Waarom moet je van een kop koffie meteen naar het toilet?
Zorgt jouw tas ochtendkoffie er standaard voor dat je niet alleen in je hoofd in beweging geraakt, maar dat je ook letterlijk richting het toilet moet spurten? Dan is dat minder raar dan je denkt. De populaire drank stuurt ons écht sneller naar het toilet. We vroegen aan gastro-enteroloog Diederik Dooremont (AZ Sint-Elisabeth Zottegem) hoe dit precies komt en of dat betekent dat we minder koffie moeten drinken of niet.
“Uit verschillende studies, waarbij gewone koffie, decafeïne koffie, water en een vezelrijke maaltijd met elkaar worden vergeleken, blijkt effectief dat koffie onze voedselvertering stimuleert”, steekt dr. Dooremont meteen van wal. “Bij decafeïne neemt de darmbeweeglijkheid met 23 procent toe in vergelijking met water. Bij gewone koffie bedraagt dit percentage zelfs 60 procent. Meer zelfs, het zwarte goud stimuleert naast de beweeglijkheid van de dikke darm of ‘het colon’ ook de aanmaak van maagzuur, gal en pancreasenzymes.”
Espresso vs. filterkoffie
Koffie doet ons wetenschappelijk gezien dus écht naar het toilet spurten, maar wat kan die lichamelijke reactie verklaren? “Dat is nog niet helemaal uitgeklaard,” verduidelijkt de expert. “De samenstelling van koffie is erg afhankelijk van de branding van de koffieboon, waarbij er stoffen zoals chlorogeen- en cafeïnezuur ontstaan. Die stoffen activeren onder andere de gladde spiercellen van de darmwand.”
Cafeïne stimuleert de spierlagen tussen de dikke darm, waardoor die meer samentrekken.
Ook de manier waarop we koffie maken is van belang voor de mate waarin je richting het toilet geduwd wordt. Denk hierbij vooral aan het verschil tussen een espresso en een filterkoffie: de boon wordt fijner gemalen bij espresso dan bij filterkoffie. Wat we wel al zeker weten is dat - ongeacht de maling van de boon - cafeïne een stimulerend effect uitoefent op de plexus, het netwerk van zenuwen dat zich tussen de twee grote spierlagen van onze dikke darm bevindt. Doordat die zenuwcellen calcium afscheiden, trekken de gladde spiervezels samen. De invloed van cafeïne daarop? Meer contracties of spiersamentrekkingen.”
Overgelukkige darmen
Cafeïne blijkt daarnaast niet de enige stof met laxerende invloed in koffie te zijn. “Ons dagelijks bakje troost bevat heel wat oplosbare vezels die de ideale voedingsbodem zijn voor onze darmflora. Een toename aan die vezels resulteert in meer goede bacteriën in de darmen en bijgevolg ook in een vlottere stoelgang.” Verder vindt er een belangrijke wisselwerking plaats tussen ons maag-darmstelsel en onze hersenen. Ook hier spelen de aanwezige stoffen in koffie een grote rol. “Een aminozuur zoals tryptofaan wordt bijvoorbeeld omgezet naar serotine. Deze neurotransmitter of dit gelukshormoon wordt onder andere in de darmen aangemaakt. Tryptofaan zorgt voor een grotere aanmaak van serotonine in de darmen, wat vervolgens mee voor die knijpende beweging ter hoogte van de darm zorgt.”
Beter geen koffie voor de darmen?
Moeten we dat kopje koffie dan laten staan? “Niet iedereen reageert hetzelfde op koffie”, stelt de maag-darmspecialist gerust. “Onze darmflora verschilt immers van elkaar en sommige lichamen breken de ingrediënten in koffie anders af of hebben gewoon minder gevoelige darmen. In het algemeen raden we patiënten die kampen met diarree of een prikkelbare darm wel af om koffie te drinken.”
Mensen met diarree of een prikkelbare darm raden we af om koffie te drinken.
Als je darmen ‘normaal’ functioneren, hoef je niet meteen op zoek te gaan naar een vervanger voor je favoriete brouwsel. “Koffie had vroeger een slechte reputatie als toxisch product dat een hoge bloeddruk en zelfs kanker zou veroorzaken”, vervolgt Dr. Dooremont. “Niets is minder waar. Op dit moment weten we al dat gematigde koffiedrinkers dankzij drie tot vier tassen per dag zelfs langer leven. En dankzij de ontstekingsremmende en antioxidante stoffen in koffie loop je ook nog eens minder risico op hart- en vaatziektes, dementie, Parkinson, bepaalde kankers en leveraandoeningen.” Geniet dus maar zonder zorgen van je bakje troost. Zélfs als het je richting de toiletpot duwt.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Hoe krijg je houten lepels uit de keuken snel proper? Bio-ingenieur waarschuwt voor TikTok-hack
Een houten lepel proper krijgen als je ermee door tomatensaus of kurkuma hebt geroerd: niet zo evident. Op sociale media circuleren video’s met een snel en efficiënt schoonmaaktrucje, maar is deze keukenhack écht een goed idee of niet? En het doet nog een andere vraag onstaan: hoe hygiënisch zijn die houten lepels eigenlijk als je ze zo moeilijk proper krijgt? Bio-ingenieur Bruno De Meulenaer (UGent) legt uit hoe je het best (niet) aanpakt. -
Vergeet de minitas: XL-totebags zijn deze lente de grootste trend
Berg die minitassen voorgoed op en laat je innerlijke Mary Poppins stralen met een praktische én stijlvolle XL-tas. De big shopper maakt dit voorjaar eindelijk haar grote comeback. -
PREMIUM
Tips van de chef: zo maak je de lekkerste croque-monsieur volgens Jelle Beeckman. “Gebruik nooit parmaham, die verliest smaak als die warm wordt”
Een klassieker zoals de croque-monsieur smaakt altijd, uit het vuistje als snelle lunch of met gezelschap van een salade en saus als volwaardige maaltijd. “Investeer in een smeuïge binnenkant en krokante buitenkant", vertelt chef Jelle Beeckman. “Dat is moeilijker dan het lijkt.” Want waarom wordt het brood soms zompig? En hoe krijg je een echt smeuïge korst kaas? De HLN-chef gidst je in zes stappen naar de ultiéme croque, deelt de vijf grootste croquezondes én een recept. -
-
Mijnenergie
Wat is het sluimerverbruik van een televisie? En een adapter die nodeloos insteekt? Energieadvies voor jouw woonkamer
Veel gezinnen brengen thuis een groot deel van hun tijd door in de woonkamer. Het is dé plek bij uitstek om gasten te ontvangen en ’s avonds televisie te kijken, te lezen, ... Kortom: te ontspannen. Maar hoe kan je energie besparen in de woonkamer zonder in te leveren op comfort? Mijnenergie.be zet enkele besparingstips op een rijtje. -
Tweakers
Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”
De bedenkers van de laptop hadden destijds een helder doel: computers makkelijk overal mee naartoe nemen. In bepaalde omstandigheden wil je zo’n ding dan ook gebruiken op plaatsen waar niet meteen een stopcontact in de buurt is. En dat liefst zo lang mogelijk. Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers tipt daarom, binnen drie prijsklassen, de laptops met een langgerekt batterijleven. -
PREMIUM
Zo koken Kathleen (38) en Georges (39) met een beperkt eetbudget: “Deze truc bespaart ons moeite, tijd én geld”
Kathleen (38) en Georges (39) hebben twee kinderen Lloyd (6) en Hope (3) en winkelen zeer bewust in de supermarkt, gericht op promoties. “Ook restaurants beperken we tot maximaal een keer maand”, verklappen ze. In het weekmenu houden ze rekening met wat de kinderen graag lusten én met de favoriete Afrikaanse gerechten van Georges. Hoe besparen zij op hun eetbudget terwijl ze ook rekening houden met ieders eetvoorkeuren? -
PREMIUM
15 procent van de Belgen heeft ooit last van nierstenen: hoe kan je ze vermijden? “Veel water drinken en minder zout eten is niet genoeg”
Vandaag, op 9 maart, is het Wereld Nieren Dag. Niet onbelangrijk, want steeds meer patiënten belanden met nierstenen in het ziekenhuis tegenover vroeger. “15 tot 17 procent van de Belgen heeft er last van, en dat cijfer gaat in stijgende lijn”, vertelt nefroloog An Deman. “Nochtans kan 75 procent van de nierstenen vermeden worden via voeding”, vult uroloog Anthony Van Baelen aan. Is zout echt de grote boosdoener? En wat kan je best (niet) eten om het te voorkomen?