Waarom heeft sommige kaas gaten en andere niet? Kaasaffineur Frederic Van Tricht legt uit
Volledig scherm
Waarom heeft sommige kaas gaten en andere niet? Kaasaffineur Frederic Van Tricht legt uit © Shutterstock / Steven Richardson

Waarom zitten er gaten in kaas?

Het is je ongetwijfeld al opgevallen: sommige kazen hebben gaten en andere niet. “Dat is niet zomaar toeval”, vertelt kaasmeester Frederic Van Tricht. Waarom hebben sommige kazen dan wel gaten en andere niet? En veranderen die gaten iets aan de smaak? De kaasexpert legt uit.

  1. "1 extra portie zuivel verkleint kans op botbreuken en heupletsels op oudere leeftijd": op welke leeftijd eet je best welke hoeveelheid zuivel? En waarom?
    PREMIUM

    "1 extra portie zuivel verkleint kans op botbreuken en heuplet­sels op oudere leeftijd": op welke leeftijd eet je best welke hoeveel­heid zuivel? En waarom?

    Een op de drie vrouwen en tot een op de vijf mannen ouder dan vijftig krijgt vroeg of laat een fractuur als gevolg van osteoporose of botontkalking. “Uit nieuw wetenschappelijk onderzoek blijkt dat één extra portie zuivel bij ouderen kan leiden tot 33 procent minder botbreuken”, vertelt voedingsdeskundige Inge Coene. Wat verstaan we onder één portie zuivel? En hoeveel porties consumeer je best per leeftijd om het risico te beperken?