Zoutvervangers kunnen de kans op beroertes en hart- en vaatziekten verminderen volgens een nieuw onderzoek.
Volledig scherm
Zoutvervangers kunnen de kans op beroertes en hart- en vaatziekten verminderen volgens een nieuw onderzoek. © Shutterstock

Zoutvervangers gebruiken in plaats van echt zout zou kans op beroertes en hart- en vaatziekten verminderen: waar vind je zoutvervangers bij ons?

Volgens een nieuwe studie uit het wetenschappelijke magazine Heart zou het gebruik van zoutvervangers in eten de bloeddruk doen dalen. Ook zouden die zoutvervangers ervoor zorgen dat mensen beter beschermd zijn tegen hart- en vaatziekten. Waarom is écht zout precies zo slecht? En welke zoutvervangers bestaan er zoal bij ons? We vroegen het aan Michaël Sels, hoofddiëtist in het UZ Antwerpen.

 1. “Het snackgehalte is gelijk aan dat van een cervela uit de frituur": wat is een corndog en waarom wil je deze worst op een stokje geproefd hebben?

  “Het snackgehal­te is gelijk aan dat van een cervela uit de frituur": wat is een corndog en waarom wil je deze worst op een stokje geproefd hebben?

  Of het nu op TikTok of Instagram was, in de straten van Antwerpen, Gent, Leuven of Amerika: misschien zag je al wel eens hotdogs op een stokje passeren. Na de gewone hotdog maakt deze ‘corndog’ zijn opmars als nieuw streetfood. Maar wat is het precies? The Messy Chef, Jelle Beeckman legt het uit en deelt een recept om er zelf eentje te maken. “De Koreaanse versies zijn nog cooler dan de Amerikaanse.”
 2. Wanneer kies je best voor de gratis ziekteverzekering van de overheid in plaats van voor een mutualiteit?
  Spaargids.be

  Wanneer kies je best voor de gratis ziektever­ze­ke­ring van de overheid in plaats van voor een mutuali­teit?

  De wettelijke ziekteverzekering is verplicht in België. Dit systeem biedt iedereen toegang tot medische verzorging. Om van dat systeem te kunnen genieten, moet je je aansluiten bij een ziekenfonds of bij de Hulpkas voor Ziekte en Invaliditeitsverzekering (HZIV). Maar hoe bepaal je die keuze? En waarin schuilt het verschil tussen ziekenfonds en hulpkas? Spaargids.be zet het voor je op een rij.
 3. Van pot koffie tot toiletpot: waarom doet het drinken van koffie ons naar het toilet spurten?

  Van pot koffie tot toiletpot: waarom doet het drinken van koffie ons naar het toilet spurten?

  Zorgt jouw tas ochtendkoffie er standaard voor dat je niet alleen in je hoofd in beweging geraakt, maar dat je ook letterlijk richting het toilet moet spurten erna? Dan is dat minder raar dan je denkt. De populaire drank stuurt ons écht sneller naar het toilet. We vroegen aan gastro-enteroloog Diederik Dooremont (AZ Sint-Elisabeth Zottegem) hoe dit precies komt en of dat betekent dat we minder koffie moeten drinken of niet.