Zondag aperitiefdag: 3 originele hapjes om mee uit te pakken tijdens de apéro
Of er altijd wel een reden is voor een apéro? Absoluut. En dat aperitief is natuurlijk niet compleet zonder hapjes erbij. Eens geen zin in de klassieke bloemkool met cocktailsaus of chips uit een kommetje? Dan scoor je bij je gezelschap ongetwijfeld goed met deze 3 originele hapjes van foodstyliste Sonja Peeters.
Zalmrillette
Ingrediënten voor 4 personen
• 2 à 3 el room- kaas
• 1 teentje knoflook, geperst
• 2 el fijngehakte dille
• 2 el fijngehakte bieslook
• 200 g gerookte zalm fijngesneden
• 30 g boter, gesmolten
• sap en geraspte schil van1⁄2 citroen
• crostini’s
• peper en zout
Zo maak je het
Klop de roomkaas met de knoflook, de dille en de bieslook tot een gladde crème. Spatel er de zalm en de boter onder en breng op smaak met het citroensap, de citroenrasp, peper en zout.
Schep de rillette in een glazen pot met deksel en zet 15 minuten in de koelkast. Serveer de rillette met de crostini’s.
Tip: Je kan de helft van de warm gerookte zalm ook vervangen door verse, in olijfolie gegaarde zalm. Zo krijg je een zachter smakende rillette.
Bietentartaar met burrata
Ingrediënten voor 4 personen
• 4 voorgekookte rode bietjes
• 2 el balsamico
• 2 lenteuitjes, fijngesneden
• 1 tl pittige mosterd
• 1 stokbrood
• 4 el appelkappertjes
• handvol basilicumblaadjes
• 1 bol burrata
• olijfolie
• peper en zout
Zo maak je het
Snijd de bieten in kleine blokjes. Meng de bietenblokjes met een scheutje olijfolie, de balsamico, de lente-ui en de mosterd. Breng op smaak met peper en zout. Zet koel.
Snijd het stokbrood in plakjes, bedruppel met olijfolie en gril ze langs beide kanten goudbruin in een grillpan.
Schep de bietentartaar in een schaaltje en werk af met de appelkappertjes en de basilicum. Schep er wat burrata bovenop en serveer met het gegrilde stokbrood.
Tip: in plaats van burrata kun je ook feta gebruiken
Vegan paté met tostadas
Ingrediënten voor 4 personen
• 400 g linzen in blik, uitgelekt en gespoeld
• 100 g walnoten, grof gehakt
• 1 medjouldadel, ontpit, in stukjes
• 2 teentjes knoflook, geperst
• 1 sjalotje, gesnipperd
• 2 el citroensap
• 8 minitortilla’s
• pitjes van 1⁄2 granaatappel
• 2 lente-uitjes, in schuine ringen
• handvol waterkers
• arachideolie
• peper en zout
Zo maak je het
Doe de linzen, walnoten, de dadel, de look, sjalot, het citroensap en een scheutje water in een blender en mix glad. Breng op smaak met peper en zout.
Bak de minitortilla’s in hete arachideolie krokant. Laat uitlekken op keukenpapier.
Besmeer de tostada’s met de paté en werk af met de granaatappelpitjes, lente-ui en waterkers.
Tip: deze paté kun je een vijftal dagen in de koelkast bewaren.
Deze recepten van Sonja Peeters vind je ook in NINA-magazine van zaterdag 2 april bij de HLN-weekendkrant.
Lees ook:
Nooit meer de vraag ‘wat eten we vandaag’: deze 5 gerechten zet je graag op het weekmenu
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Grill-expert legt uit hoe je best je barbecue aansteekt: “Gebruik nooit brandversnellende aanmaakflessen”
-
PREMIUM
“Voedingssupplementen kunnen de werking van geneesmiddelen beïnvloeden”: expert vertelt welke kruiden je beter niet met medicijnen mengt
Voedingssupplementen gaan vlot over de toonbank in ons land. De top drie: middeltjes voor spijsverteringsproblemen, stoelgangkwaaltjes en onze gemoedstoestand. Ook kurkumacapsules voor soepelere gewrichten en veenbessenextract voor urinaire klachten worden veel gekocht. Maar is het wel veilig om deze producten zomaar in te nemen? Wij vroegen het VUB-professor Kristiaan Demeyer, gespecialiseerd in plantaardige geneesmiddelen en voedingssupplementen: “Let op met middeltjes uit het buitenland. Die zijn niet noodzakelijk conform met onze Belgische regels en bevatten soms te veel of soms ook amper grondstoffen.” -
PREMIUM
Hoe kan voeding zorgen voor minder rimpels? Dermatologe legt uit en deelt simpele tips: “Té snel vermageren doet je huid ook hangen”
Nu het zonlicht weer iets feller schijnt, vallen onze beginnende rimpels net dat tikkeltje harder op. Iedereen veroudert, maar toch vinden veel mensen die rimpels, pigmentvlekjes of het verlies aan volume confronterend. “Vetrijke, suikerrijke en bewerkte voeding kan ontstekingen in de huid veroorzaken en bijgevolg meer of sneller rimpels doen ontstaan”, licht dermatologe Samria Baharlou (UZ Brussel) toe. Wat eet je dan best (niet) om dat tegen te gaan? -
-
TV
STREAMINGTIP. ‘More Than This’: liefde in alle kleuren
-
Spaargids.be
Oordoppen op maat: welke korting krijg je via het ziekenfonds?
Ook deze zomer gaat er geen weekend voorbij of je kan wel ergens een festival bijwonen. Om te genieten zonder risico op permanente gehoorschade, draag je het best oordoppen op maat. Goedkoop zijn die niet, maar ze bieden de beste bescherming zonder dat je aan klankkwaliteit inboet. Bovendien helpt je ziekenfonds je een handje. Spaargids.be geeft een overzicht van de kortingen die je mag verwachten. -
Mijntelco
Populaire smartphonedeals onder de loep: interessant of te mooi om waar te zijn?
Om de zoveel tijd pakken telecomoperatoren ermee uit op hun website: interessant ogende smartphonedeals. De nieuwste smartphone van Apple of Samsung tegen een zeer voordelige prijs, in ruil voor een abonnement bij een provider: het doet heel wat klanten overstag gaan. Maar zijn die deals ook voordelig? En zo nee, zijn er dan totaal geen zaakjes te doen? Mijntelco.be pluist het uit. -
PREMIUM
De 7 favoriete eetadressen van sportjournalist Maarten Breckx: “Zelfs Barack Obama, Paul McCartney en Brad Pitt kwamen hier al tafelen”