COLUMN. Vera en haar zoontje vluchtten uit Oekraïne. “Ik kan me niet meer voorstellen hoe het is om daar te leven”
Vera Gruzova (34) is een alleenstaande mama en mindfulnesstrainer uit het Oekraïense Odessa. Begin maart vluchtte ze met haar zoontje David (5) naar België. Momenteel zijn ze samen op reis voor haar werk. “Nu we bijna terugkeren, vraagt David soms of we naar Odesa gaan. En dan leg ik uit dat het Brussel wordt. Het voelt steeds meer aan als thuis.”
Alle columns over Vera’s vlucht uit Oekraïne, die ze sinds begin april voor ons schrijft, vind je hier.
“De oorlog duurt al meer dan honderd dagen. Gisteren nog was er een grote luchtaanval en werd Lviv geraakt. Voor mijn mentale welzijn is het beter dat ik het nieuws niet check voor ik met mijn moeder telefoneer. Toen ik haar gisteren belde voordat David naar bed ging – hij wilde haar vertellen over zijn nieuwe kapsel, met blauwe strepen – was er net een luchtalarm. Terwijl mijn moeder er voordien rustig onder bleef, ging schuilen en wij gewoon verder praatten, leek ze nu vooral bang en stopte ze met bellen.”
In het begin van de oorlog ben je nog dapper, maar als je eenmaal aan de situatie gewend bent, word je het moe om in een oorlog te zitten.
“Ik merk heel hard het verschil. In het begin van de oorlog ben je nog dapper, maar als je eenmaal aan de situatie gewend bent, word je het moe om in een oorlog te zitten. We zijn geen superhelden en onze energie is niet eindeloos. Het doet wel deugd als je de steun krijgt van andere landen, zoals de Litouwers, die in 3,5 dagen vijf miljoen euro ophaalden voor Oekraïne. Dan heb ik meer moed om de volgende dag door te gaan. Het is ook ongelofelijk hoeveel mensen ik intussen ontmoet heb die zelf vluchtelingen hebben geholpen, en dat is hartverwarmend.”
Een normaal leven in oorlogstijd
“In sommige regio’s mag het dan wel rustig zijn, maar elke keer moet ik mezelf, mijn familie en vrienden in Oekraïne eraan herinneren dat het nog niet oké is en dat je moet proberen een normaal leven te leiden in oorlogstijd. Want onze economie moet draaien. Mijn broer bijvoorbeeld, die in het postkantoor werkt, heeft de voorbije maanden promotie gemaakt en is nu teamleider. Hij is verantwoordelijk voor de leveringen in een groot deel van de stad. Dat betekent dat het bedrijf rendabel is, dat het mensen vooruithelpt.”
“Voor mij is het ook een geruststelling dat mijn moeder en broer op die manier inkomsten hebben. Mijn moeder probeert dan weer dagdagelijkse dingen te doen, zoals komkommer zaaien in de tuin. Maar ze is niet van plan weg te gaan, ze is enorm gehecht aan haar huis. Omgekeerd is het nog niet veilig genoeg voor ons om terug te keren en gelukkig begrijpt mijn moeder ons. Er is enorm veel empathie. Maar ik kan me niet voorstellen hoe het is om daar te leven.”
Nu kan ik eindelijk stappen zetten om ons leven te herorganiseren. Een bankrekening openen, een appartement zoeken.
“Ik kreeg goed nieuws van ons gastgezin in Brussel, want mijn papieren zijn eindelijk aangekomen! Als we terug zijn, komt mijn A-kaart dus in orde en kan ik stappen zetten om ons leven te herorganiseren. Een bankrekening openen, een appartement zoeken. Het is een grote stap voorwaarts. Nu we bijna terugkeren, vraagt David soms of we naar Odessa gaan. En dan leg ik uit dat het Brussel wordt. Het voelt steeds meer aan als thuis. Hij zal blij zijn om zijn klasgenootjes terug te zien.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Voormalige butler geeft etiquetteles voor de zomer: “Wil je je vliegtuigstoel kantelen, maak dan even oogcontact met de persoon achter je”
-
Mijntelco
Deze telecomoperatoren bieden de beste netwerkdekking
Ongeacht waar je komt, is er in België vrijwel overal een mobiel signaal. Toch zijn er kleine verschillen tussen de regio’s in ons land. Ook binnenshuis kan het soms moeilijk zijn om aan een snel mobiel internetsignaal te geraken. Welke operator biedt de beste dekking? En in welke regio’s is de dekking minder goed? Mijntelco.be overloopt de cijfers. -
Livios
Regenwaterput vanaf 2023 verplicht bij grondige verbouwingen: hoeveel kost dat? En wat als je tuin te klein is?
Regenwaterputten waren al verplicht voor nieuwbouwwoningen, maar worden dat nu ook voor grondige renovatieprojecten. Wat betekent dat voor wie een verbouwing gepland heeft? Hoe worden regenwaterputten in een bestaande woning geïnstalleerd? En welk prijskaartje hangt daaraan vast? Bouwsite Livios zoekt het voor je uit. -
-
Jobat
Helft Belgische werknemers solliciteerde afgelopen halfjaar: hoe weet je of je toe bent aan een nieuwe job?
De helft van de Belgische werknemers solliciteerde het voorbije halfjaar voor een nieuwe job. Dat blijkt uit een onderzoek van hr-dienstverlener Acerta en jobsite StepStone. Wat zijn de voornaamste redenen daarvoor? En hoe weet je of jij ook toe bent aan een nieuwe professionele uitdaging? Jobat.be zet je op weg met een handige zelftest. -
COLUMN. De Oekraïense Vera en haar zoontje schuilen in België. “De kindjes op Davids nieuwe school zorgen voor lichtpuntjes”
Vera Gruzova (34) is een alleenstaande mama en mindfulnesstrainer uit het Oekraïense Odessa. Begin maart vluchtte ze met haar zoontje David (5) naar België. Hij viert deze week zijn verjaardag en amuseert zich rot. Voor Vera is het feest een reden om te beseffen dat ze nog altijd niet thuis is, bij haar geliefden, al staat de oorlog als het ware op pauze. “Ik realiseer me steeds meer dat het leven dat David en ik zullen leiden, een ander zal zijn dan we voor ogen hadden.” -
COLUMN. De Oekraïense Vera en haar zoontje schuilen in België. “De oorlog begon in de winter. Nu is het bijna zomer”
Vera Gruzova (34) is een alleenstaande mama en mindfulnesstrainer uit het Oekraïense Odessa. Begin maart vluchtte ze met haar zoontje David (5) naar België. Momenteel zijn ze samen op reis voor haar werk. “In België zou ik toch maar zitten wachten naast de brievenbus. Want mijn papieren zijn nog altijd niet in orde.” -
PREMIUM
Met je kinderen naar een festival? Hoe pak je dat aan? “Op sommige festivals kunnen kinderen gratis binnen, bij andere betaal je een gewoon ticket”