Dit is de verrassende reden waarom je niet uit bed geraakt 's ochtends
Heb je soms last van hoofdpijn, geïrriteerde ogen, allergieën en geraak je maar niet uit bed 's ochtends? Dat zou wel eens te maken kunnen hebben met de ongezonde lucht bij je thuis. Wist je bijvoorbeeld dat het belangrijk is om meteen na het kuisen en koken je ramen open te zetten? Met deze tips blijft de binnenlucht in huis gezond.
Delen per e-mail
Zelfs al woon je in het centrum van een stad, dan nog is de lucht buiten gezonder dan die in huis. Daarom is het altijd belangrijk om je woning te verluchten, óók in de winter. Zo zorg je er immers voor dat er genoeg verse zuurstof in de lucht hangt, dat vocht wordt afgevoerd, schadelijke stoffen (verwarming, CO, rook, schoonmaakproducten,...) niet blijven hangen en andere onaangenaamheden zoals geurtjes en huisstofmijt verminderen.
Sommige momenten zijn belangrijk(er)
Hoewel je natuurlijk je woonst best zo vaak mogelijk verlucht, zijn bepaalde momenten belangrijker dan andere. Na het douchen, koken en poetsen is de concentratie schadelijke stoffen in de lucht bijvoorbeeld stukken hoger dan goed voor je is. De ruimte meteen erna en ook liefst tijdens verluchten is dus de boodschap.
Kies je ruimte
Niet elke kamer in huis moet trouwens even vaak verlucht worden. Zoals hiervoor al gezegd, is de lucht (en vooral het vocht) dat ontsnapt tijdens het koken en douchen niet bepaald gezond. Je keuken- en badkamerramen moet je dus vaker openzetten dan die van de woonkamer. Daarnaast verlies je veel vocht tijdens het slapen, ook je slaapkamer moet goed verlucht worden. Verder is het washok ook een plek die je best niet overslaat.
Het hoeft geen uren
Een huis moet 24 op 24 uur ventileren, maar dat is niet hetzelfde als verluchten. Door spleetjes, kieren en ventilatiesystemen wordt de lucht in huis continu ververst, verluchten doe je daarentegen net kort maar krachtig. Een tiental minuutjes een raam of de buitendeur openzetten is meestal al voldoende om vocht en schadelijke stoffen uit je woonst te krijgen. Zeker in de winter is het begrijpelijk dat je niet uren aan een stuk verlucht.
Nog enkele tips voor een gezond binnenklimaat:
- Rook niet binnen. Zelfs regelmatig verluchten kan niet alle schadelijke
stoffen die hierbij vrijkomen elimineren.
- Brand niet te veel geurkaarsen en wierrook, en zet achteraf altijd een raam open.
- Verlucht na de aankoop van nieuwe gordijnen of meubelen en ook na en tijdens het schilderen.
- Van zodra er meerdere mensen in huis zijn, neemt het zuurstofgehalte in de lucht af. Zet dus regelmatig een raam open als je gasten over de vloer krijgt.
- Gebruik wat minder poetsmiddelen dan normaal, want hoe meer je ervan gebruikt, hoe meer chemische stoffen er vrijkomen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energie
Wassen op 30 graden of je koffiezet uitschakelen: zo bespaar jij op je energiefactuur
Vele kleintjes maken één groot. En dat geldt zeker voor je energiefactuur. Een doorsnee Vlaams gezin (van 2,2 personen) betaalt jaarlijks zo’n 2000 euro aan energie. Die prijs kan je niet alleen onderdrukken met grote investeringen, zoals zonnepanelen of dakisolatie, maar ook met kleine gewoontes zoals wassen op lagere temperatuur of het stopcontact van je computer uittrekken. Wat is daar nu het precieze effect van? Mijnenergie.be zocht het uit. -
Livios
Met deze werken kan je de verkoopwaarde van je woning vergroten
Renoveren doe je vooral voor je eigen comfort. Als je woning daardoor meer opbrengt bij verkoop, is dat natuurlijk mooi meegenomen. Maar weet dat je er niet alle investeringen ook werkelijk terug uithaalt. Welke ingrepen betekenen een meerwaarde voor je woning of welke werken leiden tot een snellere verkoop? Bouwsite Livios maakt je wegwijs. -
Bezorgd om het milieu maar wil je vlees niet laten? Word dan klimatariër
Dat het steil bergaf gaat met ons milieu, weten de meeste mensen wel. Dat onze massale vleesconsumptie daar toe bijdraagt ook. Maar kan je je dagelijkse stukje vlees toch niet laten? Dan kan je ook klimatariër worden, door de New York Times uitgeroepen tot één van dé trends van 2016. -
-
Dof en futloos haar? Check je haarborstel!
Losse haren, restjes styling mousse, volumepoeder en haarlak, je haarborstel bevat meer vuiligheid dan je denkt. En al die viezigheid komt keer op keer opnieuw in je haar terecht. Geen wonder dat het zo snel weer vettig is. -
PREMIUM
Je kinderen goed opvoeden, hoe doe je dat? Restaurantuitbaters Isabel (39) en Olivier (38) zijn heel vaak aan het werk: “Hard dat we hen soms maar kwartier per dag zien”
-
Je eerste auto kopen: enkele tips om de kosten onder controle te houden
De aankoop van je eerste auto: voor veel jongeren is het een droom. Toch kan het ook overweldigend zijn. Kies je voor een diesel-of benzinemotor? En wat met elektrisch? En hoe zit het met bijkomende kosten zoals de inschrijvingstaks of verzekering? Independer.be helpt je op weg. -
Altijd moe? Deze 15 dingen verstoren onbewust je slaap
We kruipen eigenlijk best op tijd ons bed in, maar 's ochtends zijn we toch steevast doodmoe. Nog vroeger gaan slapen is echt geen optie, maar hoe komt het toch dat we zo uitgeput blijven? Slaapspecialist Michael Breus geeft 15 potentiële oorzaken die onze nachtrust verstoren, en we durven wedden dat die van jou er ook tussen zitten.