Voedingsexperts waarschuwen voor TikTok-foodhack om avocado’s langer te bewaren: “Meer kans op salmonella of listeria”
Niets zo vervelend als een onrijpe of een té rijpe avocado wanneer je er eentje nodig hebt. In een TikTok-video die viraal gaat, beweert een Amerikaanse vrouw dat ze het fruit tot een maand lang goed kan houden door het in water in de koelkast te steken. Experten in voedselveiligheid Johan Claes (KU Leuven) en Ann Schenk kijken kritisch naar de populaire foodhack. “Een avocado moet je sowieso niet in de koelkast bewaren”. Ze lichten toe waarom je de truc zelf best niet toepast.
De fameuze TikTok-hack om de levensduur van je avocado te verlengen, is inmiddels al meer dan 6 miljoen keer bekeken. Een vrouw toont erin hoe ze haar avocado’s - in de schil en ongeopend - meerdere weken in de koelkast in water bewaart. Daarna kan ze zonder problemen de avocado nog opeten. Geen grijze plekken of te wak vruchtvlees te bespeuren: zowel het vruchtvlees als de pit zien er nog prima uit. Handig, maar is dat zonder enig gevaar voor je gezondheid?
Een avocado in water in de koelkast bewaren: goed idee of niet?
“Ik zie weinig redenen om een volledige avocado in water te bewaren”, vertelt Johan Claes, professor Voedselveiligheid erover. “De droge schil zorgt er immers al voor dat het fruit langer houdbaar is. Als je de schil nat gaat maken door je avocado’s in water te leggen, geef je micro-organismen de kans om zich te ontwikkelen. Daardoor ontstaat zelfs de kans op salmonella of listeria. Iets wat je liever wil vermijden.” Een listeriabesmetting is niet bepaald een pretje. Mogelijke symptomen zijn misselijkheid, buikkrampen, diarree of constipatie, hoofdpijn en blijvende koorts.
Let op dat er op de natte schil geen micro-organismen ontstaan, anders vergroot je de kans op salmonella of listeria
Het is dus geen goed idee om een avocado volledig in water te bewaren. En wat met gesneden avocadostukjes, is het daarbij geen probleem? “Bij een gesneden avocado is het vruchtvlees al in contact gekomen met de lucht, en kan de kleur daardoor veranderen”, vervolgt Claes. “Je kan dat kleurveranderingsproces stoppen door zuurstof weg te halen. Dat kan door de stukjes bijvoorbeeld af te dekken met huishoudfolie. Als je ze dan in de koelkast bewaart, kan je wel degelijk één of twee dagen ‘winnen’. Door de gesneden avocado in water te bewaren, sluit je ook zuurstof uit, maar dan krijg je extra microbiologische problemen zoals extra bacteriën. Het zijn voor mij zeker geen methodes die de houdbaarheid van je fruit op een gezonde manier met een maand verlengen.”
Hoe bewaar je avocado’s het best?
Wat is dan wél een goede manier om een avocado zo lang mogelijk rijp te houden? “Je bewaart een avocado bij voorkeur op een koele plaats, bijvoorbeeld in een berging”, zegt expert Ann Schenk van het Vlaams Centrum voor Bewaring van Tuinbouwproducten (vcbt). “Avocado’s in de koelkast bewaren, is dan weer geen goed idee. Dan lopen ze koudeschade op. Die schade kan zich op verschillende manieren uiten. Je avocado zal donkerder kleuren rond de pit en sneller zachter of rot worden. Net wat je wil vermijden.”
Bewaar avocado’s liever niet in de koelkast, anders lopen ze koudeschade op, waardoor ze net sneller zachter of rot worden.
En het omgekeerde: hoe krijg je ze sneller rijp? Daar heeft Schenk de gouden tip voor. “Stop het fruit in een papieren zakje met een rijpe appel of banaan. Die geven het natuurlijke gas ethyleen af. Dat is een natuurlijk hormoon, dat ervoor zal zorgen dat je avocado op een korte tijd rijp zal worden.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Van een magische oase tot een tropische jungle: dit zijn de 10 meest Instagramproof eetadresjes in Vlaanderen
Hoewel de smaak en de kwaliteit van het eten in een restaurant altijd voorop staan, wil het oog soms ook wat. Van een tropische jungle als decor en een panoramisch uitzicht over de Kempen tot een volledig roze interieur en gedurfde spiegelwanden: dit zijn onze 10 favoriete restaurants met een Instagrammable interieur én lekker eten om van te smullen. Camera? Shot? Action! -
Klopt het dat je sneller verbrandt wanneer je alcohol in de zon drinkt?
Zomerse temperaturen, dat betekent tijd voor een barbecue, een frigobox met frisse pintjes voor in het park of gewoon een wijntje op een terras. Of is dat niet zo’n goed idee? Je hoort regelmatig dat je sneller verbrandt wanneer je alcohol drinkt in de zon, maar klopt dat wel? Onze HLN-wetenschapsjournalist Martijn Peters zoekt het voor ons uit. -
Spaargids.be
Ziekenfonds betaalt tot 120 euro terug voor het kamp van je kind: is een extra verzekering aangewezen?
De zomervakantie staat voor de deur. Dat betekent meteen ook weer dat vele duizenden kinderen op kamp trekken. Van avontuurlijke kampen met de jeugdbeweging, over sportvakanties, tot speelpleinwerking: aan mogelijkheden geen gebrek. Ondanks de grote toewijding van de monitoren valt een ongevalletje nooit uit te sluiten. Is je kind in dat geval voldoende verzekerd? Spaargids.be noteert wat je zeker moet weten. -
-
Je bent wat je eet... of drinkt. “Smoothies of juices kunnen je energieniveau opkrikken" Expert tipt waar je best voor oplet als je ze zelf maakt
Wegen de laatste loodjes richting de vakantie zwaar en kan je nog wel wat extra energie gebruiken om er te geraken? “Dan zijn smoothies en juices misschien wel handig”, vertelt Anna Santens. “Eén keer een juice drinken, zal geen verschil maken, maar geef het een tijdje een kans en je zal je energieker voelen.” Ze tipt hoe je de meeste voedingsstoffen overhoudt tijdens het blenden, geeft tips voor beginners en deelt 3 recepten mét effect. -
Livios
Uitgedroogd gazon voorkomen? Tuinexpert geeft 5 tips: “Gazonsproeiers zijn niet efficiënt”
Droge zomers eisen hun tol in Vlaamse tuinen. Wanneer de regen uitblijft en de temperaturen stijgen, worden onze gazons dor. Van die groene grasmat blijft dan al snel niet veel meer over. Bouwsite Livios vroeg aan tuinexpert Bart Verelst van Groen Groeien hoe je een dor gazon kan voorkomen. -
Gouden Tour
Welke Belgen kunnen een meerwaarde zijn voor jouw Gouden Tour-ploeg? Van Wout van Aert over Jasper Stuyven tot Yves Lampaert
De 109de editie van de Ronde van Frankrijk start op vrijdag 1 juli in Denemarken en eindigt op 24 juli in Parijs. Welke Belgen mogen we op de voorgrond verwachten en kunnen heel wat punten scoren voor jouw Gouden Tour-ploeg? Een overzicht. -
PREMIUM
Guido (66) en Trees (66) geven 562 euro per week uit aan eten: “Je zal ons nooit in de gewone supermarkt tegenkomen”