Waarom je een hete pan best niet meteen met koud water afspoelt
Na het koken meteen een laagje koud water in de hete pan zetten om de voedselresten sneller los te maken: het is een trucje dat we allemaal toepassen in de keuken. Veel handiger dan met een mes over de bodem van de pan schrapen, maar is die dagelijkse gewoonte ook nuttig? En hoe krijgen we onze pannen in het algemeen het makkelijkst proper zonder ze te beschadigen?
Door je pan meteen onder de koude kraan te zetten na het koken, hoop je waarschijnlijk jezelf tijd en schrobwerk te besparen achteraf. Alleen ondermijn je zo de kwaliteit van je pan zonder dat je het doorhebt. Meer zelfs: je hete pan na het koken van een laagje koud water voorzien om vastgekoekte etensresten los te weken, is één van de meest voorkomende fouten bij hobbykoks. Door het plotse temperatuurverschil tussen de hitte van de pan en de koude van het water treedt er namelijk een thermische schok op, waardoor je pan kan barsten of kan kromtrekken.
Een pan met een aangetaste bodem valt niet meer gelijkmatig te verwarmen, waardoor een geslaagde maaltijd op tafel toveren een mission impossible is.
Het gevolg van die schok? De bodem van de pan wordt ongelijkmatig, waardoor ze wankelt en bijna op je kookvuur danst wanneer je ze daarna wil gebruiken. Zeker op een inductieplaat wordt koken zo haast onmogelijk. Bovendien valt een pan met een aangetaste bodem niet meer gelijkmatig te verwarmen, waardoor een geslaagde maaltijd op tafel toveren een mission impossible is. En opgelet: die structuurverandering van je pan is niet eens altijd zichtbaar voor het blote oog.
Een pan schoonmaken: hoe begin je er dan het best aan?
Wie een pan wil schoonmaken, is beter lui dan moe. Je gebruikt best wat spierkracht tijdens het schrobben in plaats van voor de snelle en makkelijke aanpak van het bodempje water te gaan. De oplossing laat zichzelf dus al raden: laat je pan eerst afkoelen voor je ze begint af te wassen of voor je een laagje water in laat stromen. Zo vermijd je die gevreesde koudeschok en alle gevolgen van dien. Is de bodem van je pan zodanig aangekoekt dat je het spoelen echt niet kan laten? Gebruik dan lauw of warm water om lastige etensrestjes alvast wat los te weken, die temperatuur beschadigt de structuur van je pan niet. En voor wie denkt dat het werk na het schrobben gedaan is: een pan was je altijd beter met de hand af dan in de afwasmachine. Reinigingsmiddelen voor de vaatwasser zijn meestal agressiever dan klassiek afwasmiddel.
Zo verwijder je aangekookte etensresten succesvol uit verschillende soorten pannen
Een pan uit roestvrij staal
Laat je pan eerst afkoelen tot kamertemperatuur. Kleven er hardnekkige etensresten aan de bodem? Week je pan dan eerst een paar minuten in lauw zeepwater. Om de laatste restanten weg te schrapen kan je eventueel nog een houten lepel of een mengsel van zuiveringszout en water gebruiken. Maak de pan daarna schoon zoals je anders doet.
Een pan met antiaanbaklaag
Antikleefpannen zijn doorgaans het makkelijkst schoon te maken. Logisch, want van aangekoekte voedingsresten is met een kwalitatieve antiaanbaklaag geen sprake. Laat je pan afkoelen tot kamertemperatuur en reinig ze dan met zeepsop. Gebruik altijd een zachte spons om krassen in de antikleeflaag te vermijden. Stop ook je antiaanbakpan het liefst niet in de vaatwasser. Zo bescherm je de speciale antikleeflaag en blijft de functie van je pan intact. Merk je na verloop van tijd aanslag op de bodem op? Laat dan een beetje azijn in de pan koken, dat kan de schade wat tegengaan.
Voor hardnekkige voedselrestanten doet een beetje zout als schuurmiddel wonderen. Spoel na met warm water en een zachte spons.
Een gietijzeren pan
Gietijzer is een poreus materiaal, wat betekent dat een pan uit dit materiaal vocht kan opnemen en uiteindelijk daardoor kan beginnen roesten. Een gietijzeren pan langdurig in water weken is dus geen goed idee. Om eventuele vastgekoekte etensresten los te maken, kan je wel enkele kopjes water in de pan gieten en even laten doorkoken. Voor hardnekkige voedselrestanten doet een beetje zout als schuurmiddel wonderen. Spoel na met warm water en een zachte spons. En nog een laatste tip: smeer de pan regelmatig in met wat natuurlijke olie. Zo geef je roestvorming helemaal geen kans.
Komt dit advies te laat en kan je pan niet gered worden? Deze pannen uit HLN Shop koop je nu met korting.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Shop
"Ga niet te vroeg naar bed en eet geen chocolade": vijf tips van de slaapspecialist voor een betere nachtrust
Lig jij wel eens te woelen in bed en/of heb je het moeilijk er ‘s ochtends uit te komen? Slaapproblemen kunnen op termijn zwaar doorwegen op je gemoed en gezondheid. Word je geplaagd door een ontregelde nachtrust, schiet psycholoog en slaapspecialist Annelies Smolders te hulp. Met haar groepspraktijk Huis Midori reikt de ervaringsdeskundige slaapexpertise en therapie op maat aan, en dat doet ze nu ook online met de masterclass ‘Beter Slapen’. HLN Shop kreeg alvast vijf helpende tips. -
PREMIUM
“Leg niet je hele rooster vol, dat werkt niet”: topchef Luc Bellings legt uit hoe je het perfecte stuk vlees kiest en grilt op de barbecue
-
PREMIUM
Waar eet...minister Zuhal Demir? “Als je deze huisgemaakte limoncello hebt geproefd, kan je waardig sterven”
-
-
PREMIUM
GETEST. Webshop Pieter Pot levert voeding aan huis in glazen potten. Minder verpakking, maar is het ook goedkoper?
Al meer dan 8000 Vlamingen probeerden de nieuwe webshop Pieter Pot uit voor hun boodschappen en in Nederland zijn zelfs al 80 000 mensen fan. De online winkel levert droge voeding aan huis in glazen potten die je bij je volgende bestelling weer meegeeft. Zeer milieuvriendelijk, maar is het ook lekker, goedkoop en praktisch? Wij deden de test. “Je kan je bestelling op eender welk moment laten leveren, zelfs ‘s avonds.” -
PREMIUM
De kruidenplukker van sterrenchefs bouwt nu groentetorens: “Zo spaar je 95 procent water uit”
-
Mijntelco
Orange verhoogt prijzen vanaf 1 juni: hier ben je goedkoper af
Vanaf 1 juni verhoogt Orange een aantal van zijn prijzen. Reden daarvoor het ongeziene niveau van inflatie. Vooral minder gebruikte diensten, zoals MMS en internationaal bellen, komen bij Orange in het vizier. Roaming wordt zelfs dubbel zo duur. Daartegenover staat wel een verhoging van de datavolumes. Mijntelco.be bezorgt een overzicht. -
Dé oplossing voor geknoei met wraps? Studenten ontwikkelen eetbare tape
Wie al eens een wrap eet als lunch of diner, herkent het zeker: het gesukkel wanneer je zorgvuldig belegde wrap helemaal uit elkaar valt, juist op het moment dat je er een hap van wil nemen. Studenten van de Johns Hopkins-universiteit ontwikkelden een eetbare tape om dat probleem de wereld uit te helpen.