Efteling blaast 70 kaarsjes uit: duik mee in de wonderlijke geschiedenis van toen tot nu
Er was eens … een betoverend attractiepark waar betovering en verwondering centraal staan. De Efteling blaast dit jaar 70 kaarsjes uit en dompelde inmiddels al meer dan 100 miljoen bezoekers onder in een wondere sprookjeswereld waar dromen uitkomen. Van Langnek en Holle Bolle Gijs tot Sprookjesboom: tijd om terug én vooruit te blikken op 7 bijzondere mijlpalen uit 70 jaar verwondering.
1935: het begon allemaal met … een sportpark
Wist je dat de Efteling aanvankelijk een sportpark was? Het verhaal begint in 1935 in de Nederlandse gemeente Loon op Zand. Met voetbalvelden en een speeltuin met o.a. een draaimolen, een hoge glijbaan en een kabelbaan wordt in het sportpark vooral gezweet en gespeeld. In 1950 laat burgemeester Reinier Van der Heijden een recreatiepark ontwikkelen met groen en water waar inwoners kunnen ontspannen: Stichting Natuurpark de Efteling. Het maakt van de gemeente een toeristische trekpleister. Later krijgt hij het idee voor een driedimensionaal, bewegend sprookjesbos. En dat Sprookjesbos komt er: in samenwerking met cineast Peter Reijnders en illustrator Anton Pieck, die maar liefst 1500 schetsen uit z’n pen laat vloeien voor deze betoverende plek.
1952: de grote opening met 10 sprookjes én Langnek
In 1952 opent het langverwachte Efteling Sprookjesbos met 10 sprookjes, van Sneeuwwitje en Doornroosje tot Vrouw Holle. Sinds dit prille begin overziet ook de iconische reus Langnek met z’n indrukwekkende nek van bijna 5 meter lang het park. Vanop z’n rots in het Sprookjesbos houdt hij alle bewoners en bezoekers nauwlettend in de gaten met zijn nieuwsgierige paar ogen.
1959: Holle Bolle Gijs spreekt bezoekers voor het eerst toe
Zeg je ‘Efteling’, dan hoor je ‘papier hier!’. Deze iconische leuze van de bekendste schrokop van de Lage Landen staat in ons collectieve geheugen gegrift. Sinds 1959 verslindt Holle Bolle Gijs, bekend als veelvraat uit een Nederlands kinderversje, als sprekende vuilnisbak afval in het park. Wanneer je ‘m trakteert op een propje, bedankt hij vriendelijk met een welgemeende dankjewel.
1978: het Spookslot zorgt voor huiveringwekkende spanning
Ook wie niet bang is van wat spanning, kan in het park de adrenaline door zijn lijf laten gieren. In 1978 opent het Spookslot krakend de zware deuren. In datzelfde jaar wordt het recordaantal bezoekers van 1.449.078 bezoekers genoteerd en de 25-miljoenste bezoeker vanaf het ontstaan van de Efteling verwelkomd. In 1981 krijgt de Python een prominente plek. Deze stalen achtbaan met twee loopings, een dubbele kurkentrekker en een huiveringwekkende Bayern Kurve was destijds de grootste en spectaculairste op het Europese vasteland.
1992: feeëriek logeren op 3 locaties
Zo bruisend als het park overdag is, zo vredig is het er ‘s nachts. In het Efteling Hotel slaap je sinds 1992 als een roos in de suite van Doornroosje of in één van de andere kamers of suites. Sinds 2009 is Efteling Bosrijk met verschillende vakantiewoningen de gedroomde bestemming voor veel gezinnen. In 2017 opent Efteling Loonsche Land aan de rand van het Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. Op dit fantastische domein staan een hotel en heide-, duin- en boshutten. Zeeën van ruimte voor een heerlijke nachtrust.
2015: Baron 1898 brengt bezoekers in vrije val
Aan de vooravond van de zomervakantie in 2015 opent de zesde achtbaan in de Efteling: Baron 1898, een vrijevalachtbaan. Geïnspireerd op het oeroude gezegde ‘hoogmoed komt voor de val’ verwijst deze attractie naar het verhaal van de hebzuchtige mijnbaron Gustave Hooghmoed. Met een vrije val van 37,5 meter aan 90 kilometer per uur stort je als durfal zijn mijnschacht in.
2022: Efteling blaast 70 kaarsjes uit …
… en trakteert op heel wat sprookjesachtige verrassingen. Elke dag om 16 uur weerklinkt een verjaardagslied in het park. Nieuw sinds dit jaar is de Wereld van Sindbad, naar de zeven zeereizen van Sindbad de Zeeman. Een rijk met twee fonkelnieuwe attracties: het avontureneiland Archipel en de draaiende schuitjes van Sirocco. Als klap op de vuurpijl speel je zelf een hoofdrol in het tijdelijk sprookje Efteling Wonderland op de Speelweide. Vanaf 28 maart tot 3 oktober beland je via een konijnenhol als eregast, net als Alice uit het sprookje, op een maf verjaardags-theefeestje. Durf jij mee aan te schuiven aan de feesttafel?
70 jaar, dat vraagt om een sprookjesachtig feestje. Wil jij die memorabele verjaardag mee komen vieren? Vertel ons hier wat je mooiste Efteling-herinnering is en maak kans op tickets voor het hele gezin.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Kim Van Oncen hield jarenlang geen weekend: “Het zijn die kleine dingen die ik nog niet kende”
-
Spaargids.be
Klant bij AXA Bank of Crelan? Dit verandert er voor jou als gevolg van de fusie
Eind 2021 was er groot nieuws in de bankensector: Crelan nam AXA Bank Belgium over. De Groep Crelan verdubbelde zo in omvang. Tot nu toe bleven beide merken naast elkaar bestaan. Alleen: hoelang blijft alles nog bij het oude voor jou als klant? Zijn er nu al veranderingen? En welke staan er op til? Spaargids.be geeft een stand van zaken én blikt vooruit. -
HLN Shop
Voor nog geen 200 euro vliegen én slapen in Venetië, Berlijn of Londen: de scherpste reisdeals op een rij
Kriebelt het om op vakantie te vertrekken, maar wil je er niet te veel geld aan spenderen? Wie het slim aanpakt, kan ook voor een klein budget een leuke reis ondernemen, binnen én buiten Europa. ‘Low cost’ maatschappijen overtroeven elkaar met de meest interessante pakketreizen. HLN Shop helpt je bij het kiezen van een vakantie op jouw maat. -
-
Tweakers
Een topsmartphone voor amper 175 euro: onze techexpert toont waar je kwaliteit krijgt voor een beperkt budget
Niet iedereen wil of kan zomaar 1.000 euro of meer ophoesten voor een nieuwe smartphone. Donovan Kerssenberg, expert in het segment smartphones bij technologiesite Tweakers, tipt zijn drie absolute aanraders van het moment voor een kleiner budget: minder dan 250 euro, 250 à 500 euro en meer dan 500 euro. -
PREMIUM
“Pas toen Ninthe zei dat ze levensmoe was, werd er eindelijk naar ons geluisterd”: Evi's dochter kreeg de diagnose autisme 5 jaar te laat
-
PREMIUM
“Het geld dat naar kinderen zou gaan, spenderen we volledig aan onszelf.” Deze koppels zijn trotse ‘DINKS’
Huisje, tuintje, kindje: het is voor veel Vlamingen vanzelfsprekend. Maar stilaan verandert er iets. Op sociale media noemen vrije tweeverdieners zichzelf nu ‘DINKS’ (Dual Income, No Kids), trots op hun (financieel) zorgeloze levensstijl. Stéphanie (32), Tim (28) en Sanne (34) vertellen wat zij wonnen nu ze bewust kinderloos blijven. “Het zou egoïstisch zijn om met onze levensstijl aan kinderen te beginnen.” -
PREMIUM
Steeds meer zwangere vrouwen kiezen voor een doula. “Liever 1000 euro voor een fijne geboorte dan voor een kinderwagen”
“Na de geboorte zijn de ouders me altijd zo dankbaar.” Doula’s zijn steeds geliefder in ons land. Ze staan zwangere mama’s fulltime bij met raad en daad, meer dan een vroedvrouw. Het prijskaartje? Pittig. En doula’s zijn níét medisch geschoold. Marthe (24), Julie (37) en Linde (23) verdedigen hun meerwaarde. “Bevallen is veel meer dan met je benen in de beugels liggen.” Wat vindt een gynaecoloog?