Dit mag je na vervaldatum wel nog opeten
Europa doet het bijzonder slecht als het op voedselverspilling aankomt, elk jaar gaat er 88 miljoen (!) ton voedsel verloren. België is een van de slechtste leerlingen van de klas, in ons kleine landje wordt er per persoon in één jaar tijd 345 kg voedsel weggegooid. Maar lang niet al het eten met een verlopen vervaldatum is slecht. Een pak pasta dat een week over tijd is met een tomatensaus van tomaten met wat rimpels? Gewoon serveren.
Delen per e-mail
Blijkbaar is er heel wat onduidelijkheid wanneer het op de houdbaarheidsdatum aankomt. Niet alle voeding die 'vervallen' is moet in de vuilnisbak. Blijkbaar zijn de twee termen 'ten minste houdbaar tot' en 'te gebruiken tot' grote boosdoeners bij dit probleem. Wij zullen de verwarring voor eens en voor altijd de wereld uit helpen.
Ten minste houdbaar tot (THT): staat vooral op producten die je vrij lang kan bijhouden. De producent probeert een zo precies mogelijke datum te geven, maar daar zit een grote veiligheidsmarge op. Producten met 'ten minste houdbaar tot' op geschreven zijn dus vaak nog langer goed dan de datum die de producent meegaf.
Te gebruiken tot (TGT): wordt gebruikt voor producten die gevoeliger zijn voor bederf. Bij deze producten hou je dus wel beter rekening met de datum die op de verpakking staat.
Voor je iets wil weggooien kan je dus best nog eerst even dubbelchecken of het toch niet nog eetbaar is. Verschillende producten kan je wel nog lang na de houdbaarheidsdatum houden.
Tomaten
Een tomaat mag je langer houden dan je waarschijnlijk denkt, ook wanneer een tomaat rimpels heeft. Ze krijgen zelfs veel meer smaak wanneer ze lang kunnen rijpen. Maar opgelet, eens er haar op groenten en fruit staat, moet je het wel weggooien.
Chips
Goed nieuws voor alle fans van chips onder ons. Want chips kan in principe niet slecht worden. Het enige probleem met chips is dat ze na een tijd wel wat wak kunnen worden.
Eieren
Een rauw ei mag je tot vier weken na de legdatum nog opeten. Wanneer je het ei al gekookt hebt, mag je het na vier dagen nog opeten, als je het in de frigo hebt bewaard. Er zijn enkele trucjes om na te gaan of je ei nog eetbaar is.
- Schud het ei, als je niets hoort dan is het nog vers.
- Rol het ei, een vers ei zal altijd wat rondwaggelen, omdat de dooier niet in het midden zit. Wat bij een oud ei wel het geval is.
Honing
Het gouden goedje dat we aan bijen te danken hebben, kan je ook super lang bijhouden. Zelfs wanneer de honing van kleur verandert of er wat kristallen inzitten, mogen we hem nog gebruiken. Bewaar de pot met een deksel op en liefste op een koude en droge plek, dan kan er in principe niet veel misgaan.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energie Nieuwe tariefregeling voor energie: het effect op uw factuur onder de loep
Het Grondwettelijk Hof heeft de regeling rond de terugdraaiende teller voor eigenaars van zonnepanelen vernietigd. Dat laat prosumenten (consumenten die zelf een deel van hun energie opwekken) niet onberoerd. Ze zien hun energiefactuur grondig door elkaar geschud en vrezen een pak meer te betalen. Maar klopt die vrees wel? Mijnenergie.be probeert met een aantal simulaties duidelijkheid te scheppen in wat het concreet allemaal betekent voor uw portemonnee. -
Opvallend: suikerhoudende frisdrank wordt wereldwijd goedkoper
Er is bijna geen plaats ter wereld meer waar geen suikerhoudende frisdrank te vinden is. Nog zorgwekkender is dat deze dranken bijna overal goedkoper worden, zeker in ontwikkelingslanden. -
Vlaming eet maar helft aanbevolen hoeveelheid groenten en op deze site kan je testen of jij daarbij bent
De Vlaming eet gemiddeld maar half zoveel groenten als aanbevolen. Dat zegt VLAM, het Vlaamse promotieagentschap voor lokale landbouwproducten. Er komt een 'groentecampagne' om de groenteconsumptie op te krikken en die zal vooral gericht zijn op de leeftijdscategorie van 20 tot 30 jaar, want die vertoont de sterkste onderconsumptie. Lekker van bij Ons ontwikkelde ook een eenvoudige test die je een indicatie kan geven of jij goed bezig bent. -
-
Europees Parlement wil maatregelen nemen tegen grote voedselverspilling
Het Europees Parlement wil iets doen aan de voedselverspilling. Elk jaar gaat in Europa 88 miljoen ton voedsel verloren. Dat is 173 kg per persoon. In ons land wordt er gemiddeld 345 kg voedsel per jaar verspild, enkel de Nederlanders doen het nog slechter. -
PREMIUM
Jong lijf, oude ziekte: steeds meer kinderen met obesitas, diabetes of artrose. “Eén peuter op de tien is te zwaar, een op de honderd obees”
-
Vrouwen financieel minder goed voorbereid dan mannen
-
Praten met je hond? Het kan, volgens een Amerikaanse studie
Praten met je huisdier? De vraag is wie het niét doet. Of je aaibare vriend je begrijpt, is een ander verhaal. Maar dat is waar we stiekem allemaal op hopen, toch? Neem de proef op de som met de soundboards Can They Talk.