Vlees, veggie én vis in ons HLN-weekmenu: deze 5 recepten van Piet Huysentruyt, Sandra Bekkari & Jelle Beeckman verwarmen ieders foodie-hart
Van veggie tot vlees én vis: dit weekmenu van onze 3 HLN-chefs Piet Huysentruyt, Sandra Bekkari en Jelle Beeckman heeft voor ieder wat wils. Of waarom geen combinatie van vlees en vis? Piet combineert kip met heerlijke garnaaltjes: iets om van te smullen. Voor wie zin heeft in een gezond tussendoortje maakt Sandra Bekkari heerlijke brownies. Wedden dat je nooit meer 'normale' brownies verkiest als je deze hebt geproefd? Tot slot is er Jelle er to wrap up de week. Smakelijk!
Maandag: veggie hachis parmentier van Sandra Bekkari
Sandra: “Deze vegetarische schotel is een favoriet van velen: hij is heerlijk smeuïg en zit boordevol groenten, waardoor je het vlees geen seconde zal missen. Door de kikkererwten, een prima vleesvervanger, krijg je ook voldoende ijzer en eiwitten binnen.”
Bereidingstijd: 35 minuten
Prijs: € 4,50
Ingrediënten voor 2 personen
• 3 middelgrote pastinaken
• 1 rode ui
• 1 teentje knoflook
• 2 wortelen
• 1 zoete puntpaprika
• 3-tal takjes verse tijm
• 1 blik tomatenblokjes (met Italiaanse kruiden)
• 1 el tomatenconcentraat
• 200 g kikkererwten (uit bokaal of blik)
• 1/2 el paprikapoeder
• scheutje plantaardige drink/melk
• 1 el citroensap
• snufje nootmuskaat
Voor de afwerking
• 1 handvol bladpeterselie
• 25 g pecorino of Parmezaanse kaas
• 2 el amandelschilfers
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 220 °C met de grillstand aan.
Schil de pastinaak en snijd in dunne schijfjes. Stoom de stukjes pastinaak gaar.
Hak de ui en de look fijn en stoof ondertussen aan in olijfolie. Schil de wortel en snijd deze in dunne plakjes. Snijd vervolgens de paprika in stukjes en voeg deze bij de wortel. Verzamel de blaadjes van de verse tijm en voeg deze samen met peper en zout toe aan de groenten. Voeg een scheutje water toe en stoof beetgaar.
Voeg de tomatenblokjes, het tomatenconcentraat en de kikkererwten toe en kruid met paprikapoeder. Laat een paar minuten pruttelen.
Pureer de pastinaken met een scheutje olijfolie, de plantaardige drink/melk en citroensap. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
Giet de groentesaus in een ovenschotel, doe de puree van pastinaak erboven, strijk glad en werk af met geraspte kaas en amandelschilfers.
Zet een paar minuten onder de warme grill tot de amandelen goudbruin zijn. Snijd de peterselie fijn en werk de schotel af.
Tip: Echte vleeseters aan tafel? Voeg dan 125 g kalfsgehakt per persoon toe.
Dinsdag: kip met garnalen en dragon van Piet Huysentruyt
Piet: “Een gerechtje dat rechtstreeks van de traiteur kan komen, maar eigenlijk heel simpel zelf te bereiden is. Snel en eenvoudig klaar. Serveer met wat pasta of een gekookte aardappel erbij en je bent klaar om te eten.”
Bereidingstijd: 40 minuten
Prijs: € 4,30
Ingrediënten voor 4 personen
• 4 kippenborsten
• boter
• 50 g ongepelde garnalen
• 100 g gepelde noordzeegarnalen
• 8 el water
• 3 el dragonazijn
• 1 dl room
• 1kl kreeftenbouillon
• 2 el gehakte dragon
Zo maak je het
Verhit boter in de pan en bak de kippenborsten aan beide kanten mooi bruin in ongeveer 3 minuten.
Voeg de ongepelde garnalen toe aan de pan en laat ze kort meestoven. Blus het geheel met water en dragonazijn. Voeg de kreeftenbouillon toe, samen met de room en laat het geheel inkoken tot een gebonden saus.
Haal de kippenborsten uit de pan en passeer de saus door een zeef.
Versnijd de gebakken kip. Voeg de gepelde garnalen op het einde toe aan de saus.
Serveer de kip met de saus en pasta of gekookte aardappelen.
Tip: Wil je dit gerecht wat feestelijker maken? Maak het dan klaar met kreeft of langoustines.
Woensdag: zoete aardappel brownies van Sandra Bekkari
Sandra: “Zoete aardappel in brownies? Natuurlijk! De smaak en de textuur zitten helemaal goed en niemand zal het proeven. Brownies blijven natuurlijk een extraatje, maar deze versie is wel een pak gezonder.”
Bereidingstijd: 20 minuten
Oventijd: 25 minuten
Prijs: € 3,50 p.p.
Ingrediënten
• 3 medjoul dadels
• 2 gedroogde pruimen
• 1 zoete aardappel (200 g)
• 1 scheutje plantaardige drink/melk
• 50 g (glutenvrije) havervlokken
• 1 kleine tl (glutenvrij) bakpoeder
• 15 g hazelnootmeel
• snufje zout
• 3 el rauw cacaopoeder (natuurvoedingswinkel)
• merg van 1 vanillestokje
• 2 el hazelnoten
Voor de afwerking
• 60 g pure chocolade (70% cacao)
• 2 el kokos, gemalen
• zeste van 1 limoen
• vers fruit naar keuze (blauwe bessen, frambozen, granaatappelpitjes…)
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Doe de dadels en de pruimen in een potje met warm water en laat ze minstens een kwartier staan zodat ze zachter worden.
Stoom of kook de zoete aardappel gaar.
Maal de havervlokken in de blender en giet in een kom. Voeg het bakpoeder, het hazelnootmeel en zout toe en meng.
Schil de zoete aardappel en snijd deze in stukjes. Doe de zoete aardappel in de blender met de dadels, de pruimen en de plantaardige drink/melk. Roer goed om en mix opnieuw.
Voeg de zoete aardappel toe aan de mix met het havermeel. Voeg het cacaopoeder toe, het merg van het vanillestokje, de fijngehakte hazelnoten en meng alles heel goed met een lepel.
Doe het mengsel in een kleine ovenschaal met bakpapier, strijk mooi egaal (ongeveer 1 ½ cm dik) en bak 20 - 25 minuten in de voorverwarmde oven.
Smelt de chocolade au bain-marie.
Snijd de brownie in stukken en smeer de chocolade op de stukjes brownie. Werk af met kokosrasp, zeste van limoen en het vers fruit.
Tip: Maak de brownies op voorhand en werk net voor het serveren af.
Donderdag: hertensteak met mangomarmelade van Piet Huysentruyt
Piet: “Het wildseizoen is volop bezig en een lekkere hertensteak kan daarbij niet ontbreken! Perfect alternatief om de klassieke steak eens mee af te wisselen. De mangomarmelade kan je makkelijk op voorhand al klaarmaken, zodat je jezelf tijdens het koken nog enkel moet focussen op het bakken van het vlees.”
Bereidingstijd: 20 minuten
Prijs: € 9,24
Ingrediënten voor 4 personen
• 4 hertensteaks (ongeveer 180 g p.p.)
• boter
• 1 mango
• 1 Jonagold appel
• 3 el suiker
• 1 kl currypoeder
• 1 kl gehakte gember
• 8 el water
• 2 el witte wijnazijn
• 1 bosje platte peterselie
• 1 dl water
• 1 kl wildbouillon
Zo maak je het
Schil de mango en snijd hem in blokjes van ongeveer 4 mm. Snijd de appel en de selder in even grote blokjes, stoof het geheel aan in wat boter tot alles mooi glazig is. Overstrooi met de suiker en laat even karamelliseren. Voeg currypoeder en gember toe, bevochtig met 8 el water en 2 el witte wijnazijn. Laat alles even verder garen op een zacht vuurtje tot het vocht uitgekookt is en er een marmelade ontstaat. Haal daarna van het vuur en laat even afkoelen.
Bak de hertensteaks mooi bruin langs beide kanten in een pan met wat boter. Meestal duurt dit ongeveer 2 minuten per kant, afhankelijk van de dikte van het vlees. Haal de steaks uit de pan en laat ze rusten onder aluminiumfolie. Blus de pan met het water en voeg de wildbouillon toe. Roer de jus goed los.
Frituur de blaadjes platte peterselie, overstrooi ze met wat zout en laat vervolgens uitlekken op keukenpapier.
Serveer de steak met de marmelade, de gefrituurde platte peterselie en de just.
Tip: Je kan hert terugvinden in de supermarkt vanaf de herfst of bij je wildleverancier in de buurt. Het is zacht, rood vlees dat heel lichtjes wild smaakt, maar niet overdreven. Als je iemand van wild wil laten proeven, is dit een fijn instapvlees.
Vrijdag: tortilla met fishsticks van Jelle Beeckman
Jelle: “Ik zet soms de autoradio stiller om beter te kunnen zien of denk soms: ah, die winkelzak is groot genoeg om al mijn andere winkelzakken in op te bergen. Bij tekenen van ouder worden, grijp ik graag eens terug naar kinderlijke nostalgie. Zoals naar dit gerecht met fishsticks bijvoorbeeld, zalig!”
Bereidingstijd: 15 minuten
Prijs: € 3 p.p.
Ingrediënten voor 2 personen
• fishsticks (4 per persoon)
• 100 ml volle yoghurt
• 1 teen look
• enkele takjes bieslook
• 1 stuk komkommer (15 cm)
• 1 rode ui
• 2 tot 4 wraps
• een paar spinazieblaadjes
Zo maak je het
Verwarm de oven op 200 °C.
Leg de fishsticks op een vel bakpapier en leg 10 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn. Draai ze halverwege eens om. Je kan ze ook krokant bakken in de pan.
Pers de look in de yoghurt. Voeg wat fijngesneden bieslook toe. Kruid met peper en zout.
Snijd de ui in fijne sliertjes. Als die laatste te straf smaakt of ruikt (als je te veel tranen in je ogen krijgt), laat ze dan even weken in een scheutje water met een lepeltje natuurazijn en suiker.
Snijd de komkommer in langwerpige stukken en de spinazie in reepjes
Dresseer de wrap met een lepel saus, de groenten en daar - op de fishticks. Vouw dicht en smullen maar!
Tip: Een ideaal receptje om de restjes uit je koelkast mee op te werken.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
TV
Release vijfde aflevering ‘The Last of Us’ vervroegd (vermoedelijk vanwege Super Bowl)
Goed nieuws voor de fans van de HBO-reeks ‘The Last of Us’. De release van de vijfde aflevering, die oorspronkelijk op zondag in de VS en op maandag in België stond gepland, is per uitzondering met een paar dagen vervroegd. Vermoedelijk zit de jaarlijkse Super Bowl in de Verenigde Staten hier voor iets tussen. -
Van een pita met gehakt en labneh tot een pittige Mexicaanse vissoep: 5 gerechten die je volgende week een kans wil geven
Nu het weer een beetje langer licht begint te worden buiten, beginnen we al te dromen over de lente. Daarom stelden onze HLN-chefs Sandra Bekkari, Jelle Beeckman en Piet Huysentruyt deze week een verfrissend wintermenu samen waar je die eerste lentetoetsen al in kan merken. Van een frisse wittekoolsla met kalkoensatés tot Mexiaanse vissoep die de temperaturen doet stijgen: aan tafel! -
Independer
Een eerste stek met je lief: met deze zes tips stel je jezelf én je huurwoning helemaal veilig
Wanneer je als koppel voor de eerste keer gaat samenwonen, mag je enkele belangrijke administratieve/legale zaken niet vergeten. Dat begint al voor je je huurcontract ondertekent. Met dit stappenplan van Independer.be zie je niets over het hoofd en zit je niet met problemen achteraf. -
-
Zo voorkom je dat je zelfgemaakte cake ingezakt uit de oven komt
Of je nu graag een klassieke vier-vierdencake met vanille of chocolade bakt: dit gebak verveelt nooit. Maar hoe zorg je ervoor dat er een geslaagde versie de oven uit komt? En hoe voorkom je dat de cake inzakt? Patissiers Lotte Van Gorp en Erik Reintjes leggen uit én delen het ultieme 7-stappenplan. “Voeg niet alle eieren in één keer toe.” -
PREMIUM
Luc Bellings gaat op zoek naar de beste croque-monsieur en geeft één 9/10: “Krokant aan de buitenkant en smeuïg vanbinnen... dit is de ideale croque”
De kans is groot dat je zelf regelmatig in een brasserie belandt voor een snelle hap, maar welke is nu écht de beste? Sterrenchef Luc Bellings trekt elke maand op pad om één gerecht in vijf brasserieën te proeven en te beoordelen. Deze week bestelt hij een croque monsieur in Hasselt, Gent, Brugge, Leuven en Antwerpen. “Leg nooit smeltkaas uit een plastic zakje op een croque! De smaak van de ham wordt er volledig door weggedrukt” -
PREMIUM
Van fine dining tot Napolitaanse pizza: sterrenchef Marcelo Ballardin deelt exclusieve inkijk in zijn keuken én recepten om de beste pizza te maken
Pas op 28-jarige leeftijd dook sterrenchef Marcelo Ballardin voor het eerst een koksopleiding in. Veertien jaar later heeft hij een ster en twee eigen restaurants op zijn naam staan. In zijn kookboek OAK deelt hij een blik achter de schermen én recepten, zodat je zelf het restaurant naar je thuis kan brengen. Waar moet je in de keuken op letten als (thuis)kok? En welke invloeden ontdek je in de keuken? “Maak vooral niet exact hetzelfde recept klaar als ik, doe er je eigen ding mee.” -
Kan het kwaad om elke dag één glas wijn te drinken?
Deze maand kan iedereen opnieuw deelnemen aan Tournée Minérale: daarbij word je uitgedaagd om heel februari lang geen alcohol te drinken, wat vooral je gezondheid ten goede moet komen. Maar is het nu echt zo slecht om elke dag één pintje of één glas wijn te drinken? Toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven) legt uit.