Wat eten we vandaag? Eén van deze favoriete ovenschotels van Wim Ballieu: 3 recepten vol comfort en warmte
Easy does it op drukke weekdagen. En wat is er in de herfst heerlijker dan een nostalgische ovenschotel? Chef-kok en foodie Wim Ballieu (39) deelt met ons de lekkerste herfstrecepten uit zijn nieuwste boek ‘Nog meer ovenschotels’. Stevige en lekkere kost, zonder te veel poespas. Hij deelt meteen ook het basisrecept erbij voor een smeuïge aardappelpuree. Is het al etenstijd?
1. Parmigiano
Bereidingstijd: 40 minuten
Ingrediënten voor 4 personen
• 4 aubergines
• 150 g bloem (om te paneren)
• 1 l arachideolie
• 2 blikjes tomatensaus (2 x 400 g)
• 2 bolletjes (500 g) bu elmozzarella
• 90 g geraspte kaas (bv. parmezaan)
• 3 takjes basilicum • grof zout
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 190 °C.
Spoel de aubergines. Snijd ze in de lengte in plakken van 0,5 cm, zodat je flappen krijgt. Kruid de aubergines met grof zout en laat ze 15 minuten staan, zodat ze hun vocht verliezen.
Spoel de aubergines kort af, zodat het zout verdwijnt, en dep ze droog.
Haal beide zijden van de aubergines door de bloem. Frituur de aubergines per plakje in een frituurketel zodat de plakjes volledig ondergedompeld zijn. (De plakjes zullen flink wat olie ‘opzuigen’. Laat ze even uitlekken op keukenpapier.
Leg een bodem tomatensaus met daarbovenop een eerste laag gefrituurde aubergines in een ovenschaal. Snijd de buffelmozzarella in schijfjes van 1 cm. Laat de kaas even uitlekken op een rooster.
Leg een eerste laag buffelmozzarella op de aubergines en bestrooi met geraspte kaas. Herhaal die stappen tot de hele ovenschaal mooi gevuld is. Werk af met de geraspte kaas.
Tip van Wim: je kan de aubergines ook grillen in plaats van ze te frituren. Maar dan kies je voor een klassiekere parmigiano.
2. Spinazieknoedels met champignons en spek
Bereidingtijd: 60 minuten
Oventijd: 10 minuten
Ingrediënten voor 4 personen
• 250 g aardappelpuree (zie basisrecept hieronder) + 2 eierdooiers
• 200 g verse jonge bladspinazie
• 200 g ricotta
• handvol Bicky-uitjes
• 150 g bloem
• 150 g semolina
• 250 g champignons
• 200 g gerookt spek in blokjes
• 1 schaaltje broccolini
• nootmuskaat
• 2 el olijfolie
• peper en zout
• 1-2 el paneermeel (optioneel)
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Maak de puree volgens het basisrecept.
Spoel de spinazie. Gooi hem samen met de ricotta en de Bicky-uitjes in de blender en pureer fijn. In het begin gaat dat wat moeizaam, maar geef het even de tijd en voeg zeker geen vloeistof toe.
Voeg de puree onder het mengsel en bind het geheel met de bloem en de semolina. Als het mengsel te zacht is, kneed er dan 1-2 el paneermeel door. Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Vorm met vochtige handen ongeveer 14 knoedels.
Zet een grote pan met water en een snuifje zout op het vuur. Giet de knoedels in het kokende water en laat ongeveer 12 minuten borrelen op een laag vuur. Daarna neem je de knoedels eruit met een schuimspaan en laat je ze goed uitlekken. Laat de knoedels even rusten.
Halveer de champignons. Verhit 1 el olijfolie in een grote pan. Bak de spekblokjes krokant. Braad de champignons en de broccolini goed aan in dezelfde pan met de rest van de olijfolie.
Stort de groenten in een ovenschaal. Leg de knoedels erop. Schuif de ovenschotel ongeveer 10 minuten in de oven.
Tip van Wim: Je kan de knoedels een extra touch geven door ze te vullen met een blokje diepvriesspinazie à la crème. Duw ze in het midden van de balletjes en boetseer ze mooi dicht. De vloeibare vulling is lekker!
Basisrecept: aardappelpuree
• 40 g boter (of melk, olijfolie, plantaardige zure room, kruidenkaas of parmezaan), of (gezonder) 1 dl groentebouillon
• 1 kg loskokende aardappelen
• 1 eidooier
• nootmuskaat
• zwarte peper
• zout
Zo maak je het
Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water. Giet ze af en laat het restje kookvocht verdampen op een zacht vuur.
Stamp de aardappelen tot puree. Doe er de boter en de dooier in. Roer tot je een smeuïge puree krijgt en breng de bereiding op smaak met versgeraspte nootmuskaat, zwarte peper en wat zout.
Tip van Wim: Ik voeg zelden melk toe aan mijn puree, maar als dat in jouw traditie zit, doen!
3. 5-schotel
Bereidingstijd: 10 minuten
Oventijd: 40 minuten
Ingrediënten voor 4 personen
• 2 grote witte ajuinen
• 450 g gekruid gehakt (varken–rund, varken–kalf of naar keuze)
• olijfolie
• 450 g diepvrieserwtjes
• 1 blik geconcentreerde champignoncrèmesoep (515 ml)
• 1 zak voorgegaarde aardappelschijfjes (600 g) of 8 grote verse aardappelen
• (eventueel, als je een 6-schotel wil maken) 1 bakje verse Parijse champignons en 4 blaadjes verse salie
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Pel de ajuinen en snijd ze in superfijne ringen. (Als je champignons toevoegt, snijd je die in superfijne plakjes.)
Verhit een pan met een klein scheutje olijfolie.
Bak het gehakt rul. Ik gebruik daarvoor vaak een pureestamper in plaats van een vork om het wat vooruit te laten gaan en mooie, ‘rulle’ gehaktkorreltjes te krijgen. Vet intussen een ovenschaal in met keukenrol en wat olijfolie.
Stort het gehakt in de ovenschaal.
Bak de ajuinen aan in dezelfde pan. Je hoeft geen vetstof meer toe te voegen. Voeg eventueel de champignons en de blaadjes salie toe. Doe hetzelfde met de diepvrieserwtjes. Laat ze 2 minuten meebakken en zorg ervoor dat ze lekker krokant blijven.
Stort de groenten over het gehakt.
Giet de geconcentreerde soep uit over de ovenschotel. Check zeker of je wel degelijk geconcentreerde soep gebruikt, voor een goede saustextuur. Ik heb al eens in alle haast een blik met water aangelengde soep gebruikt, en dan is het resultaat vrij teleurstellend. Het verdelen van de soep gaat makkelijker als je ze lichtjes verwarmt.
Schik de voorgegaarde aardappelschijfjes boven op de schotel. Ik neem meestal een borsteltje en bestrijk ze met wat olijfolie. Of je schilt verse aardappe- len, snijdt ze in schijfjes en pocheert ze voor in gezouten water. Like a pro!
Schuif de ovenschotel 40 minuten in de oven.
Tip van Wim: Het recept kreeg ik van mijn Brusselse vriend en producer Robert. Het blijkt een échte klassieker in Nederland. Het blik geconcentreerde soep heb ik behouden uit het recept, het blik erwten heb ik vervangen door diepvrieserwtjes, wat meer kleur geeft.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tweakers
Grote tv voor een klein budget: expert bespreekt vijf modellen onder de 700 euro
Voor de nieuwste oled-tv met een superieure beeldkwaliteit tel je al snel meer dan 1.000 euro neer, zeker als je ook wilt dat hij wat groter uitvalt dan je computerscherm. Lang niet iedereen kan of wil echter zoveel geld uitgeven aan een televisie. Expert Eric van Ballegoie van Technologiesite Tweakers gaat daarom op zoek naar vijf 55"-televisies die minder dan 700 euro kosten. -
TV
STREAMINGTIPS. Fan van ‘The Last of Us’? Met deze zes titels bent u klaar voor de grote zombie-apocalyps
Het tv-jaar heeft z’n schrikwekkende start niet gemist dankzij de populaire tv-adaptatie van ‘The Last of Us’ op Streamz. De HBO-reeks met Pedro Pascal in de hoofdrol schetst een geloofwaardig beeld van hoe schimmels in combinatie met de opwarming van de aarde de mensheid kunnen infecteren en zo een zombie-pandemie kunnen inluiden. De reeks doet de honger naar meer realistische zombiefilms en -reeksen met een apocalyptisch kantje alleen maar toenemen. En met deze zes alternatieven is die week wachten op een nieuwe aflevering van ‘The Last of Us’ zo om(bie). -
Independer
Een nieuwe auto leasen of kopen? Dit is het verschil
Een wagen kopen en goed onderhouden kost behoorlijk wat geld en tijd. Daarom loont het ook als particulier de moeite zowel een offerte te vragen voor een autolening als voor een leasingformule. Maar waarin zit het verschil? Independer.be legt uit. -
-
PREMIUM
Waar eet ‘Radio 2'-presentator Guy De Pré? “Alleen al de champagne van het huis is een omweg waard”
-
Van een broodje 'pulled rabbit’ tot tempura met konijn: 3 recepten om dit gezonde vlees op een frisse manier klaar te maken
De vraag ‘wat eten we vandaag’, passeert in elk gezin weleens tijdens de week. Wat dacht je van een broodje ‘pulled rabbit’ of een tempura met konijn? Van 25 januari tot 1 februari loopt de ‘Week van het konijn’ en voor die gelegenheid zet VLAM het Belgisch konijnenvlees extra in de kijker. Met deze drie recepten tover je eens iets anders op tafel dan de klassieker met pruimen. -
Exclusief: al het smakelijke nieuws van HLN Eten elke week in je mailbox
HLN Eten bundelt alle nieuwtjes uit foodie-land op één pagina. Wil je graag als eerste op de hoogte blijven van al dat lekkers? Schrijf je dan hieronder in voor de nieuwsbrief waarin al het smakelijke nieuws verzameld staat. -
Is kurkuma echt zo’n wondermiddel voor de gezondheid als wordt beweerd? Experts waarschuwen: “Let op met voedingssupplementen”
Nu de winter volop bezig is en daarbij ook het griep-, verkoudheids- en RSV-seizoen duiken weer overal adviezen op om de immuniteit te boosten. Eén populair voedingsmiddel dat naast gember altijd in het lijstje staat: kurkuma. Dit ‘superfood’ en ‘heilig poeder’ zou je immuunsysteem een serieuze boost geven. Maar klopt dat wel? En hoeveel neem je er dan best van? Voedingsexpert Eric De Maerteleire legt uit.