1. Steeds meer zwangere vrouwen kiezen voor een doula. “Liever 1000 euro voor een fijne geboorte dan voor een kinderwagen”
  PREMIUM

  Steeds meer zwangere vrouwen kiezen voor een doula. “Liever 1000 euro voor een fijne geboorte dan voor een kinderwa­gen”

  “Na de geboorte zijn de ouders me altijd zo dankbaar.” Doula’s zijn steeds geliefder in ons land. Ze staan zwangere mama’s fulltime bij met raad en daad, meer dan een vroedvrouw. Het prijskaartje? Pittig. En doula’s zijn níét medisch geschoold. Marthe (24), Julie (37) en Linde (23) verdedigen hun meerwaarde. “Bevallen is veel meer dan met je benen in de beugels liggen.” Wat vindt een gynaecoloog?
 2. Opgegroeid als oudste dochter? Dat blijf je heel je leven voelen. Experts: “Het verklaart soms fysieke klachten”
  PREMIUM

  Opgegroeid als oudste dochter? Dat blijf je heel je leven voelen. Experts: “Het verklaart soms fysieke klachten”

  Werd jij strenger opgevoed dan je broer? Of moest je vaak babysitten op je zus? Dan ondervind je misschien wel het ‘oudstedochtereffect’. Online stapelen getuigenissen zich op: eerstgeborene zijn is zwaar en tekent je volwassen leven. Twee gezinstherapeuten verhelderen hoe, en leggen uit hoe je omgaat met de druk. “Oudste kinderen kunnen moeilijk ‘nee’ zeggen of hun grenzen stellen.”
 3. Kan je je voorbereiden op de dood? Rouwexpert: “Op het einde willen mensen vaak nog deze 4 dingen zeggen”
  PREMIUM

  Kan je je voorberei­den op de dood? Rouwexpert: “Op het einde willen mensen vaak nog deze 4 dingen zeggen”

  Heel Vlaanderen leeft mee met Evi Hanssen (44). De presentatrice moest deze week afscheid nemen van haar mama. Zowel Evi als haar moeder waren de voorbije maanden erg openhartig over de ongeneeslijke ziekte en over doodgaan. Daar kan iedereen een voorbeeld aan nemen, meent rouwexpert Manu Keirse. Nu mijden we het thema nog te veel. “Beeld je af en toe in dat het je laatste dag is. Wat zou je dan doen?”
 1. De oude keuken is Jacques Vermeires’ favoriete plek in het weekend: “Ik kan eigenlijk perfect alleen leven”
  PREMIUM

  De oude keuken is Jacques Vermeires’ favoriete plek in het weekend: “Ik kan eigenlijk perfect alleen leven”

  Op televisie gaan ze door als ‘De Vermeires’, in het weekend is het andere koek: familie Peignoir. Zaterdag en zondag staan voor komiek Jacques Vermeire volledig in het teken van rust. Babbelen om te babbelen? Doet hij liever niet meer. En diezelfde rust probeert hij ook altijd al in z’n vaderschap te manifesteren. “Ons moeder was een zaag. Zelf wil ik dat niet zijn.”
 2. “Het geld dat naar kinderen zou gaan, spenderen we volledig aan onszelf.” Deze koppels zijn trotse ‘DINKS’
  PREMIUM

  “Het geld dat naar kinderen zou gaan, spenderen we volledig aan onszelf.” Deze koppels zijn trotse ‘DINKS’

  Huisje, tuintje, kindje: het is voor veel Vlamingen vanzelfsprekend. Maar stilaan verandert er iets. Op sociale media noemen vrije tweeverdieners zichzelf nu ‘DINKS’ (Dual Income, No Kids), trots op hun (financieel) zorgeloze levensstijl. Stéphanie (32), Tim (28) en Sanne (34) vertellen wat zij wonnen nu ze bewust kinderloos blijven. “Het zou egoïstisch zijn om met onze levensstijl aan kinderen te beginnen.”
 1. Diana (52) en Bart (58) hebben een samengesteld gezin met 6 kinderen: “We praten open over alles, zelfs over zelfdoding”
  PREMIUM

  Diana (52) en Bart (58) hebben een samenge­steld gezin met 6 kinderen: “We praten open over alles, zelfs over zelfdoding”

  Diana en Bart hebben het als ouders soms zwaar te verduren doordat zij en meerdere van hun kinderen ADHD en/of autismespectrumstoornis (ASS) hebben. Samenleven is daardoor niet altijd evident, maar dankzij communicatie, voldoende rust en af en toe hulp van buitenaf lijken ze elk probleem de baas te kunnen. “ Elke diagnose was in zekere zin een opluchting, omdat ze veel verklaren en ons helpen de juiste keuzes voor onze kinderen te maken.”
 2. De kans dat je tienerdochter zichzelf verminkt is maar liefst 1 op de 5. Expert geeft advies
  PREMIUM

  De kans dat je tienerdoch­ter zichzelf verminkt is maar liefst 1 op de 5. Expert geeft advies

  “Omdat een klasgenootje het deed, wilde mijn dochter het ook proberen.” Het aantal meisjes dat aan zelfmutilatie doet — van snijden tot haren uittrekken — is in de afgelopen twintig jaar explosief gestegen: van 6 procent in 2000 naar 20 à 30 procent anno nu. Waarom treft het meisjes meer, wat zijn de alarmsignalen en hoe grijp je als ouder in? Mama Bianca vertelt hoe zij het deed, een psychologe geeft advies.
 1. Miss België draagt haar overleden mama altijd bij zich. Hoe dan? “Een symbool van onderlinge verbintenis”

  Miss België draagt haar overleden mama altijd bij zich. Hoe dan? “Een symbool van onderlinge verbinte­nis”

  Miss België Emilie Vansteenkiste (21) draagt haar overleden mama altijd bij zich, onthulde ze in een preview van ‘The Greatest Dancer’. Hoe? Dankzij een ketting waarin haar assen verwerkt zitten. Dat klinkt misschien een beetje luguber, maar er is steeds meer vraag naar rouwjuwelen. “Wanneer we iemand dierbaar verliezen, willen we hen dicht bij ons dragen en liefst op een discrete manier.”
 2. “Help, mijn kind vervalst huiswerk met ChatGPT.” Leerkracht artificiële intelligentie geeft ouders raad
  PREMIUM

  “Help, mijn kind vervalst huiswerk met ChatGPT.” Leerkracht artifi­ciële intelligen­tie geeft ouders raad

  “Ja, ik gebruik ChatGPT weleens om huiswerk te maken.” Een snelle rondvraag op sociale media bevestigt: steeds meer leerlingen zetten de tool in voor schoolopdrachten. Wat als jouw kind ‘valsspeelt’? Leerkracht artificiële intelligentie Robbe Wulgaert geeft advies, want niet alleen taalleerkrachten maken zich zorgen. “Doen alsof je neus bloedt of de tool verbieden is geen goed idee.”
 3. “Sommige jaren waren we meer in het ziekenhuis dan thuis”: het zoontje van Nanini (31) en Jonathan (30) lijdt aan een zeldzame stofwisselingsziekte
  PREMIUM

  “Sommige jaren waren we meer in het ziekenhuis dan thuis”: het zoontje van Nanini (31) en Jonathan (30) lijdt aan een zeldzame stofwisse­lings­ziek­te

  Hun leven stond stil toen ze een dag na Natthans (8) geboorte vernamen dat hij lijdt aan een zeldzame stofwisselingsziekte. Inmiddels hebben Nanini en Jonathan de situatie aanvaard en hebben ze voor heel wat problemen een oplossing gevonden. “We kussen onze beide pollekes met zo’n fijn kind. Voor hem zorgen is ons gezamenlijk doel.”
 4. Wat is het voordeligst: samenwonen of trouwen? Notaris en boekhouder geven advies en waarschuwen voor de addertjes onder het gras
  PREMIUM

  Wat is het voorde­ligst: samenwonen of trouwen? Notaris en boekhouder geven advies en waarschu­wen voor de addertjes onder het gras

  Het leven is duur, dat hoeven we niet nog eens te benadrukken. Misschien is het dan wel opportuun om uit te kijken naar de beste manier waarop je met je partner kunt samenleven? Moet je trouwen? En wat met het huis waarin je woont? Is dat van jou én je partner? Er kan veel. Maar, geven notaris Helena Verwimp en boekhouder Hilde Leroy mee: “Er bestaat geen toverformule.”
 1. Wat als je kind anderen vaak plaagt of zelfs teistert? Expert: "Vraag je eens af waaróm je kind dat doet"
  PREMIUM

  Wat als je kind anderen vaak plaagt of zelfs teistert? Expert: "Vraag je eens af waaróm je kind dat doet"

  Waarom pesten kinderen? Het wrede fenomeen bracht enkele jongeren zelfs al tot zelfdoding. Als ouder lijk je machteloos te staan. Wat als jóúw kind de pester blijkt te zijn? Orthopedagoog Steven Gielis leert ons tijdens deze Week tegen Pesten dat je wel degelijk kan ingrijpen. “Mensen denken dat vooral tieners en adolescenten pesten. Dat klopt niet. De piek vindt plaats op deze leeftijd.”
 2. Het internet spot met dieetouders, 2 vrouwen getuigen: “Mijn vader nam het snoep uit de winkelkar”
  PREMIUM

  Het internet spot met dieetou­ders, 2 vrouwen getuigen: “Mijn vader nam het snoep uit de winkelkar”

  Koningin Máxima stelde lijstjes op van wat dochter Amalia mocht eten als tiener. Ook Debbie (39) en Alessia (28) groeiden op met een ‘dieetmoeder’. Ze getuigen over de opmerkingen die hun eetgedrag voor altijd verstoorden en een psycholoog schetst wat je als ouder beter wel en niet tegen je kind zegt over voeding. “Mijn mama en ik wogen ons elke dag en bespraken hoeveel gewicht erbij of eraf ging.”
 3. “Ik steek een middelvinger op naar de natuur.” Heidi en Gwendolina bevallen straks van een baby voor een ander
  PREMIUM

  “Ik steek een middelvin­ger op naar de natuur.” Heidi en Gwendolina bevallen straks van een baby voor een ander

  Paris Hilton, Kim en Khloé Kardashian ... In Hollywood krijgen veel celebs een kindje dankzij een draagmoeder. Ook bij ons gebeurt het: Heidi (33) en Gwendolina (34) bevallen straks van een baby voor een ander. Krijgen zij er ook grof geld voor? En waar doen ze het écht voor? “Twee jaar lang begon elke afspraak in het ziekenhuis met dezelfde boodschap: ‘Je weet dat het niet mag, hé’.”
 1. KIJK. 17 gezinnen geven hun mening over borstvoeding. “Laat het geen strijd zijn. Later eten ze toch McDonald’s”

  KIJK. 17 gezinnen geven hun mening over borstvoe­ding. “Laat het geen strijd zijn. Later eten ze toch McDonald’s”

  Het is Wereld Kolfdag, ofwel World Breast Pumping Day. Een dag voor alle ouders en hun (b)engeltje. Want kolven kan overweldigend zijn, net zoals borstvoeding of een flesje met kunstvoeding geven. Maar al lijkt een voeding soms een marathon, aan de finish is het een prachtige verbintenis. Dat tonen deze kersverse gezinnen, die hun voedingsmoment én een bemoedigende boodschap delen.
 2. Rauwe rouw: Irmy verloor 8 weken geleden haar broer en neemt je via een afscheidsbrief mee in haar verdriet
  PREMIUM

  Rauwe rouw: Irmy verloor 8 weken geleden haar broer en neemt je via een afscheids­brief mee in haar verdriet

  “Zijn abonnement werd afgesloten en het nummer bestaat niet meer. Het is geen persoon meer, hij bestaat niet meer.” Afscheid nemen van een broer of zus: dat thema wordt door Jeroen Meus onder de aandacht gebracht in ‘Dagen zonder broer’. Ook Irmy (27) kent het verdriet, want ze verloor twee maanden geleden haar broer. Met stukjes uit de afscheidsbrief die ze op zijn begrafenis voorlas, loodst ze ons door haar rauwe rouw. “Dat was het moment dat ik je het liefst heb gezien.”
 3. “Verdriet kan 40 jaar later weer opduiken.” Jeroen en Rani rouwen om hun overleden broer en zus
  PREMIUM

  “Verdriet kan 40 jaar later weer opduiken.” Jeroen en Rani rouwen om hun overleden broer en zus

  De dood van zijn broer heeft er zwaar ingehakt bij Jeroen Meus (44). Om te weten hoe dat moet, rouwen, maakte hij het tv-programma ‘Dagen zonder broer’. Ook Rani De Coninck (52) mist haar overleden zus. Experts Manu Keirse en Ann Costermans geven advies: ze leggen uit waarom het verlies van een broer of zus zo veel pijn doet en het oké is dat tijd niet alle wonden heelt. “Kinderen worstelen vaak met uitgestelde rouw.”
 4. Wel of geen kinderen? James Cooke twijfelt. Kinderwenscoach legt uit hoe je weet of je klaar bent voor het ouderschap
  PREMIUM

  Wel of geen kinderen? James Cooke twijfelt. Kinderwens­coach legt uit hoe je weet of je klaar bent voor het ouderschap

  “Ik zou graag papa zijn, denk ik”, zegt een bewogen James Cooke. “Ik twijfel omdat ik écht de beste papa wil zijn en mis nog zelfzekerheid.” Waar we vroeger sneller kozen voor het traditionele gezinsleven, zijn er vandaag meerdere opties en dat gaat gepaard met keuzestress. Waarom twijfelen we zo en hoe pak je dat dilemma aan? Kinderwenscoach en psychotherapeut Miriam De Rycke legt uit welke signalen je helpen met die keuze.