Marianne.
Volledig scherm
PREMIUM
Marianne. © RV


Baarschaamte: ben je egoïstisch als je kinderen krijgt? “Een zwangerschap kan ik niet verenigen met mijn bezorgdheid om de aarde”

“‘Mama, waarom heb jij, met al je klimaatkennis, mij op deze vervuilende wereld gezet?’ Op die vraag kan ik naar mijn gevoel geen afdoend antwoord formuleren.” Dus besloot Marianne om geen kinderen te nemen. Want moederschap in een overbevolkte wereld met voedselschaarste en een ernstige klimaatcrisis is een onverantwoorde keuze, gelooft ze. Klopt dat? Wat zeggen experts? “Vingerwijzen lost niets op. Waar we echt naartoe moeten, is reproductieve vrijheid.”

 1. TikTok voor dummies: wat maakt de app zo aantrekkelijk, is het veilig en wat zijn de effecten op de lange termijn?
  PREMIUM

  TikTok voor dummies: wat maakt de app zo aantrekke­lijk, is het veilig en wat zijn de effecten op de lange termijn?

  Ook in Vlaanderen worden TikTok-sterren stilaan een fenomeen. Je bent vóór de app of niet, maar je kan er niet omheen. TikTok beïnvloedt muziekhits, jongerentaal, mode- en make-uptrends, het bepaalt welke (schoonheids)producten, recepten en dansjes populair zijn. Kortom, het is overal. Een groot aspect van het succes is dan ook te verklaren door het feit dat je TikToks óveral kan maken, of je nu thuis in de zetel zit of boodschappen aan het doen bent. In eerste instantie sloeg de app vooral aan bij kinderen, maar sinds de lockdown zijn ook tieners, (jong)volwassenen en zelfs bekende Vlamingen mee op de trein gesprongen.
 1. Waarom reizen het nieuwe taboe is: “Wettelijk doen ze niks verkeerd, en toch houden mensen hun reis verborgen”
  PREMIUM

  Waarom reizen het nieuwe taboe is: “Wettelijk doen ze niks verkeerd, en toch houden mensen hun reis verborgen”

  Wettelijk doen ze niks verkeerd en ze houden zich aan allerlei regels: waarom zijn we dan zo kwaad op de reizigers op Zaventem? Heeft dat nog alléén met Covid-19 te maken? Of komt nu gewoon duidelijker naar boven wat altijd al bestond: dat andermans geflierefluit in het buitenland een tikje dubbel voelt voor de thuisblijvers? “Wie vroeger al tijdens het schooljaar op reis vertrok, kreeg ook kritiek.”
 1. Vrouw probeert rat te aaien, maar dat loopt pijnlijk mis
  Play

  Vrouw probeert rat te aaien, maar dat loopt pijnlijk mis

 2. Man (33) steelt politieauto, wordt omsingeld door 12 agenten en steelt dan doodleuk nog eentje
  Play
  bizar

  Man (33) steelt politieau­to, wordt omsingeld door 12 agenten en steelt dan doodleuk nog eentje