Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images

De pedagogische neveneffecten van alle leugentjes die we onze kinderen vertellen. “Liegen is besmettelijk”

Sinterklaas die cadeautjes brengt, de Kerstman die kousen vult: de meeste ouders vertellen hun kroost weleens een leugentje. Wetenschappers buigen zich nu over de vraag welk effect liegen in de opvoeding heeft. Maakt het een kind wantrouwiger? Asocialer en agressiever? Of valt het allemaal wel mee? Nooit liegen is niet haalbaar, beseffen ze. Maar: “De ene leugen is problematischer dan de andere.”

4 reacties

 • Liz De Vuyst

  2 maanden geleden
  Wilma: wie van mij een compliment krijgt, krijgt die oprecht. En qua Sinterklaas.... toen mijn dochter mij vroeg of die echt bestaat ( ze had de moeke betrapt ) ben ik eerlijk geweest. Wel meegedeeld dat ze het niet verder moest vertellen. Zij heeft er nooit onder geleden dat ik toen eerlijk ben geweest. Ze heeft nog elk jaar netjes haar “Sinterklaas “ gekregen
 • Tonny Vantstad

  2 maanden geleden
  Amai, dat heeft lang geduurd om hier eindelijk eens bij stil te staan... Liegen is idd van alle tijden. Dat wilt niet zeggen dat we daar aan moeten meedoen. Altijd en overal de waarheid vertellen is en blijft het beste, voor iedereen. In deze wereld is dat moeilijk natuurlijk, waar liegen bijna de norm is geworden - helaas...
 • Freddie Heremans

  2 maanden geleden
  Nooit heeft enig kind dat in een normale veilige thuissfeer is opgegroeid last of problelen ondervonden omwille van de fabeltjes van Sinterklaas, de Klokken van Rome of de Kerstman. Integendeel, het gebeuren maakte eenieder gelukkig, kinderen en ouders, . En niemand heeft nefaste gevolgen gehad toen de waarheid later op hogere leeftijd werd verteld. Dus stop maar met problemen te ZOEKEN die er niet zijn, pedagogen, psychiaters, ..
 • WILMA ULRIX

  2 maanden geleden
  Alle leugens zijn er voor het eigen belang. Iemand die tegen een ander zegt dat die er goed uit ziet, terwijl dat niet zo is, doet dat niet om de ander een goed gevoel te geven. Hij of zij doet dat om ruzie te vermijden of om er iets voor terug te krijgen. Al is het maar de glimlach van de ander. Wij zijn altijd egoisten, ook in het liegen. De leugen “om bestwil” is er nooit voor de ander zijn belang, maar dient altijd het eigen belang.
 1. Els Hoebrechts, een half jaar na het overlijden van haar vader Johny Voners: “Ooit, ergens, drink ik weer een glas wijn met hem’’
  PREMIUM

  Els Hoebrechts, een half jaar na het overlijden van haar vader Johny Voners: “Ooit, ergens, drink ik weer een glas wijn met hem’’

  Els Hoebrechts (49), enig kind van acteur Johny Voners (74), verloor haar vader op 17 maart. Net in die week hadden ze samen op het vliegtuig naar Zuid-Afrika moeten zitten, met alle kleinkinderen en partners op een rij. Hij had de tien tickets een jaar vooraf geboekt, in het geloof dat hij zijn ziekte onder de duim zou krijgen. Kaapstad kwam er niet. Dochter Els, copywriter van beroep, krabbelde recht en schrijft nu ‘De Reis Van Je Leven’, een reisblog voor de niet té avontuurlijke 45-plusser. Vlak voor Allerzielen praat ze over het verlies van haar vader.
 2. Langeafstandskoppels nog altijd gedwarsboomd door corona. Nane (25) en Hedy (25): “Belgen mochten op reis, ik mocht mijn verloofde nog altijd niet zien”
  PREMIUM

  Langeaf­stands­kop­pels nog altijd gedwars­boomd door corona. Nane (25) en Hedy (25): “Belgen mochten op reis, ik mocht mijn verloofde nog altijd niet zien”

  Eind juni deden de Belgische Nane (25) en Hedy (25) hun relaas in onze krant: ze hebben elk een vriend in Amerika, maar hun relatie was door corona volledig uitzichtloos geworden. “De toekomst met onze partners staat voor onbepaalde tijd on-hold." Ondertussen hebben ze, door creatieve oplossingen en daarna door versoepelingen, allebei hun vriend terug kunnen zien. Maar de situatie blijft absurd. Om herenigd te worden met een partner buiten de EU, moet je als koppel je relatie ‘bewijzen’ en aan andere voorwaarden voldoen. En dan is er nog de angst dat we binnenkort weer in lockdown kunnen gaan. Hedy en Nane lijden er mentaal onder, maar blijven vechten voor hun relatie. “Veel langeafstandskoppels maken er uit hopeloosheid gewoon een einde aan.”
 1. Verveelde baby amuseert zich met mondmasker van mama
  Play

  Verveelde baby amuseert zich met mondmasker van mama

 2. Een 300 jaar oude eik verplaatsen door een stad? Dat doe je zo
  Play

  Een 300 jaar oude eik verplaat­sen door een stad? Dat doe je zo