Thinkstock
Volledig scherm
© Thinkstock

25 jaar Belgische abortuswet: deze vrouwen kozen ervoor

LongreadVandaag precies 25 jaar geleden keurde het parlement de abortuswet goed. Een zeer liberale wet, vergeleken met de buurlanden, en toch is het Belgische abortuscijfer een van de laagste ter wereld. Wij spraken met een abortusarts van het Gentse centrum en met twee vrouwen die ooit kozen voor een abortus. Anoniem. "Omdat het een stuk intimiteit is dat je niet op straat legt. Verder is abortus niks om je over te schamen. Het is een prachtig recht."  

 1. Vrouwen willen dat we stoppen met te vragen of ze zwanger zijn. Expert: “Gebeurt online steeds vaker”

  Vrouwen willen dat we stoppen met te vragen of ze zwanger zijn. Expert: “Gebeurt online steeds vaker”

  “Ben je zwanger?” Nederlandse blogster Mascha Feoktistova (35) krijgt de vraag vaak en had er genoeg van. Ze creëerde de Instagrampagina @nietzwanger, in de hoop dat haar verhelderende posts mensen de ogen zouden openen. Psychologe Sarah Hertens kadert mee waarom je een vrouw beter nooit die vraag stelt. “We associëren zwanger zijn met iets positiefs, maar zo simpel is het niet.”
 2. Het sociaal tarief voor telecom biedt tot 50 procent korting op je factuur: zo weet je of je in aanmerking komt
  Mijntelco

  Het sociaal tarief voor telecom biedt tot 50 procent korting op je factuur: zo weet je of je in aanmerking komt

  In tijden van inflatie en hoge energieprijzen is elke financiële tegemoetkoming meer dan welkom, zeker voor de lagere inkomens. Daarom is er vanuit de overheid niet alleen voor gas en elektriciteit een sociaal tarief voorzien; ook voor telecom bestaat er een tegemoetkoming. Wie de doelgroepen zijn voor zo'n tegemoetkoming? En welke voorwaarden er precies zijn? Mijntelco.be zet het voor je op een rij.