1 op 3 kinderen ooit slachtoffer van cyberpesten: zo voorkom je het
Deze week is het Vlaamse Week tegen Pesten. Uit onderzoek van het Vlaams Netwerk tegen Pesten blijk dat 1 op de 3 kinderen of jongeren al eens te maken kreeg met cyberpesten, nu ze steeds vaker online zijn en zelf een smartphone of tablet bezitten. Antivirusspecialist BullGuard lijst daarom een aantal concrete tips op om pestgedrag via het internet te voorkomen.
Delen per e-mail
1. Praat met elkaar
Het grootste verschil tussen de online en offline wereld, is dat cyberpesters anoniem kunnen blijven. Daardoor zullen ze sneller geneigd zijn om zich erg grof te gedragen. Het is daarom belangrijk om met je kind te praten over de mogelijke gevaren van het internet. Zit daarom met hen samen over hun gebruik van sociale media om problemen sneller te kunnen detecteren.
2. Wees betrokken
Maak zelf ook een aantal profielen aan op sociale media. Je hoeft daarom je zoon of dochter niet meteen een vriendschapsverzoek op Facebook te sturen of te volgen op Instagram, maar dan heb je wel een idee hoe het er aan toegaat op deze platformen. Bovendien is het makkelijker praten met je kind over bijvoorbeeld Instagram als je zelf weet hoe het precies werkt.
3. Praat over de anonimiteit van het internet
Leg je zoon of dochter uit dat het misschien wel lijkt alsof je anoniem bent op het internet, maar dat dat vaak toch niet het geval is. Wat je onder je eigen profiel op sociale media post, wordt bovendien door heel veel mensen gezien en gelezen. Geef hen ook mee dat het absoluut niet oké is om online dingen te doen of zeggen die je in het echte leven ook niet zou doen.
4. Wat is veilig en wat niet?
Bespreek met je kinderen wat gepast is om te posten op sociale media en wat niet. Geschreven commentaren, foto's en video's vormen je digitale voetafdruk en kunnen door heel veel mensen bekeken worden. Bovendien moet je kind er bij leren stilstaan dat veel informatie ook beschikbaar blijft op bepaalde plaatsen van het internet, ook al wanneer je hebt hebt verwijderd op één locatie. Iets wat een heel onschuldige post lijkt op dit moment kan in de toekomst misschien een aanleiding zijn om gepest te worden.
5. Leg uit wat absoluut niet kan
Praat met je kind over de content die ze online te zien krijgen. Online kunnen kinderen namelijk met erg leuke en positieve dingen in contact komen maar ook met een hele hoop rotzooi en schadelijke content. Druk je kinderen op het hart dat het bijvoorbeeld absoluut niet oké is om naaktfoto's te delen, ook niet met je liefje. Als de relatie eindigt, kan een ex die foto's tegen je gebruiken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Patricia (47) verhuisde naar Andalusië: “Ik wist op mijn zeventiende dat ik niet in België zou blijven”
Patricia (47) en haar man Geert (51) begeleiden om den brode Belgen en Nederlanders in hun zoektocht naar een huis in Andalusië. Een niet te onderschatten voordeel als je zelf eerst de stap hebt gezet, en de Spaanse manier van leven als thuiskomen voelt. “Ik sta nu anders in het leven. Gejaagdheid en frustratie merk ik bitter weinig op. Ik heb hier geleerd te genieten van wat de dag brengt.” -
Video
Scholen krijgen prijs voor aanpak pesten
-
Jongeren willen foto's op sociale media kunnen blokkeren
Jongeren willen de mogelijkheid om beelden van hen te blokkeren op sociale media, ook als ze die niet zelf hebben geplaatst. Dat was een van de conclusies bij de zitting van het jongerenparlement die de Privacycommissie vandaag organiseerde in de Kamer. -
-
Heb je een bouwvergunning nodig om een zwembad te plaatsen?
-
PREMIUM
Afscheidsplanners organiseren steeds meer persoonlijke uitvaarten: “Minifestival of afscheid in een bos, niets is te gek”
Vergeet een klassieke uitvaart in kerk en aula. De mooiste afscheidsvieringen vinden tegenwoordig plaats op plekken die écht iets voor de overledene betekenden. “Bij een huwelijk kan alles, waarom dan niet bij een afscheid?”, vinden ritueelbegeleidster Katrien Smeyers (46) en afscheidsplanner Kathleen Weuts (39), die vijf jaar geleden zelf haar zoontje verloor. -
Make-up, wijn of inkt op je leren handtas? Zo verwijder je zelfs de lastigste vlekken
Een foundation- of lipstickvlek op je lievelingstas? Wat je ook doet, ga de vlek niet met water te lijf! Zo maak je de schade alleen maar groter. Ook dure wondermiddeltjes hoef je niet in huis te halen. Dé ideale bondgenoot bij lastige vlekken op je leren tas is goedkoper dan je denkt. Meer zelfs, je hebt het vast in huis. Vaseline is afkomstig van petroleum en slaagt er daarom als geen ander in om vuildeeltjes te capteren zodat je ze makkelijk kan verwijderen. Smeer een royale hoeveelheid van de klassieker op de make-up vlek. Laat even inwerken en verwijder het goedje met een vochtige doek. Herhaal indien nodig. Laat de crème een vette glans na op je handtas? Wrijf het overtollige vet weg met een beetje milde detergent op een zachte doek. -
PREMIUM
Jong lijf, oude ziekte: steeds meer kinderen met obesitas, diabetes of artrose. “Eén peuter op de tien is te zwaar, een op de honderd obees”