In vijf bedrijven in het Gentse havengebied werd legionella peumophila gevonden.
Volledig scherm
In vijf bedrijven in het Gentse havengebied werd legionella peumophila gevonden. © BELGA

Bron van legionella-uitbraak gevonden: burgemeester van Evergem wil dat bedrijf zich bekendmaakt

binnenlandDe koeltoren die volgens laboresultaten hoogstwaarschijnlijk verantwoordelijk is voor de legionella-besmetting in de Gentse kanaalzone, is zo goed als zeker gedesinfecteerd. Dat zegt het Agentschap Zorg en Gezondheid op een persconferentie. De naam van het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de uitbraak wordt niet bekendgemaakt. Dat betreurt burgemeester Joeri De Maertelaere van Evergem, hij roept het bedrijf op om toch te communiceren. Aan de legionella-uitbraak stierven twee mensen, 32 werden er ziek.

42 reacties

 • Guido De Wolf

  2 jaar geleden
  Alles gaat via de burgemeester van Evergem. Die van Gent zit erbij als "spek en bonen". Het is toch ook op zijn grongebied? Een pluim voor de burgemeester van Evergem en een "buis" voor die van Gent.
 • Jan Van de Velde

  2 jaar geleden
  Bjorn van de Steene: ik schreef nergens over een 'griepje'. Ik schreef dat het (overleven) afhangt van de (lichamelijke) weerstand. Leven is uiteraard gevaarlijk. Griep is ook nooit om mee te lachen: het is niet langer dan 100 jaar geleden dat in Europa duizenden stierven aan de Spaanse griep. Dat was ook een kwestie van weerstand, net als de indianen die in de 16e eeuw overleden zijn aan de banale verkoudheden van de Spanjaarden. Emoties van derden brachten noch niemand terug.
 • Peggie Van Audenhove

  2 jaar geleden
  Wetenschappelijk onderzoek naar de stam die de legionella-infectie bij ALLE slachtoffers heeft veroorzaakt heeft met zekerheid aangetoond dat de oorzaak bij de koeltoren van het niet nader genoemd bedrijf ligt. Bedrijf wordt niet genoemd om strafrechterlijk onderzoek niet te schaden, dat kan ik begrijpen. Hoop alleen maar dat ze effectief gestraft worden en de slachtoffers en nabestaanden een monsterschadevergoeding moeten betalen.
 • Bjorn Van De Steene

  2 jaar geleden
  Jan Van De Velde er zijn 2 mensen gestorven!! En jij laat het klinken als een griepje?!?!
 • Jan Van de Velde

  2 jaar geleden
  Liesbeth Tippels, België heeft een grondwet die o.m. bepaalt dat niets strafbaar is tenzij de wet dat bepaalt. Het is aan het gerecht en niet aan de media om dit te onderzoeken en vast te stellen. Als dat bedrijf geen wettelijke bepaling heeft geschonden, kan het ook niet veroordeeld worden. Als er nalatigheid is geweest - wat ook eerst moet bewezen worden - is er misschien een recht op schadevergoeding; bedrijven zijn daarvoor verzekerd.
 1. Nina Vandenbempt, eigenaar van de meest excentrieke auto ooit: “Dit is gewoon de binnenkant van mijn brein”
  PREMIUM
  Gent

  Nina Vanden­bempt, eigenaar van de meest excentrie­ke auto ooit: “Dit is gewoon de binnenkant van mijn brein”

  Ze stond ergens in de file deze zomer en had toevallig wat stiften in de auto liggen. En dus begon ze te tekenen op het dashboard naast haar stuur. Zes maanden later is het interieur van de auto van Nina Vandenbempt (31) een explosie van pluche, glitter en kleur. “Het is mijn eigen magisch, rijdend altaar”, zegt ze. “En het is ook een kunstproject waar ik na corona mee aan de slag ga.”
 1. Relschoppers in Nederland laten spoor van vernieling achter
  Play

  Relschop­pers in Nederland laten spoor van vernieling achter

 2. Chuck Schumer doet gênante verspreking tijdens belangrijke speech
  Play

  Chuck Schumer doet gênante verspre­king tijdens belangrij­ke speech