Volledig scherm

Bevalling is voor een mama op drie traumatische ervaring

Een op de drie vrouwen die net bevallen is, kampt met symptomen van posttraumatische stress. Dit is een aandoening die normaal met oorlog en terroristische aanvallen in verband wordt gebracht.

 1. “Mama, ik heb een soa”: zo praat je met je tiener over veilig vrijen
  PREMIUM

  “Mama, ik heb een soa”: zo praat je met je tiener over veilig vrijen

  Een mondmasker dragen tegen Covid-19 is een kwestie van gezond verstand. Maar beschermen onze jongeren zich even gedisciplineerd tegen seksueel overdraagbare aandoeningen? Hebben ze naast mondmaskers ook condooms op zak? En wat doe je als tienerzoon-of dochterlief thuiskomt met vervelende klachten down under? “Jongeren hebben een grotere angst om zwanger te worden dan om een soa op te lopen”, zegt Sandra Van den Eynde van Sensoa.
 2. 10 tips om de bevalling vlotter te laten verlopen
  Mama zijn

  10 tips om de bevalling vlotter te laten verlopen

  Een bevalling kan behoorlijk lang duren. Eén remmende factor is de angst van de toekomstige moeder, een andere het gebruik van epidurale verdovingen omdat ze het niet altijd mogelijk maken om aan te voelen wat je moet doen op het juiste moment. Gemiddeld vertragen ze een bevalling met 40 minuten. Toch zijn er enkele tips die een bevalling vlotter kunnen doen verlopen: sommige kan je tijdens de zwangerschap al doen, andere tijdens de bevalling.
 3. Omgaan met doodgeboorte, hoe doe je dat?

  Omgaan met doodgeboor­te, hoe doe je dat?

  Het risico van een miskraam in de eerste drie maanden van de zwangerschap is bekend. Maar ook na dat 'gevaarlijke' eerste trimester loopt het niet altijd goed af. De kans is klein, maar ze bestaat: ongeveer 5 op 1.000 kinderen wordt doodgeboren, zoals zanger Gary Barlow en zijn vrouw met hun dochter Poppy meemaakten. Een verwarrende, verdrietige en onmachtige periode: hoe ga je ermee om? En wat kan je doen als het vrienden of je eigen kinderen overkomt?
 1. Leslie (27) overlijdt aan corona twee weken na bevalling, vader blijft met verdriet en baby achter
  Play

  Leslie (27) overlijdt aan corona twee weken na bevalling, vader blijft met verdriet en baby achter

 2. Vertederend: panda's dollen in de sneeuw
  Play

  Vertede­rend: panda's dollen in de sneeuw