“Voor amper 6 euro kook je elke avond iets lekkers”: 5 budgetrecepten van Sandra Bekkari
De vraag ‘wat eten we vandaag’ is ongetwijfeld de meest gestelde vraag in elk huishouden. Geen zin om daar volgende week weer je hoofd over te breken? Dan snelt gezonde ‘fast food’-schrijfster Sandra Bekkari ter hulp met een weekmenu van 5 recepten die niet alleen gezond maar ook nog eens goedkoop zijn. Budgetkoken was nog nooit zo leuk én makkelijk.
Rolletjes van Chinese kool met gehakt en tomatensaus - € 4 p.p.
Sandra Bekkari: “Een gerecht met gehakt is meestal eentje waar je zeker bij kinderen mee kunt scoren. Wat je moet onthouden wanneer je gehakt koopt in de winkel: je hoeft er geen grote hoeveelheid in je gerecht van te verwerken om de volle smaak te krijgen. Een beetje gehakt is meer dan genoeg. Ik kies hier meestal voor een kleinere portie van het iets duurdere kalfsgehakt, omdat dit minder verzadigde vetten bevat. Al is gemengd gehakt af en toe natuurlijk ook geen probleem, zolang de basis van je gerecht maar uit groenten bestaat.”
Tip: Je kan ook een vegetarische variant maken door het gehakt te vervangen door een mengeling van gestoofde groenten.
Ingrediënten
• 1 teentje knoflook
• 1 ui
• 2 wortelen
• 2 el olijfolie
• peper en zout
• 1 kl Provençaalse kruiden
• 500 g tomatenblokjes uit blik
• 800 g kalfsgehakt
• 2 tl spaghettikruiden
• 8 bladeren van Chinese kool
• enkele stengels verse bladpeterselie
Zo maak je het
1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
2. Voor de tomatensaus pel je eerst de knoflook en de ui. Snipper ze fijn. Maak daarna de wortelen schoon en snijd in blokjes.
3. Stoof de knoflook, de ui en de wortelblokjes aan in een pan met wat olijfolie. Kruid met peper, zout en Provençaalse kruiden, en laat even stoven. Doe er vervolgens de tomatenblokjes bij en laat stoven tot de wortelblokjes mooi gaar zijn.
4. Kruid het gehakt met peper, zout en spaghettikruiden.
5. Neem een blad van Chinese kool en leg er wat van het gehaktmengsel op. Rol dicht en maak eventueel vast met een houten prikker. Herhaal dit voor alle rolletjes.
6. Doe de tomatensaus in een ovenschaal en schik er de koolrolletjes op. Gaar ze zo’n 50 tot 60 minuten in de oven.
7. Hak de bladpeterselie fijn en strooi over de koolrolletjes. Serveer onmiddellijk.
Knolselderpuree met erwtjes, kervel en wijting - € 6 p.p.
“We kopen vaak ingrediënten op automatische piloot omdat we ze al kennen. Maar misschien bestaat er wel een budgetvriendelijker alternatief? Kabeljauw kun je bijvoorbeeld inruilen voor wijting, zoals ik in dit recept deed. Wijting is een lekker, maar vooral ook voelbaar goedkoper visje. Het enige nadeel? Wijting heeft vrij veel graten. Vraag dus je visboer om wijtingfilets om het jezelf makkelijker te maken.”
Tip: kook de knolselder en de aardappel gaar in water met een scheut melk. Zo krijg je een mooie witte puree.
Ingrediënten
• 1 knolselder
• 250 g aardappelen
• 150 g diepvrieserwtjes
• peper en zout
• snuifje nootmuskaat
• 4 wijtingfilets
• 5 el olijfolie
• enkele takjes verse kervel
Zo maak je het
1. Schil de knolselder en de aardappelen. Snijd beiden in stukken. Kook ze beetgaar in gezouten water.
2. Blancheer de erwtjes in gezouten water.
3. Stamp een mooie puree van de aardappel en de knolselder. Kruid bij met peper, zout en nootmuskaat. Meng er de erwtjes onder en hou warm.
4. Kruid de wijtingfilets met peper en zout en bak ze aan in een pan met olijfolie.
5. Schep de knolselderpuree op de borden, schik er de wijtingfilets naast en bedruppel met wat olijfolie. Werk af met wat verse kervel.
Stoofpotje met pastinaak, pompoen en kikkererwten - € 4 p.p.
“De groenten op je bord zijn meestal niet zo duur. Wat je winkelrekening dan zo duur maakt? Vis en vlees. Zeker wanneer je deze in grote hoeveelheden serveert. Eet je één of meer dagen per week veggie, dan bespaar je dus al veel op je winkelbudget. Daarnaast draag je zo ook mee zorg voor onze planeet. Let hier wel bij op: ook vegetarische vleesvervangers zijn meestal duur. En vergis je niet, want veggie is geen synoniem voor gezond. Wanneer ik een vegetarisch gerecht kook, gebruik ik het liefst peulvruchten. Dat zijn belangrijke eiwitbronnen, ze zijn rijk aan vezels, gunstig voor het hart- en bloedvaten, en ze bevatten heel wat B-vitamines en mineralen.”
Tip: Eet je geen vlees? Dan is tofu zeker een goede vleesvervanger. Probeer zeker eens tofoegehakt, het is erg toegankelijk en smaakt lekker.
Ingrediënten
• 1 grote pastinaak
• 1 rammenas
• 1 kleine butternutpompoen
• 1 ui
• 1 teentje knoflook
• 2 el olijfolie
• peper en zout
• 2 el ras el hanout
• 1 kl komijnpoeder
• enkele takjes verse tijm en salie
• 500 ml groentebouillon
• 200 g kikkererwten uit blik
• enkele stengels verse bladpeterselie
Zo maak je het
1. Schil de pastinaak, de rammenas en de pompoen. Verwijder de pompoenpitten en snijd de pastinaak, rammenas en pompoen in blokjes.
2. Pel de ui en de knoflook, en snipper fijn. Stoof aan in een stoofpot met olijfolie. Voeg er de blokjes pompoen, rammenas en pastinaak aan toe. Kruid met peper, zout, ras el hanout en het komijnpoeder, voeg er de salie en de tijm aan toe. Roer alles mooi om en laat even stoven.
3. Blus met de groentebouillon en laat nog zo’n 25 minuten garen. Laat de kikkererwten uitlekken en voeg ze toe. 4. Roer even om. Hak de bladpeterselie fijn en werk het stoofpotje af met de bladpeterselie.
Pasta met kipfilet, witloof en curry - € 5 p.p.
“Groenten zijn goedkoper wanneer ze in het seizoen zijn. En dan zijn ze uiteraard ook op hun lekkerst. Hou je een beetje rekening met de seizoenskalender, dan win je dus twee keer. Momenteel scoor je bijvoorbeeld wintergroenten zoals witloof, knolselder, spruiten, boerenkool, rodekool, pastinaak, prei en winterwortelen. In de fruitafdeling doe je dan weer heerlijke zaakjes met appels, peren en mandarijnen.”
Ingrediënten
• 8 kippenhaasjes
• peper en zout
• 1 el currypoeder
• 2 el olijfolie
• 4 stronkjes witloof
• 2 el boter
• 240 g volkorenpasta
• 250 ml haverdrink
• 2 el grana padano
• 50 g veldsla
• enkele stengels verse bladpeterselie
Zo maak je het
1. Kruid de kippenhaasjes met peper, zout en een snuifje currypoeder. Bak ze mooi goudbruin in een pan met olijfolie.
2. Halveer het witloof. Kruid bij met peper en zout en bak het mooi goudbruin in een pan met wat boter.
3. Kook de pasta beetgaar in gezouten water. Giet de pasta af maar bewaar een kopje van het kookvocht. Meng de haverdrink, het currypoeder en de grana padano onder de pasta. Meng er het kookvocht onder. Kruid eventueel bij met peper en zout.
4. Schik de pasta in de borden, leg er de kippenhaasjes, het witloof en de veldsla bij. Hak de bladpeterselie fijn en strooi over de borden.
Ovenschaaltjes met boerenkool, paddenstoelen en ei - € 3 p.p.
“Eieren zijn lekker en ook nog eens fijn voor je weekbudget. Met vitamine A, B12, foliumzuur, vitamine D en veel kwalitatieve eiwitten is een ei een heel waardevol en toch best goedkoop voedingsmiddel. Extra budgettip: verwerk je restjes groenten van de vorige dag mee in een omelet, dan heb je meteen een snelle (thuiswerk)lunch klaar.”
Tip: champignons zijn meestal goedkoper dan bospaddenstoelen, al vind je die laatste tijdens het seizoen ook voor een fijne prijs.
Ingrediënten
• 4 grote boerenkoolbladeren
• 1 teentje knoflook
• 200 g champignons of bospaddenstoelen
• 2 el olijfolie
• peper en zout
• snuifje za’atar
• 4 eitjes
• eventueel: volkorenbrood
Zo maak je het
1. Spoel de groene kool en snijd in stukken. Pel de knoflook en snipper fijn. Stoof de knoflook samen met de groene kool en de paddenstoelen aan in wat olijfolie. Kruid met peper, zout en za’atar.
2. Verwarm de oven voor op 180 °C. Doe de groentemengeling in 4 vuurvaste ovenschaaltjes. Maak een kuiltje in het midden en breek er een eitje in. Zet de schaaltjes zo’n 10 minuten in de oven.
3. Haal de ovenschaaltjes uit de oven en serveer onmiddellijk met eventueel wat volkorenbrood erbij.
Ben je op zoek naar meer inspiratie voor gezonde en budgetvriendelijke gerechten? Fast Food 3 van Sandra Bekkari is nu te koop in HLN Shop.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
“Het is geen goed idee om elke dag een avocado te eten”: voedingsexpert doorprikt zeven feiten en fabels over superfoods
Met het oog op de zomer zijn er veel mensen die plots gezonder willen eten om zich beter in hun vel te voelen, en daar komen vaak de zogenaamde ‘superfoods’ bij kijken. Matcha, açaibessen, vette vis of spelt staan erom gekend mooie beloftes in te houden voor onze gezondheid. “Zelfs élke dag een avocado eten, is geen goed idee”, vertelt voedingsexpert Eric De Maerteleire. Hij scheidt met een kritische blik zeven feiten van fabels over superfoods. -
PREMIUM
"Gebruik een aardappel of citroen": twee experts leggen uit hoe je je barbecue weer schoonmaakt na zijn winterslaap
Is jouw barbecue klaar voor de eerste worstjes van de lente, maar heb je geen idee hoe je hem weer in orde brengt nadat hij zo lang stilstond? Schoonmaakexpert Liesbeth Verboven en grillmaster Peter De Clercq delen hun beste advies. Want hoe krijg je hem nu het makkelijkst weer schoon en mag je je houtskool van vorig jaar nog gebruiken? “Gebruik nooit agressieve, chemische producten.” -
Livios
Grotere regenwaterputten in opmars: “Ga meteen voor een put van 10.000 liter”
De klimaatverandering is een realiteit. Zowel periodes van droogte als intense neerslag komen steeds vaker voor. Maart en april waren kurkdroge maanden, waardoor heel wat regenwaterputten in Vlaanderen vandaag leeg zijn. Nu al. Moeten we investeren in grotere regenwaterputten? Bouwsite Livios gaat het na. -
-
Ninashop.be
De eeuwige topper: met deze cognac handtassen ben je altijd stijlvol
Op zoek naar een nieuwe lievelingstas? Een cognackleurig exemplaar weet ieder fashionistahart te bekoren. Met deze 3 tips van Ninashop.be maak je gegarandeerd de juiste keuze. -
Michelinsterren 2022
EXCLUSIEF. Kijk mee in de keuken van 6 bekende Belgische sterrenchefs: hoe gaat het er achter de schermen aan toe?
Maandag 23 mei vindt het jaarlijkse hoogtepunt van de gastronomie plaats: de Michelingids deelt (nieuwe) sterren uit. Dat een ster een grote bekroning op hard werk is, weet iedereen, maar wat gebeurt er achter de schermen? En wat verandert er als je er een in de wacht sleept? HLN Eten geeft een exclusieve inkijk in de keuken van Viki Geunes (***), Michaël Vrijmoed (**), Bart Desmidt (**), Marcelo Ballardin (*), Dominique Tondeurs (*) en Hendrik Dierendonck & Timon Michiels (*). -
Spaargids.be
1.200 euro extra pensioen per maand: hoe krijg je dat bij elkaar?
1.200 euro. Die extra som acht de Belg nodig naast het wettelijk pensioen, wil hij of zij goed voorbereid de pensioenjaren aanvatten. Pas dan is comfortabel blijven leven mogelijk en komt de huidige levensstandaard niet in gevaar. Maar hoe spaar je dat vermogen bijeen? Pensioensparen en beleggen vormen het antwoord. Spaargids.be zet uiteen hoe je dat slim aanpakt. -
PREMIUMVoor jou getest
Onze huissommelier beoordeelt 15 schuimwijnen onder de 15 euro en deelt zelfs een 9/10 uit: “Een betaalbaar alternatief voor champagne”