Vet, olie en etensresten in de airfryer of friteuse? Met deze tips van schoonmaakgoeroe Marja Middeldorp krijg je ze allebei weer brandschoon
De airfryer zetten we maar al te graag aan om ons te voorzien van gezellige snacks ‘s of gewoon om avondeten klaar te maken. Het enige vervelende aan het keukentoestel? Het schoonmaken ervan. Maar niet als het afhangt van schoonmaakgoeroe Marja Middeldorp. Ze legt uit hoe je de airfryer en frituurpan makkelijk proper krijgt.
We gaan weer meer naar binnen, en 's avonds heb je nog wel eens trek in een lekker bitterballetje, een frietje of iets anders lekkers uit de airfryer. “Veel mensen zijn gek op een airfryer om in die noden te voorzien", vertelt Marja Middeldorp. “Je kan ermee stomen, je vis, je vlees en je aardappels mee klaarmaken.”
“Het apparaat staat bekend als een ding dat niet veel schoonmaak nodig heeft”, weet de Haagse schoonmaakspecialist. “Maar dat wil niet zeggen dat je het toestel niet schoon hoeft te maken, natuurlijk.” Hoe je dat doet? “Er zijn verschillende merken, maar sommige losse onderdelen kunnen makkelijk in de afwasmachine. Doe dat al zeker om het jezelf makkelijker te maken. Als een fabrikant zegt dat het kan, dan kan het.”
Meteen na gebruik
Ook raadt Marja aan om de airfryer na gebruik er meteen uit te nemen om te voorkomen dat er vieze geuren ontstaan. “Wacht niet te lang met schoonmaken van dit apparaat. Maak er een gewoonte van om het na gebruik meteen te doen. Een stuk bitterbal of een stuk zalm dat achterblijft, gaat natuurlijk stinken. Dat uitnemen doe je met een zacht sponsje, waarvan je altijd de zachte kant gebruikt. Anders beschadig je het apparaat. En gebruik ook nooit schuurmiddelen om diezelfde reden.”
Met een heel klein beetje van het ‘Marja-sopje’ - warm water met een paar druppels afwasmiddel - kan je de airfryer van resten ontdoen. “Ik gebruik graag dat wat gele, hergebruikte papier. Beter voor het milieu, scheelt in prijs, en er zit niet een soort laagje op waardoor het wat sneller en beter het vocht en vuil opneemt.”
Ik gebruik graag dat wat gele, hergebruikte papier. Beter voor het milieu, scheelt in de prijs, en er zit niet een soort laagje op waardoor het wat sneller en beter het vocht en vuil opneemt.
Vieze geurtjes
Mocht er zelfs na de grondige schoonmaak nog een vieze lucht uitkomen, dan heeft Marja ook daar een tip voor. “Neem en stuk aluminiumfolie, wat warm water en een paar schijven citroen. Leg de folie op de bodem en verwarm het apparaat voor op 180 graden. Na een kwartiertje zet je het apparaat weer uit. Al het vet glijdt dan automatisch naar beneden. De folie met vet haal je weg, de fryer moet je daarna nog even goed uitnemen en goed laten drogen.”
Krijg je zo ook de friteuse proper?
En dan: één van de voorlopers van de airfryer, maar nog altijd populair: de frituurpan. Heerlijk, zo'n kaassoufflé of kroket, maar je huis stinkt er vaak van en je hebt snel oude olie. “Haal het vet eruit en zet het apparaat aan met water erin. Laat het netje erin. Zet de friteuse aan op 90 graden. Dat is héél belangrijk. Je gooit er vervolgens een afwastabletje in. Als de temperatuur te hoog is, gaat het schuimen en kan het op je stekker komen. Dan kan je kortsluiting krijgen. Zet het dus niet boven de honderd graden, het mag niet koken!”
Vervolgens lost het tabletje op en haal je alsnog de stekker eruit, om kortsluiting te voorkomen. Na een kwartier kan je het mandje eruit halen. “Er hangen dan vellen met vetten en olie aan. Je kan zo een hele sliert eruit trekken, een heel leuk gezicht! Spoel het mandje uit en zet het er weer in.”
Ook tegen een vieze olielucht, of als je na vis frietjes wil frituren die niet naar fishsticks smaken, heeft Marja nog een afsluitende tip. “Leg wat oud brood in de olie. Dat neutraliseert en zuigt de smaak eruit.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De klassieke Sprite zal binnenkort niet meer hetzelfde smaken
Coca-Cola kondigt aan dat de smaak en samenstelling van de klassieke limoenfrisdrank Sprite zal veranderen. Waarom tweaken ze dit ‘succesrecept’? En wat kunnen we verwachten van de 'nieuwe’ smaak? -
Chef Karsu leert je de basis van de Turkse keuken: “We hebben een zéér rijke ontbijtcultuur, deze recepten zijn perfect voor een brunch”
Jouw eerste idee bij de Turkse keuken? Een gokje: veel vlees, döner kebab en pizza of lahmacun. “Het zijn de bekendste gerechten, maar niet de lekkerste”, vindt chef Karsu Dönmez. Met de start van de ramadan en de recente aardbeving in Turkije in het achterhoofd zet ze de gerechten uit het streek waar ze vandaan komt in de kijker. Verschilt Turks koken hard van wat we kennen? En welke recept kan je makkelijk zelf proberen? “Je hebt weinig ingrediënten en weinig tijd nodig.” -
Waarom het glas water dat je vanavond laat staan morgenvroeg anders zal smaken
Laat jij ook regelmatig een glas water staan op je salontafel of nachtkastje? Dan heb je waarschijnlijk al gemerkt dat de smaak van het water anders is wanneer je er de dag erna van drinkt. Hoe komt dat? En is het gezond om het glas nog leeg te drinken of vul je liever een nieuw? Bio-ingenieur Nico Boon (UGent) legt het ons uit. -
-
Tweakers
Een topsmartphone voor amper 175 euro: onze techexpert toont waar je kwaliteit krijgt voor een beperkt budget
Niet iedereen wil of kan zomaar 1.000 euro of meer ophoesten voor een nieuwe smartphone. Donovan Kerssenberg, expert in het segment smartphones bij technologiesite Tweakers, tipt zijn drie absolute aanraders van het moment voor een kleiner budget: minder dan 250 euro, 250 à 500 euro en meer dan 500 euro. -
Livios
“Dit is een maand, waarin de meeste snoeiwerken uitgevoerd mogen worden”: alle tuinklussen in maart op een rijtje gezet
In maart breekt de lente aan. Het is het startsein voor menig hobbytuinier, maar vorstperiodes kunnen flink wat schade aanrichten. Bouwsite Livios vroeg aan tuinexpert Bart Verelst wat je in maart beter wel en niet doet in je tuin. -
Gouden Formule 16
Tweestrijd bij Red Bull? Of toch die gouwe ouwe Alonso? Bewijs dat jij dé racekenner bent en registreer je team nu voor de Gouden Formule 1
De eerste twee GP’s van het nieuwe F1-seizoen zitten er intussen al even op. En zo ook de eerste speeldag van de Gouden Formule 1. Betekent dit dat jij te laat bent om jouw droomteam nog in te schrijven? Neen hoor, helemaal niet: ga aan de slag voor de volgende GP in Australië (en de rest van het seizoen) en scoor nog steeds prachtige prijzen. -
PREMIUM
Vandaag is Wereld Obesitas Dag: waarom is 60% van de Belgen te zwaar en wat kan je er nu écht aan doen? “De verandering moet vanuit jezelf komen”
Maar liefst 6 op de 10 volwassen Belgen kampt met overgewicht. Volgens een recente schatting zal de helft van de wereldbevolking tegen 2035 geclassificeerd zijn als zwaarlijvig. Wereld Obesitas Dag op 4 maart wil het probleem onder de aandacht brengen én belichten hoe je het succesvol aanpakt. “Obesitas is áltijd het gevolg van meerdere factoren”, leggen obesitasspecialist prof. dr. Bart Van der Schueren en sportarts Servaas Bingé uit in Dag Allemaal.