Belg verbruikte afgelopen oktobermaand 13% meer: zo beperk je je energieverbruik komende winter
Het energieverbruik van de Belgische gezinnen lag in oktober maar liefst 13% hoger dan vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van energieleverancier Essent. Afgelopen maand was zachter dan normaal met een gemiddelde temperatuur van 12 graden Celsius, maar uit gegevens van het KMI blijkt ook dat afgelopen maand somberder was met meer regen en opvallend weinig zon.
“Gemiddeld lag het verbruik van de Belg tijdens de oktobermaand van dit jaar meer dan 13% hoger dan vorig jaar”, vertelt Koen Colpaert van Essent. “Opvallend, want oktober was een zachte maand met een gemiddelde temperatuur die gelijkaardig is aan die van vorig jaar”, aldus Colpaert. Maar oktober was een uitzonderlijke sombere maand. Uit cijfers van het KMI blijkt namelijk dat het de vierde somberste oktobermaand was sinds het begin van de metingen, met erg veel regen en weinig zon. Zo waren er 20 regendagen en scheen de zon maar liefst 25 uur minder dan normaal.
“Qua temperatuur bleef oktober stabiel ten opzichte van andere jaren. Afgelopen oktobermaand zelfs iets warmer dan gemiddeld”, weet Koen Colpaert van Essent. “We merken echter wel dat het verbruik deze oktobermaand iets meer dan 13% hoger lag dan vorig jaar. Het lijkt erop dat de Belg geneigd is de verwarming op te zetten omdat het buiten grijs en somber is, ook al is de temperatuur niet heel laag. De gevoelstemperatuur speelt hier wellicht een rol.”
Wil je je energieverbruik deze winter toch inperken? Dat kan met deze 5 tips:
1. Ontlucht je radiator. De radiator ontluchten aan het begin van de winter zorgt voor een lager verbruik.
2. Verlucht je huis regelmatig. Frisse lucht is vaak drogere lucht en is daarom ook goedkoper om te verwarmen.
3. Hang gordijnen op en doe de rolluiken ‘s nachts dicht: gordijnen en rolluiken zijn perfecte isolatoren en houden de koude tegen die ook door de ramen komt.
4. Trek de stekker uit. Wanneer je een apparaat niet gebruikt, kunnen ze in stand-bymodus nog 75% van hun energie verbruiken. Ook een oplader die niet aan een telefoon hangt, verbruikt nog extra energie.
5. Verbruik minder warm water. Een warme douche kan na een wandeling in de kou zeker deugd doen, maar het verwarmen van water kost ook enorm veel energie. Gebruik daarom zeker een energiezuinige douchekop en beperk je tijd onder de douche.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
1 op de 6 koppels is onvruchtbaar. Dit zijn de strafste oorzaken: “Warm plastic niet op in de microgolf”
-
Independer
Je auto uitlenen aan je buur of vrienden: zo zit het met de verzekering
Na een met (net iets te veel) drank overgoten zomers feestje vraag je je buren of ze je met je eigen auto even thuis willen brengen. Of je laat je met je eigen wagen voeren door je bob. Maar is dat eigenlijk wel oké voor de verzekering, zomaar je auto uitlenen? Independer.be geeft advies. -
PREMIUM
Een gezonde relatie met je volwassen kind? Expert: “De basisregel: geef geen advies tenzij dít gebeurt”
Goed overeenkomen met je volwassen kind kan moeilijker zijn dan verwacht. Neemt je oogappel weinig contact met je op? Moet je wel heel vaak op de kleinkinderen passen? Of botert het niet met je schoonzoon? Gespecialiseerd journaliste Celia Dodd zocht en vond oplossingen voor de meest voorkomende onenigheden. “Door je kinderen te pushen om langs te komen, jaag je hen net weg.” -
-
Mijntelco
Een iPhone voor 179 euro... mét abonnement: doe je voordeel aan zo'n deal?
-
PREMIUM
Dolblij zwanger. En dan sterft je ongeboren kindje. Alessia en Noa maakten het net mee: “Ik moest van haar bevallen”
Julie Van den Steen verloor haar ongeboren kindje. Daar brengt ze nu een intieme podcast over uit. Alessia (28) en Noa (26) maakten ook net zo’n zwangerschapsverlies mee. Ze waren dolblij met hun baby, hun kindje. En toen stierf het, in hun binnenste. Ze vertellen hoe ze van sokjes kopen naar rouwen op de bevallingstafel gingen. “Mijn lijf had niet eens door dat het hartje gestopt was met kloppen.” -
COLUMN. Journalist Jeroen schrikt van zijn plotse huilbui. “‘Het is oké, papa’, fluistert mijn zoon”
Journalist Jeroen is geen blèter, zoals ze dat zeggen. Maar op één bepaald, onbewaakt moment werd het hem plots toch te veel, schrijft hij in zijn wekelijkse column. Jeroens zoon vraagt zich af waarom zijn vader in huilen uitbarst. Het antwoord daarop blijft uit, of toch niet? “Het was eeuwen geleden dat ik zo huilde.” -
Livios
Hopen werk op de tuinkalender van juni: "Zeer belangrijk om snoeiafval goed op te ruimen”
19 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerCatherine Mistiaen
Nils De Vriendt
Werner Van der Kelen
Werner Van der Kelen
Peter Bosmans