en zijn vrouw Morgane Beck. Zij verwelkomden zeven weken geleden een dochtertje. Nog altijd draagt het meisje geen naam. “We worden het maar niet eens”, klonk het op Instagram, waarop ze dan maar de hulp van hun miljoenen volgers inriepen.
Vier dagen naamloos
Ook in België sloegen enkele baby’tjes hun eerste kreetjes, terwijl hun ouders nog geen benul hadden over een naam voor hun nieuwe spruit, zoals mama Anita Kempeneers. Zij beviel op 23 juli 1994 van een meisje. “Maandenlang hebben mijn man en ik gediscussieerd. De druk om een juiste naam te vinden is gewoon enorm groot. Je kan het nooit uitwissen. Daarbovenop gaven we ook nog eens de voorkeur aan een andere naam. Mijn man wou Celine, ik Zoë. De tijd haalde ons dus in. Zelfs toen onze dochter geboren was, bleven we allebei even koppig.”
Toen hun dochter na drie dagen nog altijd geen naam had, voelde Anita dat de tijd drong. “De verpleegsters en gynaecoloog begonnen ons zelfs een beetje uit te lachen. ‘Dat kan toch niet dat jullie geen keuze kunnen maken’, hoorde ik toen geregeld. We waren blijkbaar een uitzondering. Zelfs de geboortekaartjes zijn veel later verzonden dan afgesproken.”
(Lees verder onder de foto.)
Na vier dagen hakten Anita en haar man uiteindelijk de knoop door. “Plots kwam mijn man af met de naam Sarah. Ik keek naar mijn dochter in haar bedje en het plaatje klopte. Op voorwaarde dat haar naam geschreven werd met een ‘h’. Dat vond ik uniek.” (lacht)
Vroedvrouwen: help!
Ook Bieke Verhaert had nog geen naam in gedachten toen ze in 1984 beviel van een kerngezonde zoon. “Ik hoorde de naam Koen heel graag, maar mijn intussen ex-man vond het niet mooi. Nadat onze zoon geboren was, heb ik dan maar aan de vroedvrouwen gevraagd welke namen zij hadden gekozen voor hun kinderen. Toen viel de naam Pieter-Jan, maar dat vonden we te lang. Uiteindelijk is het Pieter geworden.”
(Lees verder onder de foto.)
Nochtans had Bieke niet veel vereisten. “Ik wou graag een Vlaamse, korte naam. Niet te speciaal, want in mijn ogen wordt een naam pas uniek door het kind dat het draagt. Ik ben nog altijd heel blij met Pieter, ook al kozen we zijn naam uit de losse pols.”
Poll
Werden jij en je partner het snel eens over de naam van jullie kind?
-
Ja (78%)
-
Nee (22%)
Ankerpunt
Dr. Karolien Dockx, psychiater, cognitief gedragstherapeut en stichter van de groepspraktijk ID-entiteit, legt uit waarom we zoveel belang hechten aan de naam van ons kind. “Je identiteit is opgebouwd uit twee aspecten: je eigen temperament, bijvoorbeeld je karaktereigenschappen, en de omgeving waarin je opgroeit. Je naam is slechts een klein onderdeel van je volledige identiteit, maar het is wel een heel belangrijk ankerpunt, een houvast van wie jij als persoon bent. Jouw naam geeft je betekenis. Daarom vinden ouders het zo moeilijk om een keuze te maken. Wanneer je dus geboren wordt zonder naam, lijkt dat een beetje op een gebrek aan liefde of interesse. Maar het gaat veel dieper.”
Vroeger kozen ouders vaak voor simpelere namen zoals Robin, Thomas of Elien. Nu zijn Ella-June, Bobbi-Loua of Rover geen uitzondering meer. Het lijkt zelfs alsof elke naam een diepere betekenis moet dragen. Dr. Dockx: “Identiteitsvorming is steeds belangrijker geworden. Vroeger werd er minder belang gehecht aan de betekenis van een naam. Ouders focusten toen meer op een standvastige opvoeding. Nu staan ze meer stil bij wat voor hen waardevol is. Mijn oudste dochter heet bijvoorbeeld Lente, vernoemd naar mijn favoriete seizoen. Het maakt mij gelukkig. De betekenis van de naam van een kind zegt dus meer iets over de ouders, dan over het kind zelf.”
(Lees verder onder de foto.)
“Verder zijn de klank van de naam en het gevoel dat het ouders geeft belangrijker dan vroeger.” Ook is er een verschil in soorten namen. “Dat zien we vooral in de sociale klassen. In de hogere klassen hoor je vaak Franse en dubbele namen. In de lagere klassen kiezen ouders vooral voor Spaanse en Amerikaanse namen.”
Als je blij bent met jouw naam, dan ga je positiever over jezelf denken.
Uit onderzoek van de Duitse psycholoog Jochen Gebauer blijkt ook dat kinderen gelukkiger zijn wanneer ze blij zijn met hun naam. “Dat klopt”, zegt dr. Dockx. “Als je tevreden bent met jouw naam, dan ga je positiever over jezelf denken. Het zegt iets over jouw zelfwaardering. Iemand die malcontent is met hun naam, zal zonder veel moeite een andere naam of een bijnaam aannemen. Omdat het zo’n intiem deeltje is van jouw identiteit, is het dus ook belangrijk dat jij er zelf gelukkig mee bent. Niet enkel jouw ouders.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Nyck (35) en Sofie (32) leiden een druk leven als zelfstandigen: “Toen we de kinderen voor het eerst naar de crèche brachten, waren ze amper 3 dagen oud”
-
PREMIUM
Ben jij een pleaser? Expert legt uit hoe je jezelf niet voorbij rent: “Eigenlijk is er niets sympathieks aan”
Stond jij al ooit te bakken voor een ander terwijl je het eigenlijk haat? Liep jij al ooit de benen onder je lijf uit op weg naar een feestje waar je totaal geen zin in had? Wel, dan ben je waarschijnlijk een pleaser. Iemand die wil voldoen aan de wensen of verwachtingen van een ander. En dat is heel vermoeiend. De Britse psychotherapeut Emma Reed Turrell ziet veel mensen die vastzitten in hun eigen pleasegedrag en geeft tips om jezelf op nummer één te zetten. “Pleasen kan zich uiten in gedrag dat als sympathiek wordt gezien, maar eigenlijk ben je manipulatief bezig.” -
Ninashop.be
De eeuwige topper: met deze cognac handtassen ben je altijd stijlvol
Op zoek naar een nieuwe lievelingstas? Een cognackleurig exemplaar weet ieder fashionistahart te bekoren. Met deze 3 tips van Ninashop.be maak je gegarandeerd de juiste keuze. -
-
HLN Shop
Je tuin omtoveren tot een wellness? Zo ga je te werk
Wil je 100% relaxen zonder eerst de ellende van vliegveld, uitvoerige incheckprocedure of lange autorit te moeten verduren? Tover je eigen tuin dan om tot een wellnesszone en scoor een instant vakantiegevoel bij het opengooien van je terrasdeur. HLN Shop lijst op wat je daarbij kan helpen. -
Livios
Meer opbergruimte nodig? Interieurarchitect Bart Appeltans verklapt 8 oplossingen
Boeken, gezelschapspelletjes, dekentjes, laptops, gsm-laders… Heb jij ook genoeg van rondslingerende spullen in huis? Wie niet veel opbergruimte heeft, moet slim zijn. Bart Appeltans van interieur- en architectenbureau Sfar en bekend als interieurarchitect bij ‘Blind Gekocht’ onthult aan bouwsite Livios acht originele manieren om extra opbergruimte te creëren. -
PREMIUM
Tom en Vicky kregen 3 kinderen op 2,5 jaar tijd: "Soms voel ik me schuldig omdat we hen weinig individuele aandacht kunnen geven"
Vicky Van der Elst (28) en Tom Robberechts (30) kregen drie kinderen in tweeënhalf jaar tijd en bleven allebei fulltime werken. Vicky volgt zelfs nog een lerarenopleiding. “We zijn dolgraag ouders, maar willen ook onszelf en elkaars partner blijven. Dankzij een goede planning lukt dat.” -
Nog geen cadeau voor mama? Met deze 15 lastminute geschenken scoor je morgen gegarandeerd
Morgen, op 8 mei, is het Moederdag. Nog geen cadeautje? Er zijn genoeg mooie en betaalbare hebbedingen te vinden die je nu nog makkelijk kan scoren. Wij maakten een selectie van oranje en geel, trendkleuren die zon en warmte uitstralen. Net zoals jouw mama!