Waarom doet een kop koffie ons naar het toilet spurten?
Volledig scherm
Waarom doet een kop koffie ons naar het toilet spurten? © Getty Images

Waarom moet je van een kop koffie meteen naar het toilet?

Zorgt jouw tas ochtendkoffie er standaard voor dat je niet alleen in je hoofd in beweging geraakt, maar dat je ook letterlijk richting het toilet moet spurten? Dan is dat minder raar dan je denkt. De populaire drank stuurt ons écht sneller naar het toilet. We vroegen aan gastro-enteroloog Diederik Dooremont (AZ Sint-Elisabeth Zottegem) hoe dit precies komt en of dat betekent dat we minder koffie moeten drinken of niet.

 1. Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”
  Tweakers

  Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”

  De bedenkers van de laptop hadden destijds een helder doel: computers makkelijk overal mee naartoe nemen. In bepaalde omstandigheden wil je zo’n ding dan ook gebruiken op plaatsen waar niet meteen een stopcontact in de buurt is. En dat liefst zo lang mogelijk. Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers tipt daarom, binnen drie prijsklassen, de laptops met een langgerekt batterijleven.
 2. Zo koken Kathleen (38) en Georges (39) met een beperkt eetbudget: “Deze truc bespaart ons moeite, tijd én geld”
  PREMIUM

  Zo koken Kathleen (38) en Georges (39) met een beperkt eetbudget: “Deze truc bespaart ons moeite, tijd én geld”

  Kathleen (38) en Georges (39) hebben twee kinderen Lloyd (6) en Hope (3) en winkelen zeer bewust in de supermarkt, gericht op promoties. “Ook restaurants beperken we tot maximaal een keer maand”, verklappen ze. In het weekmenu houden ze rekening met wat de kinderen graag lusten én met de favoriete Afrikaanse gerechten van Georges. Hoe besparen zij op hun eetbudget terwijl ze ook rekening houden met ieders eetvoorkeuren?
 3. 15 procent van de Belgen heeft ooit last van nierstenen: hoe kan je ze vermijden? “Veel water drinken en minder zout eten is niet genoeg”
  PREMIUM

  15 procent van de Belgen heeft ooit last van nierstenen: hoe kan je ze vermijden? “Veel water drinken en minder zout eten is niet genoeg”

  Vandaag, op 9 maart, is het Wereld Nieren Dag. Niet onbelangrijk, want steeds meer patiënten belanden met nierstenen in het ziekenhuis tegenover vroeger. “15 tot 17 procent van de Belgen heeft er last van, en dat cijfer gaat in stijgende lijn”, vertelt nefroloog An Deman. “Nochtans kan 75 procent van de nierstenen vermeden worden via voeding”, vult uroloog Anthony Van Baelen aan. Is zout echt de grote boosdoener? En wat kan je best (niet) eten om het te voorkomen?