Zet 2022 in met kreeft, kaviaar en truffelpasta: vijf topadressen voor een gastronomisch eindejaar
RESTOWIJZER. De dagen naar aanloop van de feesten zijn vaak gevuld met het ene etentje na het andere. Een eindejaarsetentje hier, kerstdiner daar... Het mag dan al eens wat chiquer zijn. Deze week geven we vijf adresjes van culinair topniveau om de feesten goed in te zetten.
Vlaams-Brabant
Sir Kwinten* - Lennik
Wat?
Wijnrestaurant Sir Kwinten, gevestigd in een oud herenhuis op de markt van Sint-Kwintens-Lennik, is een vaste waarde in het pajottenland. Deze week steeg het restaurant nog in Gault&Millau met een score van maar liefst 16,5/20. Een belangrijke vorm van erkenning in de culinaire wereld. Voor een gastronomische beleving met aangepaste wijnen moet je bij Sir Kwinten zijn.
Op de kaart?
Ganzenleverbrioche met Oosterscheldepaling en rode biet, sint-jakobsvrucht met gepofte aardappel en kaviaar. Het zijn slechts twee van de vijf gangen in het ‘Essentie van smaak’-menu. Liever een gerechtje à la carte? Kies als voorgerecht tussen een Bretoense langoustine met tomasu soja en citrusvariëteiten of Europese kreeft met prei en oude Belgische kaas. Daaropvolgend kan je tarbot op de graat eten met noordzeekrab en citroentijm. Fans van gevogelte kunnen kiezen voor fazant op Brabantse wijze met grondwitloof en bospaddenstoel.
Prijs?
Menu ‘Essentie van smaak’ - vier of vijf gangen: 70 - 90 euro
Voorgerechten: 34 - 60 euro
Hoofdgerechten: 48 - 90 euro
Waar?
Markt 9, 1750 Lennik
Antwerpen
Bink - Turnhout
Wat?
Bink staat voor een eenvoudige keuken met gastronomische kwaliteit, afwerking en beleving. De bistro is gelegen in het pand van een oude drukkerij, waar de originele houten vloeren en gewelven de rijke geschiedenis van het gebouw staande houden.
Op de kaart?
Klassieke en gekende gerechten van de bovenste plank, waaronder een Aberdeen Black entrecote, tartaar van Holstein rund en rode poon met zoutkorst. Laat je je liever voor het Block zetten (vernoemd naar chef Lars Block), dan kan je kiezen voor het gelijknamige menu. Openen doe je dan met een gerechtje van garnaal, aardappel en rouille. Afsluiten met een dessert van banaan, toffee en platte kaas. Benieuwd naar de zes andere gangen? Bekijk hier de menukaart.
Prijs?
Menu ‘Block’ - acht gangen: 65 euro
Lunch menu - drie of vier gangen: 45 - 52 euro
Hoofdgerechten: 29 - 60 euro
Waar?
Bloemekensgang 12, 2300 Turnhout
West-Vlaanderen
Zuid 55 - Brugge
Wat?
Vlak aan de industriezone van Brugge ligt Zuid 55. Het restaurant heeft een strak industrieel karakter maar is gevuld met rust, charme en hartelijkheid. De verfijnde keuken is beïnvloed door smaken van over heel de wereld en wordt vertaald in een kleine menukaart.
Op de kaart?
Wie kiest voor Menu Zuid 55 krijgt een zestal gangen voorgeschoteld, gaande van zeebaarstartaar met rammenas, komkommer en oestermayonaise tot kingcrab en kreeft met fijne groentjes, ruby chocolade en limoenolie. Maar op de menukaart zijn ook losse gerechten te vinden, waaronder risotto met patrijs, zoete aardappel, ganzenlever en koffiecrumble, alsook kreeft met girollen, oudbrugge kaas en truffeltapenade. Zin in meer? Bekijk hier de menukaart.
Prijs?
Menu Zuid 55 (drie tot zes gangen): 44 - 84 euro
Voorgerechten: 20 - 26 euro
Hoofdgerechten: 29 - 42 euro
Waar?
Sint-Pieterszuidstraat 55, 8000 Brugge
Oost-Vlaanderen
Bistro Bro - Maldegem
Wat?
Wie bij de naam Bistro Bro spontaan denkt aan een lekkere vol-au-vent, heeft het verkeerd. Met een Gault&Millau score van 13/20 ligt de culinaire lat in deze Maldegemse bistro erg hoog. Alle gerechten en wijnen worden er met vakkennis uitgekozen en met liefde voor het vak geserveerd.
Op de kaart?
Geen à la carte op Bistro Bro’s menu, enkel vaste menu’s. Op de middag kan je je laten verrassen door een tweegangenmenu. ‘s Avonds kan je niet anders dan kiezen voor het ‘Chef’s Goesting’-menu, met vier of vijf gangen. Daarbij wordt onder meer een gerechtje van zeebaars, advocado, radijs en kokos en duif met pastinaak, peer en gratin dauphinois geserveerd. Pluspunt voor de zoetebekken onder ons: twee van de vijf gangen bestaan uit een dessert, waaronder millefeuille van passievrucht en witte chocolade.
Prijs?
Lunch - twee gangen: 28 euro
Chef’s Goesting - vier of vijf gangen: 56 - 68 euro
Waar?
Stationstraat 34, 9900 Maldegem
Limburg
Il Divino - Genk
Wat?
Il Divino aan het Genkse marktplein brengt Italiaanse keuken van de bovenste plank. De gouden stoelen, marmeren toog en zwarte accenten zijn een verwijzing naar de betekenis van hun naam: goddelijk. Hun uitgebreid aanbod van verfijnde gerechten en verse producten, in combinatie met een selectie Italiaanse topwijnen, zetten de toon van een gastronomische ervaring die je niet snel zal vergeten.
Op de kaart?
De uitgebreide menukaart bevat voor ieder wat wils. Zo zijn er een vijftal visgerechten, waaronder een duo van roodbaarsfilet en scampi’s met risotto van kurkama en saffraansaus of filetto di merluzzo (kabeljauwfilet met grijze garnalen en proseccosaus). Ook de vleeskaart is gevuld met voortreffelijke gerechten, zoals filet pur met shiitakes in truffelroomsaus en een lamskroon met pesto, rozemarijn en groentenratatouille. Het aanbod aan verse pasta mag ook niet ontbreken: misschien smaakt de verse pasta van truffel en parmezaan je wel?
Prijs?
Voorgerechten: 15 - 20 euro
Hoofdgerechten: 20 - 35 euro
Waar?
Markstraat 24, 3600 Genk
Zin in nog meer culinaire ontdekkingen? Die vind je in onze Restowijzer.
Lees ook:
Van Thaise schotels tot foodsharing en gebakjes: vijf topadresjes voor veggie en vegan in Vlaanderen
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMSuggestie van de chef
Na zijn winst van twee Michelinsterren in één keer: waar tafelt chef Gert De Mangeleer zelf graag in zijn vrije tijd?
-
HLN Shop
Je tuin omtoveren tot een wellness? Zo ga je te werk
Wil je 100% relaxen zonder eerst de ellende van vliegveld, uitvoerige incheckprocedure of lange autorit te moeten verduren? Tover je eigen tuin dan om tot een wellnesszone en scoor een instant vakantiegevoel bij het opengooien van je terrasdeur. HLN Shop lijst op wat je daarbij kan helpen. -
Viskok van het Jaar maakt rog klaar én deelt zijn tips en tricks: “Rog bevat geen graten en is supersnel klaar te maken”
Piet Vande Casteele (24) uit Deinze is sinds deze week Viskok van het Jaar 2022. Zijn culinaire hoogstandje met als hoofdingrediënt de Vis van het Jaar 2021 – de rog – kon de jury het meest overtuigen. De topchef geeft enkele praktische tips om rog optimaal te bereiden. -
-
PREMIUMSchellebelle
RECONSTRUCTIE. De Schellebellemoord, met peetvader Prosper als meesterbrein: “De enige vijand die Eddy had, was zijn papa zelf”
-
“Dit is comfortfood zoals je nog maar zelden ziet”: de 7 beste kookboeken voor onder de kerstboom
Cadeautjestijd komt er weer aan en jij trok natuurlijk het naamkaartje van tante Francine, die langs een omweg liet weten dat ze graag een kookboek cadeau krijgt. Maar hoe kies je het juiste exemplaar? Wij maakten alvast een selectie: dit zijn de zeven leukste kookboeken van het najaar. -
PREMIUM42
Ooit drie sterren, nu nog één: Comme Chez Soi in Brussel moet nog maar eens ster afgeven. “Geschandaliseerd”
-
Livios
Meer opbergruimte nodig? Interieurarchitect Bart Appeltans verklapt 8 oplossingen
Boeken, gezelschapspelletjes, dekentjes, laptops, gsm-laders… Heb jij ook genoeg van rondslingerende spullen in huis? Wie niet veel opbergruimte heeft, moet slim zijn. Bart Appeltans van interieur- en architectenbureau Sfar en bekend als interieurarchitect bij ‘Blind Gekocht’ onthult aan bouwsite Livios acht originele manieren om extra opbergruimte te creëren.