Dr. Dominique Vandijck, adjunct-directeur van het Antigifcentrum, geeft advies over ovenreinigers.
Volledig scherm
PREMIUM
Dr. Dominique Vandijck, adjunct-directeur van het Antigifcentrum, geeft advies over ovenreinigers. © rv

“Zelfs als je maar één druppel hiervan op je huid krijgt, moet je al direct ingrijpen”: deze producten gebruik je beter niet om je oven te reinigen

Heb je de voorbije dagen ook zo genoten van de gevulde kalkoen of het stukje rundsgebraad uit de eigen oven? En ben je daarna ook vergeten om die oven te reinigen? Geen nood: professor dr. Dominique Vandijck, adjunct-directeur van het Antigifcentrum, geeft advies. “We kunnen de ovenreinigers die je in elke supermarkt vindt uiteraard niet verbieden, maar raden wel aan om ze niet in huis te halen. Want er bestaat een veel eenvoudiger middel dat net zo effectief is. En een pak veiliger.”

 1. “Wijn en drank met minstens 10% alcohol kan je levenslang bewaren”: prof voedselveiligheid bekijkt de inhoud van onze voorraadkast
  PREMIUM

  “Wijn en drank met minstens 10% alcohol kan je levenslang bewaren”: prof voedselvei­lig­heid bekijkt de inhoud van onze voorraad­kast

  Om de zoveel tijd lijkt zowat elke voorraadkast te ontploffen. De pasta en de rijst zijn halfleeg, en achteraan staat nog een pak suiker. En wanneer die doos paneermeel precies openging, weet geen mens meer. Wanneer is het tijd voor een grote schoonmaak en moet je dan de hele inhoud vervangen? Professor en expert chemische voedselveiligheid Bruno De Meulenaer weet raad.
 2. Hoe hou je jouw tanden zolang mogelijk mooi? Let op voor deze voedingsmiddelen: “Zelfs spaghettisaus kan zorgen voor verkleuring van je tanden”
  PREMIUM

  Hoe hou je jouw tanden zolang mogelijk mooi? Let op voor deze voedings­mid­de­len: “Zelfs spaghetti­saus kan zorgen voor verkleu­ring van je tanden”

  Als we een gaatje in onze tand hebben, leggen we de schuld al snel bij een teveel aan frisdrank of gesuikerde producten zoals koekjes. “Toch kunnen ook sommige gezonde producten de tanden beschadigen”, vertelt mondhygiëniste Isabelle Mertens. Ze zet op een rijtje wat je al dan niet best kan eten of drinken, gevolgd door advies om beschadigd tandglazuur en gele tanden te vermijden.