Foto ter illustratie: er zijn steeds meer alternatieven voor de gangbare wegwerpluiers.
Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie: er zijn steeds meer alternatieven voor de gangbare wegwerpluiers. © Getty Images

Een gat in de markt? Hybride en wasbare luiers zitten in de lift

Ze hebben kleine schattige voetjes, maar laten een verdomd grote ecologische voetafdruk achter. Veel ouders vinden het daarom belangrijk om hun baby zo duurzaam mogelijk groot te brengen. Wegwerpluiers horen daar niet bij, maar gelukkig zijn er steeds meer alternatieven verkrijgbaar. Van hybride tot recycleerbare luiers: mompreneur Elisabeth De Vos geeft een overzicht. “Een startpakket voor wasbare luiers is niet goedkoop.”

4 reacties

 • Annette Van Meervelde

  10 maanden geleden
  Onze dochters hebben in de begin jaren 60 niets anders aan hun poepeke gehad als tetra luiers. En ze zijn ook goed grootgekomen... en was nogal wat goedkoper als nu dat wegwerpspul
 • Filiep Lapeire

  10 maanden geleden
  Eerst was er de ecologische afdruk van het vee (koeien en varkens) bij de boeren, nu bij de baby's. Luiers weken en wassen zoals vroeger is zekerlijk ook geen aangename bezigheid vanwege de geur en tenslotte zal de lozing van het waswater nog altijd een grote voetafdruk blijven geven.
 • Patrick Verbelen

  10 maanden geleden
  Wegwerpluiers laten ook nadat ze in de verbrandingsoven gegaan zijn nog heel veel afval over zo'n 80%.
 • Fanny Konings

  10 maanden geleden
  Schaf kindergeld af en investeer meer in onderwijs, geldbesteding, relaties en communicatie, gezondheid, mentale welzijn het zal meer ecologisch opbrengen en afval voorkomen
 1. Minder gas verbruiken deze winter? Deze vijf stappen kan je nu al zetten
  Mijnenergie

  Minder gas verbruiken deze winter? Deze vijf stappen kan je nu al zetten

  De onzekerheid rond de aardgasbevoorrading vanuit Rusland weegt sterk op de internationale energiemarkten en bijgevolg ook op jouw aardgasfactuur. Dat effect laat zich tijdens de zomer gelukkig minder voelen, maar belooft in de winter hard aan te komen. Om jouw aardgasverbruik en bijgevolg ook jouw aardgasrekening te beperken, kan je nu al de nodige stappen ondernemen. Mijnenergie.be bundelt vijf praktische tips.
 1. Voor mama’s die borstvoeding geven is Rock Werchter dit jaar een pak aangenamer. “Hier moet je de melk niet weggooien”

  Voor mama’s die borstvoe­ding geven is Rock Werchter dit jaar een pak aangenamer. “Hier moet je de melk niet weggooien”

  Borstvoedende mama’s beleven Rock Werchter dit jaar een pak zorgelozer. Het festival biedt voor de eerste keer ‘The Milk Factory’ aan, een plek waar ze terechtkunnen om in alle rust — en met een streep livemuziek op de achtergrond — melk af te kolven. Ze kunnen er hun melk zelfs koel bewaren. Gedaan dus met stressen op de wei over lekkende borsten of verspilde moedermelk.
 2. Gemiddelde hypotheekrente bedraagt al 2,48%: kan je je tarief nu vastleggen om verdere stijging te slim af te zijn?
  Spaargids.be

  Gemiddelde hypotheek­ren­te bedraagt al 2,48%: kan je je tarief nu vastleggen om verdere stijging te slim af te zijn?

  De rentevoeten voor woonleningen zitten de laatste maanden stevig in de lift. En nu de Europese Centrale Bank beslist heeft om voor het eerst in 11 jaar tijd de rente te verhogen, lijkt er ook geen beterschap op komst. Is het dan een goed idee om nu nog snel een lening vast te leggen en nadien pas een woning te kopen? Spaargids.be onderzoekt de mogelijkheden.
 3. "Zelfs wie voor de zwangerschap niet sportte, krijgt het advies om ermee te beginnen." Sportgynaecoloog en kinesitherapeut over het belang van kraamsport
  PREMIUM

  "Zelfs wie voor de zwanger­schap niet sportte, krijgt het advies om ermee te beginnen." Sportgynae­co­loog en kinesithe­ra­peut over het belang van kraamsport

  “Niemand die onvoorbereid een marathon loopt. Waarom zou je dan niet voor je zwangerschap trainen?” Hoera, baby op komst! Ligt er al een stapel sportkleding tussen je zwangerschapsoutfits? Want bewegen tijdens de zwangerschap is misschien zelfs nóg belangrijker dan ervoor. Sportgynaecoloog Luc Baeyens en kinesitherapeute Tessy Boedt leggen uit waarom zwanger sporten zo heilzaam is, en tippen vijf goede oefeningen. “Wie actief is, loopt minder risico op bloeddrukproblemen, zwangerschapsdiabetes en andere typische ongemakken zoals rugpijn.”